Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
ΈρπηταςΈρπητας

Η οικογένεια των ερπητοϊών περιλαμβάνει περισσότερα από εβδομήντα γνωστά μέλη. Το πιο συνηθισμένα μέλη της οικογένειας  που προσβάλλουν τον άνθρωπο, περιλαμβάνουν τους ιούς τους απλού έρπητα 1 και 2, τον ιό Epstein-Barr, τον ιό της ανεμοβλογιάς – έρπητα ζωστήρα και τον κυτταρομεγαλοϊό.

Οι ιοί του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1) και του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV-2), προκαλούν μικρές, ερυθρές, γεμάτες υγρό φυσαλίδες στο δέρμα και τους βλεννογόνους. Ο ιός του απλού έρπητα τύπου 1 αποτελεί την αιτία του επιχείλιου έρπητα. Τα αρχικά συμπτώματα του επιχείλιου έρπητα περιλαμβάνουν κάψιμο και μούδιασμα γύρω από τις άκρες των χειλιών και της μύτης, όπου οι μικρές, κνησμώδεις, επώδυνες φλύκταινες θα σχηματιστούν μέσα σε λίγες ώρες και θα διαρκέσουν μερικές ημέρες. Συνήθως οι φλύκταινες ξηραίνονται και σχηματίζονται εφελκίδες μέσα σε οκτώ έως δώδεκα ημέρες μετά την έναρξη, αν και η θεραπεία μπορεί συχνά να μειώσει σημαντικά το χρόνο επούλωσης. Ο ασθενής μπορεί να πονάει, και να έχει ήπιο πυρετό και διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων.

Ο ιός του απλού έρπητα τύπου 2 προκαλεί φυσαλίδες στα γεννητικά όργανα και μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής (και ο ιός του απλού έρπητα τύπου 1 μπορεί επίσης να προκαλέσει έρπητα των γεννητικών οργάνων και αντίστροφα, ο ιός του απλού έρπητα τύπου 2 να προκαλέσει επιχείλιο έρπητα, αλλά είναι σπάνιο). Τα αρχικά συμπτώματα της νόσου αποτελούν το κάψιμο και το μούδιασμα γύρω από τις προσβεβλημένες περιοχές των γεννητικών οργάνων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι έγκυες γυναίκες που πάσχουν από έρπητα των γεννητικών οργάνων, μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στο βρέφος κατά τη διάρκεια της γέννησης, που στη συνέχεια δημιουργούν δερματικές βλάβες καθώς και προβλήματα στο νευρικό σύστημα, όπως επιληπτικές κρίσεις και νοητική καθυστέρηση. Η γέννηση με καισαρική τομή, αποτρέπει τη μετάδοση του ιού του απλού έρπητα 2 στο βρέφος.

Οι ιοί του απλού έρπητα 1 και 2 είναι πολύ συχνοί. Από τη στιγμή που εισέρχονται στο σώμα, οι ιοί του έρπητα μπορεί να παραμείνουν σε λανθάνουσα κατάσταση στο νευρικό σύστημα για πολλά χρόνια. Η αναζωπύρωση τους είναι πιο πιθανή όταν το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται κάτω από στρες, όπως κατά τη διάρκεια κάποιας λοιμώδους νόσου (π.χ. κοινό κρυολόγημα, πνευμονία), όταν υπάρχει σωματική ή συναισθηματική πίεση, από υπερβολική έκθεση στον ήλιο, από διατροφικές ελλείψεις και από αντιδράσεις υπερευαισθησίας σε τρόφιμα ή φάρμακα.

Οι συμβατική θεραπεία για τον επιχείλιο έρπητα είναι να αφεθεί να ολοκληρώσει τον κύκλο του, η εφαρμογή τοπικά αντι-ιικών φαρμάκων και η χρήση παυσίπονων. Το αντι-ιικό φάρμακο ασυκλοβίρη χρησιμοποιείται για την καταστολή των αναζωπυρώσεων του επιχείλιου και του έρπητα των γεννητικών οργάνων. Μπορεί ακόμη να δοθούν και αντιβιοτικά για τις δευτεροπαθείς λοιμώξεις του δέρματος.

Οι φυσικές θεραπείες επικεντρώνονται στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση των αναζωπυρώσεων του έρπητα. Υπολογίζεται ότι το 90% του πληθυσμού έχει τον ένα ή και τους δυο τύπους ιών του απλού έρπητα.

 

Συμπτώματα ερπητικών λοιμώξεων

 • Κάψιμο, μυρμήγκιασμα και ερυθρότητα του δέρματος, τα οποία συνοδεύονται από μία ή περισσότερες συναθροίσεις μικρών κυστιδίων γεμάτων υγρό

 

Βαθύτερα αίτια ερπητικών λοιμώξεων

 • Καταστολή ανοσοποιητικού συστήματος
 • Διατροφικές ελλείψεις

 

Εργαστηριακές εξετάσεις για τη διερεύνηση, διάγνωση και παρακολούθηση των ερπητικών λοιμώξεων

Για τη διερεύνηση των λοιμώξεων με τους ιούς του απλού έρπητα, εκτός από τον έλεγχο της λοίμωξης (Έρπης Τύπου Ι Αντισώματα IgG και IgM, Έρπης Τύπου ΙΙ Αντισώματα IgG και IgM), είναι χρήσιμοι και οι παρακάτω έλεγχοι:

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |