Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Νόσος ParkinsonΝόσος Parkinson

Η νόσος του Πάρκινσον (Parkinson) είναι μία χρόνια εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος, κατά την οποία η εθελούσια  κίνηση μειώνεται ή και χάνεται. Παρά το γεγονός ότι η νόσος μπορεί να προσβάλλει ολόκληρο το σώμα, αποδυναμώνει αισθητά την ικανότητα ελέγχου των κινήσεων που κατηγοριοποιούνται ως ημι-εθελούσιες: η διατήρηση της σιαγόνας στη θέση της έτσι ώστε το στόμα παραμένει κλειστό, η ταλάντευση των χεριών κατά τη βάδιση, η μετακίνηση της γλώσσας έτσι ώστε η ομιλία να είναι σαφής και καθαρή. Η νόσος του Πάρκινσον σπάνια επηρεάζει άτομα κάτω των 60 ετών, ενώ οι άνδρες έχουν περίπου 30% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν σε σχέση με τις γυναίκες.

Αν και η κίνηση των μυών είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει εκατομμύρια νευρικών κυττάρων, η ασθένεια αυτή επηρεάζει σχετικά μικρά τμήματα του εγκεφάλου που ονομάζονται βασικά γάγγλια. Όταν τα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται εκεί αρχίζουν να επηρεάζονται, δημιουργούν μια χημική αναστάτωση που μπορεί τελικά να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα. Σε έναν υγιή εγκέφαλο, δύο νευροδιαβιβαστές που ονομάζονται ακετυλοχολίνη και ντοπαμίνη, λειτουργούν συνδυαστικά για τη ρύθμιση των μυϊκών κινήσεων. Η ακετυλοχολίνη βοηθά τους μύες να συσπαστούν ενώ η ντοπαμίνη μετριάζει τις επιδράσεις της ακετυλοχολίνης. Όμως ο εγκέφαλος σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, χάνει αυτήν την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών, με μείωση των ποσοτήτων ντοπαμίνης, με αποτέλεσμα οι μύες να συσπώνται διαρκώς.

Τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον αναπτύσσουν σταδιακά, συνήθως σε μία περίοδο δέκα ή δεκαπέντε ετών. Το πρώτο σημάδι είναι συνήθως ένα τρέμουλο στο ένα χέρι, το οποίο εξαφανίζεται όταν το χέρι μετακινείτε ή όταν ο ασθενής πάει για ύπνο. Καθώς η νόσος προχωρά, ο τρόμος γίνεται πιο έντονος και εξαπλώνεται και σε άλλα μέρη του σώματος, συνήθως στα χέρια, στα πόδια και στο κεφάλι. Οι βραχίονες και τα πόδια, εκτός από την κινητικότητα, οι ασθενείς τα αισθάνονται βαριά και άκαμπτα και σταδιακά χάνουν την ικανότητα να γράφουν ομαλά και να μιλούν καθαρά. Καθώς οι μύες συσπώνται μπορεί να δημιουργούν πρόβλημα και με την κένωση του εντέρου. Τα ένα ή και τα δύο χέρια των ασθενών με νόσο του Πάρκινσον μπορεί να εμφανίσουν τις χαρακτηριστικές κινήσεις «μέτρησης νομισμάτων» στην οποία ο αντίχειρας και ο δείκτης κινούνται ο ένας έναντι του άλλου, κάνοντας μια δεξιόστροφη κυκλική κίνηση ο ένας και μια αριστερόστροφη κίνηση ο άλλος δάκτυλος. Η νόσος του Πάρκινσον συχνά κρατά τους μύες του προσώπου σε μια σχεδόν σταθερή κατάσταση σύσπασης, όπου το πρόσωπο τελικά μπορεί να πάρει την εμφάνιση μάσκας και από την άκρη των χειλιών να τρέχουν σάλια. Τελικά, οι καθημερινές εργασίες γίνονται όλο και πιο δύσκολες, όπως απλά να σηκωθεί κανείς από μια καρέκλα ή να αρθρώσει μια πρόταση με καθαρή ομιλία. Παρά το γεγονός ότι η μυϊκή αδυναμία σε αυτά τα προχωρημένα στάδια είναι έντονη, η σκέψη του ασθενούς δεν επηρεάζεται.

Οι επιστήμη ακόμα δεν έχει καθορίσει ακριβώς τι προκαλεί την αποδόμηση των νευρικών κυττάρων των βασικών γαγγλίων, με αποτέλεσμα τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης, αλλά υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Το ποσοστό των περιπτώσεων νόσου του Πάρκινσον στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει δεκαπλασιαστεί από το 1970, δείχνοντας ενδεχομένως ότι η συχνότητα εμφάνισης της νόσου επηρεάζεται έντονα από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επίσης αρκετά φάρμακα και τοξίνες είναι γνωστό ότι δημιουργούν παρόμοιο τρόμο στους ανθρώπους. Φαίνεται πιθανό ότι η αύξηση των τοξινών του σώματος (έκθεση σε βαρέα μέταλλα, μονοξείδιο του άνθρακα, παρασιτοκτόνα, εντομοκτόνα και φάρμακα) αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον. Παρόμοιες τοξικές δράσεις μπορεί επίσης να προκύψουν από μια κακή διατροφή ή αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα. Τέλος, οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες βλάπτουν ή καταστρέφουν τα κύτταρα, είναι ένας σημαντικός αιτιολογικός παράγοντας για οποιαδήποτε εκφυλιστική ασθένεια.

Η πιο κοινή θεραπεία για τους ασθενείς με νόσο του Parkinson είναι η λεβοντόπα (L-ντόπα). Η λεβοντόπα παραλαμβάνεται από τον εγκέφαλο και μετατρέπεται σε ντοπαμίνη. Σε μερικούς ασθενείς, βελτιώνει σημαντικά την κινητικότητα και τους επιτρέπει να λειτουργήσουν περισσότερο φυσιολογικά. Όμως η νόσος του Parkinson επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και πρέπει να λαμβάνονται μεγαλύτερες δόσεις. Το φάρμακο μπορεί να έχει αρκετές παρενέργειες, όπως ακούσιες κινήσεις, τικ, και παραισθήσεις. Η καρβιντόπα που μπορεί να δίνεται μαζί με τη λεβοντόπα, βοηθάει στην παράταση της δράσης της λεβοντόπα και βοηθάει στη μείωση των παρενεργειών της.

 

Συμπτώματα και σημεία νόσου Parkinson

 • Τρόμος
 • Άκαμπτα ή «βαριά» χέρια και πόδια
 • Κίνηση των δακτύλων του χεριού σαν «μέτρηση νομισμάτων»
 • Δυσκοιλιότητα
 • Δυσκολία στην ομιλία
 • Συρτό βάδισμα, με τα χέρια κοντά στο σώμα
 • Κύφωση
 • Έκφραση του προσώπου σαν μάσκα
 • Σιελόρροια
 • Τελικά, αδυναμία εκπλήρωσης των περισσότερα εθελούσιων και ημι- εθελούσιων κινήσεων

 

Βαθύτερα αίτια νόσου Parkinson

Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα γνωστές αιτίες για τη νόσο του Πάρκινσον. Πιθανές αιτίες ή επιβαρυντικοί παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα και ζιζανιοκτόνα
 • Βαρέα μέταλλα
 • Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα
 • Φλεγμονώδης διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος
 • Ελεύθερες ρίζες οξυγόνου
 • Κακή διατροφή
 • Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες

 

Εργαστηριακές εξετάσεις για τη διερεύνηση, διάγνωση και παρακολούθηση της νόσου του Πάρκινσον

Για τη διερεύνηση της νόσου του Πάρκινσον είναι χρήσιμοι οι παρακάτω έλεγχοι:

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |