Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Στυτική ΔυσλειτουργίαΣτυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία, αναφέρεται επίσης και ως ανικανότητα, είναι η αδυναμία του άνδρα να επιτύχει ή να διατηρήσει επαρκή στύση για μια φυσιολογική, ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Παλιότερα πίστευαν ότι σχεδόν όλες οι περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας ήταν αποτέλεσμα ψυχολογικών παραγόντων, αλλά πλέον είναι γνωστό ότι το 85% των περιπτώσεων προκαλούνται από διαταραχές των σωματικών φυσιολογικών λειτουργιών. Ανεξάρτητα όμως από την αιτία, σχεδόν κάθε άνδρας βιώνει τη στυτική δυσλειτουργία σε κάποιο σημείο της ζωής του ενώ ένας μεγάλος αριθμός ανδρών πάσχει από χρόνια ή επαναλαμβανόμενα προβλήματα.

Πολλοί παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στην εκδήλωση της στυτικής δυσλειτουργίας, αλλά οι πιο συχνοί είναι οι ορμονικές αλλαγές, τα φάρμακα, η διατροφή και οι χρόνιες ασθένειες. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την εμφάνιση ανδρικής ανικανότητας. Η πιο κοινή αιτία ανικανότητας είναι η αθηροσκλήρωση, η σκλήρυνση των αρτηριών δηλαδή, με τη δημιουργία πλάκας. Αυτό προκαλεί πρόβλημα στη ροή του αίματος στο πέος. Η διαστολή των αρτηριών και η ροή του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων εξαρτώνται από μια χημική ουσία που παράγεται από τον οργανισμό, γνωστή ως οξείδιο του αζώτου. Επιπλέον, πολλά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη ροή αίματος προς το πέος ή μπορεί να επηρεάσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα, τις ορμόνες ή τη νευρική μετάδοση.

Η διατροφή είναι μια άλλη συχνή αιτία εκδήλωσης στυτικής δυσλειτουργίας. Ακριβώς όπως μια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλή σε φυτικές ίνες διατροφή μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά, μπορεί επίσης να εμποδίσει τη ροή στις αρτηρίες που οδηγούν στο πέος. Οι άνδρες με υψηλή αρτηριακή πίεση ή αρτηριοσκλήρυνση μπορεί να έχουν δυσκολία στη διατήρηση της στύσης. Από τις υπόλοιπες χρόνιες ασθένειες, ο διαβήτης μπορεί να αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η γήρανση δεν αποτελεί αιτία ανικανότητας. Ενώ είναι αλήθεια ότι η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει τους ηλικιωμένους πιο συχνά από τον νεαρότερο πληθυσμό, η κατάσταση αυτή μπορεί να αποδοθεί στην αυξημένη συχνότητα άλλων νοσημάτων στους ηλικιωμένους και της λήψης των ανάλογων φαρμάκων. Η νόσος αυτή καθεαυτή, δεν αποτελεί αναπόφευκτο γεγονός της γήρανσης. Αν κάποιος είναι υγιής γενικότερα, μπορεί να παραμείνει σεξουαλικά ενεργός και μετά τα ογδόντα.

Εάν δεν υπάρχει χρόνια ανικανότητα, δηλαδή αν υπάρχει ανικανότητα μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις ή αν μπορεί να επιτευχθεί στύση ορισμένες φορές ακόμη και στον ύπνο, τότε είναι πιθανό ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες προκαλούν ή συμβάλλουν στο πρόβλημά. Η υπερκόπωση ή και η έντονη κόπωση έχουν φτάσει σε επίπεδα επιδημίας στις σύγχρονες κοινωνίες και πολλοί άνδρες, ειδικά όσοι έχουν παιδιά, αισθάνονται πολύ κουρασμένοι για να απολαύσουν τη σεξουαλική επαφή. Η κατάθλιψη, το άγχος, ο φόβος της αποτυχίας και ο φόβος πιθανής εγκυμοσύνης, μπορεί να αποτελούν άλλες συχνές αιτίες.

Ορισμένα από τα φάρμακα και τις τοξικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία είναι: το αλκοόλ, τα αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά, τα αντιισταμινικά, τα αντιυπερτασικά, τα αντιόξινα, η κοκαΐνη και άλλα ναρκωτικά, τα διουρητικά και η νικοτίνη.

Πολλές περιπτώσεις ανικανότητας μπορεί να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με βελτίωση του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών καθώς και με τη λήψη των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής, αφού όμως πρώτα αποκλειστούν πιθανές υποκείμενες διαταραχές.

 

Συμπτώματα και σημεία στυτικής δυσλειτουργίας

 • Αδυναμία έναρξης ή διατήρησης της στύσης

 

Βαθύτερες αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας

 • Χαμηλά επίπεδα DHEA και τεστοστερόνης
 • Διάφορα φάρμακα
 • Ναρκωτικά
 • Διατροφή πλούσια σε λιπαρά και χαμηλή σε φυτικές ίνες
 • Υποκείμενη νόσος (συχνότερα αρτηριοσκλήρυνση, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτης)
 • Ορμονική ανισορροπία
 • Κόπωση
 • Στρες
 • Κατάθλιψη
 • Άλλες ψυχολογικοί παράγοντες (φόβος για εγκυμοσύνη, φόβος αποτυχίας, έλλειψη επιθυμίας)
 • Δηλητηρίαση με βαρέα μέταλλα

 

Εργαστηριακές εξετάσεις για τη διερεύνηση, διάγνωση και παρακολούθηση της στυτικής δυσλειτουργίας

Για τη διερεύνηση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι χρήσιμοι οι παρακάτω έλεγχοι:

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |