Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
  • Άρθρα
  • Τροφική Δυσανεξία, Μοριακοί Μηχανισμοί και Κλινικές Εκδηλώσεις
    Ημερομηνία: 13-07-2017
    Κατηγορία: Τροφική Δυσανεξία - Αλλεργία

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας (EAACI), υπάρχουν δύο κύριες ανεπιθύμητες αντιδράσεις προς τα τρόφιμα: οι τοξικές και οι μη- τοξικές.  Οι μη-τοξικές αντιδράσεις μπορούν να διαιρεθούν περαιτέρω σε αντιδράσεις στις οποίες συμμετέχει το ανοσοποιητικό σύστημα στον παθογενετικό τους μηχανισμό και σε αντιδράσεις στις οποίες δεν συμμετέχει το ανοσοποιητικό σύστημα (φαρμακολογικές, ενζυμικές και απροσδιόριστης αιτιολογίας,  περιλαμβανομένων των ερεθιστικών και ψυχοσωματικών αντιδράσεων). 

    Οι ανοσολογικές ή αλλιώς πραγματικά αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα,  μπορεί να διαιρεθούν σε IgE μεσολαβούμενες και σε μη-IgE μεσολαβούμενες. Σύμφωνα με την κατάταξη των υπερευαισθησιών που προτάθηκε από τους Gell και Coombs  στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι IgE μεσολαβούμενες  αντιδράσεις κατατάσσονται στις υπερευαισθησίες Τύπου Ι (αλλεργικές ή αναφυλακτικές αντιδράσεις) και οι μη-IgE μεσολαβούμενες αντιδράσεις κατατάσσονται στις υπερευαισθησίες Τύπου ΙΙΙ (αντιδράσεις ανοσοσυμπλεγμάτων) ή στις υπερευαισθησίες Τύπου IV (επιβραδυνόμενου τύπου  αντιδράσεις ή αντιδράσεις με τη μεσολάβηση κυττάρων). Στις τροφικές ανοσο-μεσολαβούμενες αντιδράσεις, πιθανόν να υπάρχουν αντιδράσεις που είναι  μείγμα όλων των τύπων υπερευαισθησίας. Η κοιλιοκάκη αποτελεί το πιο καλά μελετημένο νόσημα αυτού του τύπου, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών (40-50%) με αλλεργία στο γάλα, έχουν επιβραδυνομένου τύπου μη-IgE αλλεργία, πιθανόν μεσολαβούμενη μέσω κυττάρων ή μέσω IgG αντισωμάτων.

    Διαβάστε όλο το Άρθρο

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |