Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Ροδόχρους ΑκμήΡοδόχρους Ακμή

Η ροδόχρους ακμή είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή του δέρματος στην οποία η μύτη, τα μάγουλα, το μέτωπο και το πηγούνι είναι χρονίως κόκκινα και επιρρεπή στο να δημιουργούν βλάβες που μοιάζουν με την ακμή. Σε αντίθεση με την ακμή ωστόσο, στη ροδόχρου ακμή δεν δημιουργούνται ποτέ μαύρα και άσπρα στίγματα (φαγέσωρες) και σπάνια εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Αντίθετα, η ροδόχρους ακμή εμφανίζεται στην ηλικία των 30 -  40 ετών, αρχίζοντας με ένα ήπιο ροζ χρώμα που δεν φεύγει. Εάν αντιμετωπισθεί νωρίς, η κατάσταση μπορεί να μην προχωρήσει περαιτέρω ή ακόμη και να υποχωρήσει λίγο. Αλλά σε προχωρημένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη πάχυνσης και ερυθρότητα του δέρματος, ειδικά στη μύτη. Αν και οι γυναίκες αναπτύσσουν ροδόχρου ακμή συχνότερα από τους άνδρες, οι άνδρες με ροδόχρου ακμή τείνουν να αποτελούν πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Οποιοσδήποτε παράγοντας διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπο, μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση της ροδόχρου ακμής. Οι συγκεκριμένοι παράγοντες διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι το αλκοόλ, τα ζεστά υγρά, ο καφές, τα πικάντικα και τα λιπαρά τρόφιμα, οι ακραίες θερμοκρασίες, η έκθεση στον ήλιο και στον άνεμο και το στρες. Είναι σημαντικό να ελαχιστοποιείται η έκθεση σε αυτούς τους παράγοντες, γιατί κάθε φορά που τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, χάνουν μέρος της ελαστικότητας τους. Με την πάροδο του χρόνου, καθίστανται ανίκανα να συστέλλονται σωστά και παραμένουν σε κατάσταση διαστολής, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ερυθρότητας.

Αν και κατανοούμε τους παράγοντες που επιδεινώνουν τη ροδόχρου ακμή, δεν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες υποκείμενες αιτίες. Οι δερματικές παθήσεις γενικά συνδέονται με το γαστρεντερικό σύστημα και η ροδόχρους ακμή δεν αποτελεί εξαίρεση. Πολλοί πάσχοντες από ροδόχρου ακμή έχουν χαμηλά επίπεδα οξέων στο στομάχι (υποχλωρυδρία), γεγονός που εμποδίζει τη σωστή πέψη και ενδεχομένως να ευνοεί την υπερανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα. Το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου το οποίο χαρακτηρίζεται από δυσαπορρόφηση, μπορεί να είναι ένα από τα προβλήματα για τους ασθενείς με ροδόχρου ακμή. Επίσης, οι ελλείψεις βιταμινών του συμπλέγματος Β, ειδικά η Β12, είναι αρκετά συχνή, όπως συχνή είναι και η εντερική δυσβίωση, η ανισορροπία δηλαδή της εντερικής χλωρίδας. Έχει επίσης βρεθεί ότι η ροδόχρους ακμή μπορεί να εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της ανισορροπίας ορμονών, όπως για παράδειγμα σε γυναίκες πριν και κατά την εμμηνόπαυση. Από την άλλη πλευρά, η φαρμακευτική υποκατάσταση των ορμονών και τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να ξεκινήσουν ή να επιδεινώσουν τη ροδόχρου ακμή σε ορισμένες γυναίκες. Τέλος, κρυφές αλλεργίες και υπερευαισθησίες στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα του προσώπου που μοιάζει με ροδόχρου ακμή.

Η συμβατική θεραπεία για τη ροδόχρου ακμή περιλαμβάνει αντιβιοτικά, είτε από το στόμα είτε τοπικά, τα οποία έχουν ελάχιστη επίδραση και τα οποία πρέπει να λαμβάνονται συνεχώς.

 

Συμπτώματα ροδόχρου ακμής

 • Ερυθρότητα στη μύτη, το μάγουλα, το μέτωπο ή το πηγούνι
 • Κόκκινα σπυράκια

 

Βαθύτερα αίτια της ροδόχρου ακμής

 • Η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ερεθίσματα που εκλύουν τη ροδόχρου ακμή (αλκοόλ, άνεμος, ήλιος, κλπ)
 • Χαμηλά επίπεδα γαστρικού οξέος
 • Δυσκοιλιότητα
 • Διατροφή πλούσια σε λιπαρά και χαμηλή σε φυτικές ίνες
 • Τροφική αλλεργία και δυσανεξία
 • Διατροφικές ανεπάρκειες (κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β)
 • Δυσβίωση (ανισορροπία της εντερικής χλωρίδας)
 • Ορμονική ανισορροπία
 • Αντίδραση σε συνθετικές ορμόνες

 

Εργαστηριακές εξετάσεις για τη διερεύνηση, διάγνωση και παρακολούθηση της ροδόχρου ακμής

Για τη διερεύνηση της ροδόχρου ακμής, είναι χρήσιμοι οι παρακάτω έλεγχοι:

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |