Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Έρπητας Ζωστήρας (Ανεμοβλογιά)Έρπητας Ζωστήρας

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια επώδυνη παθολογική κατάσταση που προκαλείται από τον ιό του έρπητα ζωστήρα, τον ίδιο ιό που προκαλεί και την ανεμοβλογιά. Όταν κάποιος περάσει ανεμοβλογιά (οι περισσότεροι περνούν τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωή τους), ο ιός δεν φεύγει από το σώμα. Αντί αυτού, ο ιός βρίσκει καταφύγιο στα νευρικά κύτταρα κοντά στην σπονδυλική στήλη, όπου βρίσκεται σε νάρκη, συνήθως για το υπόλοιπο της ζωής. Μερικές φορές όμως, ο έρπητας ζωστήρας ενεργοποιείται και πάλι αλλά τώρα τα συμπτώματα είναι διαφορετικά και πιο σοβαρά. Κατά την έναρξη της ασθένειας, η περιοχή κατά μήκος ενός νεύρου, συνήθως στη μία πλευρά του κορμού ή του προσώπου, είναι περισσότερο ευαίσθητη και μπορεί επίσης να υπάρχει πυρετός ή ρίγος. Η ευαίσθητη περιοχή στη συνέχεια γίνεται έντονα επώδυνη και αναπτύσσονται μικρές φυσαλίδες. Μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες, αυτές οι γεμάτες με υγρό φυσαλίδες, κιτρινίζουν και σχηματίζουν εφελκίδες. Τελικά οι εφελκίδες πέφτουν ενώ μερικές φορές μπορεί να αφήσουν ουλές.

Ο πόνος που προκαλείται από τον έρπητα ζωστήρα μπορεί να είναι βασανιστικός. Ο ασθενής δεν ανέχεται ούτε το παραμικρό άγγιγμα και απλές δραστηριότητες όπως το ξύρισμα και το ντους, μπορεί να είναι πολύ επώδυνες. Ακόμη και το βάρος από τα ρούχα ή τα σεντόνια μπορεί να είναι επώδυνο. Ο πόνος αυτός συνήθως εξαφανίζεται όταν φεύγουν οι φυσαλίδες. Σε λίγες περιπτώσεις, οι φυσαλίδες φεύγουν αλλά ο πόνος μπορεί να παραμένει για μήνες ή ακόμη και χρόνια. Αυτή η κατάσταση, η οποία συνήθως προσβάλλει άτομα άνω των 50 ετών, είναι γνωστή ως μεθερπητική νευραλγία. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο έναυσμα που να προκαλεί την επανενεργοποίηση του έρπητα ζωστήρα στο σώμα, αλλά φαίνεται ότι ο ιός αναζωπυρώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο. Ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για καρκίνο ή άλλα νοσήματα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έρπητα ζωστήρα, όπως και εκείνοι που βρίσκονται κάτω από έντονο συναισθηματικό στρες. Νοσήματα του ανοσοποιητικού συστήματος όπως το AIDS ή αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο ερυθηματώδης λύκος, κάνουν τον οργανισμό ευάλωτο στον έρπητα ζωστήρα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν υγιείς και χωρίς πόνο όταν η νόσος κάνει τον κύκλο της. Μερικές φορές ο ιός μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία ή άλλες δευτεροπαθείς λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να αποβούν πολύ σοβαρές σε ηλικιωμένους ή σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Συμπτώματα έρπητα ζωστήρα

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται με την ακόλουθη σειρά:

 • Ευαισθησία σε μία πλευρά του θώρακα, την πλάτη ή το πρόσωπο
 • Πυρετός, ρίγη, ή άλλα γριππώδη συμπτώματα
 • Έντονος πόνος στην προσβεβλημένη περιοχή
 • Φυσαλίδες στην προσβεβλημένη περιοχή
 • Οι φυσαλίδες κιτρινίζουν, σχηματίζονται εφελκίδες που στη συνέχεια πέφτουν

 

Βαθύτερα αίτια έρπητα ζωστήρα

 • Καταστολή ανοσοποιητικού συστήματος
 • Διατροφικές ελλείψεις

 

Εργαστηριακές εξετάσεις για τη διερεύνηση, διάγνωση και παρακολούθηση των ερπητικών λοιμώξεων

Για τη διερεύνηση της λοίμωξης από τον ιό του ιό του έρπητα ζωστήρα / ανεμοβλογιάς, εκτός από τον έλεγχο της λοίμωξης (Ανεμοβλογιά – Έρπητας Ζωστήρας Αντισώματα IgG και IgM καθώς και Ανεμοβλογιά – Έρπητας Ζωστήρας, Μοριακή Ανίχνευση), είναι χρήσιμοι και οι παρακάτω έλεγχοι:

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |