Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΣΔ)Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (ΕΣΔ) χαρακτηρίζεται από συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζονται κατά τους συννεφιασμένους μήνες του χειμώνα και φεύγουν με την έναρξη της άνοιξης και του καλοκαιριού. Παρά το γεγονός ότι πολλοί μπορεί να αισθάνονται λιγότερο ενεργητικοί το χειμώνα, τα άτομα με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, υποφέρουν αρκετά περισσότερο από μια απλώς παρατεταμένη κακή διάθεση. Υπάρχει μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και μια έντονη επιθυμία για υδατάνθρακες. Μπορεί επίσης να αισθάνονται μια άμεση ανάγκη για ύπνο, αν και ο ύπνος σπάνια ξεκουράζει πραγματικά τους πάσχοντες. Αυτή η γενική επιβράδυνση του οργανισμού, σε συνδυασμό με την υπερβολική πρόσληψη υδατανθράκων, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή δεν πρέπει να συγχέεται με την κατάθλιψη που προσβάλλει ορισμένους ανθρώπους κατά τη διάρκεια των διακοπών, όταν διάφορες συγκρούσεις ή προβλήματα τείνουν να έρχονται στην επιφάνεια.

Η πιο διαδεδομένη θεωρία σχετικά με την αιτία της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής έχει να κάνει με τη μειωμένη ποσότητα του ηλιακού φωτός στη διάρκεια του χειμώνα. Μια χειμωνιάτικη ημέρα μπορεί να έχει λιγότερο από 8 ώρες ηλιακό φως, σε σύγκριση με τις 12-15 ώρες ηλιοφάνειας του καλοκαιριού. Κατά τα τελευταία χρόνια, ανακαλύφθηκε ότι υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που οι άνθρωποι αισθάνονται πιο χαρούμενοι το καλοκαίρι: το φυσικό ηλιακό φως επηρεάζει μια ουσία στο σώμα που ονομάζεται μελατονίνη και που δρα ως μηχανισμός ελέγχου. Καθώς ο ήλιος δύει, η επίφυση (ένας αδένας που βρίσκεται στον εγκέφαλο) ανιχνεύει τη μείωση του φωτός και αρχίζει να εκκρίνει την ορμόνη μελατονίνη προκειμένου να επέλθει ο ύπνος. Η ποσότητα της μελατονίνης που εκκρίνεται μπορεί να αυξηθεί, όσο αυξάνεται η έκθεση του οργανισμού στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά όταν υπάρχει στέρηση του ηλιακού φωτός, χάνεται και ο έλεγχος της ρύθμισης των επιπέδων της μελατονίνης. Επίσης, η ορμόνη του στρες κορτιζόλη μπορεί να αυξηθεί, γεγονός που συμβάλλει στην κόπωση, στην αϋπνία, στην κατάθλιψη και στη μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν χαμηλά επίπεδα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην κατάθλιψη. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η παραγωγή της σεροτονίνης επηρεάζεται άμεσα από τη διάρκεια έκθεσης στο ηλιακό φως.

Δεν είναι σαφές γιατί μερικοί άνθρωποι επηρεάζονται από την έλλειψη του ηλιακού φωτός περισσότερο από κάποιους άλλους. Αυτό που έχει αποδειχθεί όμως είναι ότι, η έκθεση στο ηλιακό φως είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφίσει τα συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής. Άλλες φυσικές θεραπείες, μπορεί να περιλαμβάνουν διατροφικές αλλαγές και ορισμένα συμπληρώματα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η «μελαγχολία του χειμώνα».

 

Συμπτώματα και σημεία της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής

 • Κόπωση και λήθαργος
 • Αυξημένη επιθυμία για ύπνο
 • Ανήσυχος ύπνος
 • Αδυναμία συγκέντρωσης
 • Μεγάλη επιθυμία για γλυκά και άλλους υδατάνθρακες
 • Αύξηση του βάρους
 • Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

 

Βαθύτερα αίτια εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής

 • Έλλειψη φυσικού ηλιακού φωτός

 

Εργαστηριακές εξετάσεις για τη διερεύνηση, διάγνωση και παρακολούθηση της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής

Για τη διερεύνηση της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής είναι χρήσιμοι οι παρακάτω έλεγχοι:

 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |