Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
ΚνίδωσηΚνίδωση

Η κνίδωση χαρακτηρίζεται από υπερυψωμένους λευκούς ή κίτρινους πομφούς που περιβάλλονται από κόκκινες, φλεγμένουσες κηλίδες δέρματος. Η κνίδωση συνήθως προκαλεί αρχικά μια αίσθηση καψίματος, η οποία σύντομα μετατρέπεται σε έντονη φαγούρα. Εκτός από αυτά τα συμπτώματα, η πορεία της κνίδωσης είναι απρόβλεπτη. Το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και στη συνέχεια να εξαφανιστεί το ίδιο γρήγορα, ή μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες ή και περισσότερο. Εμφανίζεται συχνότερα στα χέρια, στα πόδια και στον κορμό, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Μερικές φορές εμφανίζεται σε ένα σημείο του σώματος και στη συνέχεια εξαφανίζεται και μπορεί να εμφανιστεί κάπου αλλού.

Ένα επεισόδιο κνίδωσης αποτελεί συχνά την απάντηση του οργανισμού σε ένα αλλεργιογόνο ή μια ερεθιστική ουσία. Πιθανά αλλεργιογόνα και ερεθιστικές ουσίες περιλαμβάνουν δηλητήρια εντόμων, καλλυντικά, αρώματα, απορρυπαντικά και οικιακά καθαριστικά. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Τα οστρακοειδή είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν κνίδωση, αλλά κνίδωση μπορεί να προκαλέσουν και τα γαλακτοκομικά, το κρέας και τα πουλερικά. Οποιαδήποτε τρόφιμα που παρασκευάζονται με χημικά πρόσθετα, συντηρητικά ή που μπορεί να περιέχουν φυτοφάρμακα, είναι δυνατόν να προκαλέσουν κνίδωση. Άλλοι παράγοντες πρόκλησης κνίδωσης, ιδιαίτερα σε χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις, είναι η ζέστη, το κρύο, το φως του ήλιου και το στρες.

Ορισμένα φάρμακα και ιοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν κνίδωση. Από τα αντιβιοτικά, η πενικιλλίνη, αποτελεί συχνή αιτία κνίδωσης σε ορισμένους ανθρώπους. Από τους ιούς, ο ιός της ηπατίτιδας Β και ο ιός Epstein-Barr έχουν συνδεθεί με κνίδωση, όπως επίσης και ο μύκητας Candida albicans.

Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από επαναλαμβανόμενα επεισόδια κνίδωσης που οφείλονται σε στρες. Ακόμη, η κνίδωση μπορεί να αποτελεί εκδήλωση πιο σοβαρών παθήσεων, όπως παρασιτικών λοιμώξεων, ηπατίτιδας, καρκίνου, υπερθυρεοειδισμού και σπανιότερα, νοσημάτων του αίματος. Στους πάσχοντες από χρόνια ή επαναλαμβανόμενα επεισόδια κνίδωσης, συχνά το πεπτικό σύστημα μπορεί να μην λειτουργεί σωστά.

Η κνίδωση, αν και ενοχλητική κατάσταση, σπάνια αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, εξαφανίζεται από το δέρμα χωρίς να αφήσει ουλές ή άλλα σημάδια, ενώ δεν προσβάλλονται άλλα όργανα. Η καλύτερη θεραπεία είναι ο εντοπισμός της ερεθιστικής ουσίας ή του αλλεργιογόνου και στη συνέχεια η αποφυγή του. Μερικές φορές, ωστόσο, η κνίδωση μπορεί να συνοδεύεται από οίδημα της γλώσσας και του λαιμού (λάρυγγα) καθιστώντας την αναπνοή δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Αν υπάρχει κνίδωση και ταυτόχρονα οποιαδήποτε δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση, υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η άμεση ιατρική βοήθεια είναι επιβεβλημένη.

 

Συμπτώματα κνίδωσης

 • Κνησμώδεις λευκοί πομφοί που περιβάλλονται από ερυθρές και φλεγμένουσες περιοχές δέρματος.
 • Κνίδωση μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα και μπορεί να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται χωρίς προειδοποίηση.

 

Βαθύτερες αιτίες κνίδωσης

 • Αντίδραση σε κάποιο αλλεργιογόνο ή ερεθιστική ουσία
 • Ορισμένα φάρμακα, κυρίως αντιβιοτικά και η ασπιρίνη
 • Μολυσματικός παράγοντας
 • Κακή πέψη

 

Εργαστηριακές εξετάσεις για τη διερεύνηση, διάγνωση και παρακολούθηση της κνίδωσης

Για τη διερεύνηση της κνίδωσης, είναι χρήσιμοι οι παρακάτω έλεγχοι:

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |