Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Υπερτροφία ΠροστάτηΥπερτροφία προστάτη (καλοήθης υπερπλασία προστάτη)

Ο προστάτης είναι ένας αδένας του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος που βρίσκεται στην έξοδο της ουροδόχου κύστης και περιβάλλει την ουρήθρα (το κανάλι που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη). Φυσιολογικά ο προστάτης έχει περίπου το μέγεθος ενός καρυδιού. Σε πολλούς άνδρες ωστόσο, ιδιαίτερα στους μεσήλικες ή στους ηλικιωμένους, ο αδένας μπορεί να φλεγμαίνει ή να διογκώνεται. Σε αυτήν την περίπτωση, ο προστάτης συμπιέζει την ουρήθρα, εμποδίζοντας τη ροή των ούρων και προκαλώντας έτσι άλλα προβλήματα (σχηματισμό λίθων, λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης κλπ).

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι ο ιατρικός όρος, αλλά η διαταραχή είναι περισσότερο γνωστή ως υπερτροφία του προστάτη. Όταν ο άνδρας φτάνει στη μέση ηλικία, ο προστάτης συχνά αρχίζει να διογκώνεται. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτή η αύξηση του μεγέθους του, αλλά κυρίως φαίνεται να προκαλείται από τις ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση.

Σχεδόν οι μισοί από τους άνδρες άνω των 45 ετών έχουν τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, υπερτροφία  του προστάτη. Αρχικά, αυτή η υπερτροφία  του προστάτη δεν προκαλεί κάποιο σύμπτωμα, αλλά καθώς ο προστάτης μεγαλώνει σε μέγεθος, αυξάνει την πίεση γύρω από την ουρήθρα, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην ούρηση. Μπορεί να υπάρχει δυσκολία στο να ξεκινήσει η ούρηση ή αφού έχει αρχίσει η ροή, μπορεί να υπάρχει δυσκολία στο να σταματήσει. Μπορεί επίσης να υπάρχει η αίσθηση ότι δεν έχει αδειάσει εντελώς η κύστη. Πολλοί ασθενείς επίσης μπορεί να ξυπνούν αρκετές φορές τη νύχτα για να ουρήσουν. Παρόλο που η συμπτώματα είναι δυσάρεστα, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη συνήθως δεν αποτελεί σημείο μιας πιο σοβαρής κατάστασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο, ο προστάτης μπορεί να διογκωθεί σε τέτοιο βαθμό, που η κύστη να μην μπορεί να αδειάσει από μόνη της εντελώς. Αυτή η κατακράτηση ούρων μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η συνεχώς γεμάτη κύστη μπορεί να ασκήσει επικίνδυνα επίπεδα πίεσης στους νεφρούς, φτάνοντας ακόμη και σε σημεία έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας. Η κακή διατροφή, ειδικά μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε κορεσμένα λίπη, πιθανότατα συμβάλλει στην υπερπλασία του προστάτη.

Καθώς προχωρούν  ηλικιακά οι άνδρες, η ισορροπία των ορμονών τους αλλάζει. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται, ενώ τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται. Μια από τις επικρατούσες θεωρίες σχετικά με την υπερτροφία του προστάτη, εντοπίζει το πρόβλημα γύρω από την αυξημένη μετατροπή της τεστοστερόνης σε έναν από τους μεταβολίτες της, την διυδροτεστοστερόνη (DHT). Το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε DHT είναι η 5α-αναγωγάση. Πιστεύεται ότι η δράση αυτού του ενζύμου αυξάνεται καθώς μεγαλώνουν ηλικιακά οι άνδρες, με αποτέλεσμα και τα επίπεδα της DHT να αυξάνονται. Η DHT εμπλέκεται στην υπερτροφία του προστάτη. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι και τα οιστρογόνα μπορεί να παίζουν ρόλο στην υπερτροφία του προστάτη. Οι άνδρες παράγουν οιστρογόνα σε πολύ μικρότερες ποσότητες σε σχέση με τις γυναίκες. Φαίνεται ότι η ισορροπία μεταξύ των οιστρογόνων, της τεστοστερόνης και της DHT παίζει τον κύριο λόγο στην αύξηση των κυττάρων του προστάτη. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το ένζυμο αρωματάση, μετατρέπει την τεστοστερόνη σε μια μορφή οιστρογόνου γνωστό ως οιστραδιόλη. Η οιστραδιόλη αναγκάζει τα κύτταρα του προστάτη να μεγαλώσουν και να πολλαπλασιαστούν. Τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα και άλλοι περιβαλλοντικοί ρύποι μιμούνται τα οιστρογόνα στον οργανισμό. Είναι επίσης δεδομένο ότι η αύξηση της αναλογίας των οιστρογόνων προς τεστοστερόνη, ενισχύει τις επιδράσεις της DHT επί των υποδοχέων των κυττάρων του προστάτη, γεγονός το οποίο οδηγεί στην αύξηση των κυττάρων. Αυτή η σχετική αύξηση των οιστρογόνων, μειώνει επίσης την ικανότητα των κυττάρων του προστάτη να απομακρύνουν την DHT. Φαίνεται τελικά ότι δεν είναι η DHT ο κυριότερος παράγοντας στην υπερτροφία του προστάτη, αλλά μάλλον η ισορροπία μεταξύ των οιστρογόνων, της τεστοστερόνης και της DHT και πιθανόν και της προγεστερόνης που πραγματικά έχει σημασία. Το θέμα είναι ότι η σωστή ισορροπία των ορμονών μέσω της διατροφής, της άσκησης, των σωστών συμπληρωμάτων διατροφής και της αποτοξίνωσης του οργανισμού, είναι το κλειδί για τον έλεγχο αυτής της κατάστασης.

 

Συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας προστάτη

 • Συχνουρία
 • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης ή στη διακοπή της
 • Μείωση της ακτίνας ούρησης ή ούρηση σε σταγόνες
 • Αίσθηση ατελούς ούρησης
 • Αύξηση της νυχτερινής ούρησης
 • Πόνος κατά την ούρηση
 • Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης

 

Βαθύτερα αίτια καλοήθους υπερπλασίας προστάτη

 • Ορμονικές αλλαγές
 • Διατροφή πλούσια σε λιπαρά και χαμηλή σε φυτικές ίνες
 • Διατροφικές ελλείψεις

 

Εργαστηριακές εξετάσεις για τη διερεύνηση, διάγνωση και παρακολούθηση της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη

Για τη διερεύνηση της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη είναι χρήσιμοι οι παρακάτω έλεγχοι:

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |