Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
ΠαχυσαρκίαΠαχυσαρκία

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πιο συχνά ιατρικά προβλήματα και δυστυχώς είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μια σειρά από παθήσεις. Οι άνθρωποι που είναι περισσότερο από 20% πάνω από το συνιστώμενο βάρος για το ύψος και το φύλο τους, είναι πιο ευάλωτοι σε εκφυλιστικές ασθένειες όπως π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, ορισμένες μορφές καρκίνου, διαβήτη, αρθρίτιδα και πολλά άλλα, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι αιμορροΐδες, η διαφραγματοκήλη, οι κιρσοί, τα προβλήματα στα νεφρά, η υπογονιμότητα, η χολολιθίαση και νοσήματα του ήπατος, μπορεί να σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος. Και δεδομένου ότι οι υπέρβαροι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τοξικών τροφίμων, το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι καταβεβλημένο, αφήνοντας τους ευαίσθητους σε οποιοδήποτε ιό ή μικρόβιο κυκλοφορεί.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με προβλήματα βάρους τα γνωρίζουν ήδη όλα αυτά. Το θέμα της απώλειας βάρους είναι πιθανόν το πιο διαδεδομένο θέμα σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά παρ’ όλες τις δίαιτες, τα χάπια, τα προγράμματα και τα βιβλία που έχουν γραφτεί, μόνο ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων καταφέρνει να χάσει βάρος και να το διατηρήσει. Στην πραγματικότητα, η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας μπορεί να αποδοθεί εν μέρει και στις προσπάθειες αντιμετώπισή της. Για παράδειγμα η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και υψηλή σε υδατάνθρακες ιδιαίτερα διαδεδομένη στις αρχές της δεκαετίας του 90, είχε σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι να γεμίζουν τα πιάτα τους με ζυμαρικά, ψωμί, και γλυκά χωρίς λιπαρά, και τελικά στο να τρώνε περισσότερες θερμίδες και φυσικά να παίρνουν περισσότερο βάρος. Άλλες μεθοδολογίες, όπως κατασταλτικά της όρεξης και ακραίες δίαιτες, μπορεί να βοηθούν τους παχύσαρκους να χάσουν βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά είναι επίσης πολύ επικίνδυνο να χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επειδή αυτές οι μεθοδολογίες δεν διδάσκουν τους ανθρώπους πώς να τρώνε υγιεινά στο πλαίσιο της καθημερινής τους ρουτίνας, πολύ σύντομα παίρνουν πίσω τα χαμένα τους κιλά.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο είναι επιρρεπές προς την παχυσαρκία. Το γενετικό υπόβαθρο είναι ένας προφανής παράγοντας που καθιστά πιο δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να χάσουν βάρος. Ένα παράδειγμα είναι οι άνθρωποι που έχουν το μεταβολικό σύνδρομο. Αυτή η παθολογική κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα ορισμένα άτομα να παίρνουν βάρος από την κατανάλωση απλών υδατανθράκων πιο εύκολα από ότι άλλοι. Τα επίπεδα ινσουλίνης αυξάνονται και αυτό τελικά μπορεί να οδηγήσει σε εναπόθεση λίπους.

Η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνει κάποιος είναι ένας προφανής λόγος για την αύξηση του σωματικού βάρους. Η κατανάλωση πολλών θερμίδων χωρίς τις ανάλογες καύσεις τους (κίνηση, άσκηση), οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση του βάρους.

Η ορμονική ισορροπία είναι επίσης σημαντική για την πρόληψη και θεραπεία της παχυσαρκίας. Πολλές ορμόνες στο σώμα επιδρούν επί του μεταβολισμού. Οι πιο σημαντικές είναι θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά τον μεταβολικό ρυθμό των κυττάρων. Ωστόσο, αρκετές άλλες ορμόνες όπως η DHEA, η τεστοστερόνη και η αυξητική ορμόνη, έχουν ανάλογα αποτελέσματα. Έχει επίσης βρεθεί ότι η ανισορροπία οιστρογόνων και προγεστερόνης συμβάλλει στην εναπόθεση λίπους και στην κατακράτηση ύδατος και έτσι, στην αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό φαίνεται να ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν συνθετικές ορμόνες. Η ισορροπία των ορμονών περιλαμβάνει επίσης τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συμβάλλουν στο συναίσθημα της πείνας και της επιθυμίας για ζάχαρη και υδατάνθρακες.

Οι τοξίνες στο σώμα δημιουργούν επίσης διάφορα προβλήματα στους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι. Πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες, παρεμβαίνουν στην φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού τους. Τα φυτοφάρμακα, τα βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και άλλα, αποτελούν μέρος του μολυσμένου περιβάλλοντος. Είναι ενδιαφέρον ότι πολλές από αυτές τις τοξίνες αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό.

Επιπλέον, μια διατροφή που στερείται θρεπτικών ουσιών οδηγεί σε διατροφικές ελλείψεις. Το σώμα δεν καίει το λίπος δια μαγείας, αλλά απαιτεί αρκετές βιταμίνες, ανόργανα άλατα και ένζυμα. Φαίνεται ότι ορισμένα θρεπτικά στοιχεία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας, όχι σαν «μαγικές σφαίρες» αλλά ως τμήμα ενός ολοκληρωμένου πρωτοκόλλου μείωσης βάρους.

Η ψυχολογική, η συναισθηματική καθώς και η πνευματική κατάσταση ενός ατόμου δεν μπορούν να αγνοηθούν ως παράγοντες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι ανισορροπίες στις περιοχές αυτές, συχνά αντικαθιστούν τους γενετικούς και φυσικούς λόγους για την αύξηση του βάρους. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη και άγχος καταναλώνουν τρόφιμα ως έναν τρόπο να βιώσουν ως ψευδαίσθηση την αγάπης ή το σεβασμό. Άλλοι ασθενείς με παχυσαρκία, πρώτα αρχίζουν να έχουν προβλήματα με το βάρος και μετά βιώνουν το συναισθηματικό τραύμα.

 

Συμπτώματα και σημεία παχυσαρκίας

 • Αύξηση βάρους και εναπόθεση λίπους
 • Αυξημένη εφίδρωση
 • Δυσκολία στην αναπνοή

 

Βαθύτερες αιτίες παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία σχεδόν πάντα προκαλείται από συνδυασμό των δύο στοιχείων: η λήψη θερμίδων είναι μεγαλύτερη από αυτές που καταναλώνονται. Όμως, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες.

 • Κακή διατροφή (πλούσια σε θερμίδες και απλούς υδατάνθρακες)
 • Σωματική αδράνεια και απουσία άσκησης
 • Ορμονική ανισορροπία (ιδιαίτερα του θυρεοειδούς)
 • Τοξίνες
 • Ανισορροπία νευροδιαβιβαστών (σεροτονίνη)
 • Ψυχολογικά, συναισθηματικά ή πνευματικά θέματα
 • Προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (π.χ. υποθυρεοειδισμός)
 • Γενετικό υπόβαθρο
 • Παρενέργειες φαρμάκων (π.χ. αντικαταθλιπτικά)

 

Εργαστηριακές εξετάσεις για τη διερεύνηση, διάγνωση και παρακολούθηση της παχυσαρκίας

Για τη διερεύνηση της παχυσαρκίας είναι χρήσιμοι οι παρακάτω έλεγχοι:

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |