Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Μηνιγγιτιδόκοκκος (Neisseria meningitidis), Μοριακός ΈλεγχοςΟ Μηνιγγιτιδόκοκκος ή Ναϊσέρια της μηνιγγίτιδας (Neisseria meningitidis) είναι ένα μη κινητό, αερόβιο, Gram αρνητικό μικρόβιο, που ανήκει στην οικογένεια Neisseriaceae και αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα της μηνιγγίτιδας καθώς και άλλων μηνιγγιτιδοκοκκικών νοσημάτων. Υπάρχουν 13 ορότυποι Μηνιγγιτιδόκοκκου και το γονιδιώμά τους έχει αναγνωρισθεί εξ ολοκλήρου, έχει μέγεθος περίπου 2.2 Mbp (εκατομμύρια ζεύγη βάσεων) και βρίσκεται οργανωμένο ως ένα ενιαίο, κυκλικό χρωμόσωμα.

Ο Μηνιγγιτιδόκοκκος βρίσκεται ως μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας στις βλεννογόνιες επιφάνειες της αναπνευστικής οδού (ρινοφάρυγγας) και μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ξενιστών με μολυσμένο σάλιο ή με σταγονίδια. Ορισμένα τριχίδια διευκολύνουν τη σύνδεση του μικροβίου με τη μεμβράνη του κυττάρου-ξενιστή, επιτρέποντας στο βακτήριο να αυξηθεί χρησιμοποιώντας θρεπτικές ουσίες, αμινοξέα και σίδηρο από το κύτταρο. Ο σίδηρος λαμβάνεται από την αίμη της αιμοσφαιρίνης του αίματος και λόγω αυτού, στις περιοχές μόλυνσης συχνά παρατηρείται συσσώρευση κυττάρων του αίματος. Όταν ο Μηνιγγιτιδόκοκκος εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος του ξενιστή, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις μήνιγγες του εγκεφάλου με αποτέλεσμα τη φλεγμονή τους. Ένα πολυσακχαριδικό έλυτρο που περιέχει διάφορες επιφανειακές πρωτεΐνες, επιτρέπει το βακτήριο να αποφύγει τη φαγοκυττάρωση από το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή. Ένας άλλος παράγοντας λοιμογονικότητας είναι η παραγωγή λιποπολυσακχαριδικής ενδοτοξίνης, η οποία αυξάνεται κατά τη διάρκεια της φάσης της βακτηριακής ανάπτυξης.

Η λοίμωξη αρχίζει συνήθως με συμπτώματα που περιλαμβάνουν κόπωση, πυρετό και πονοκεφάλους αλλά γρήγορα εξελίσσεται σε κώμα και στο 10% περίπου των περιπτώσεων είναι θανατηφόρα.

Είδος Δείγματος

 • Αίμα
 • Εγκεφαλονωτιαίο Υγρό (ΕΝΥ)
 • Ρινοφαρυγγικό Επίχρισμα
 • Άλλα Βιολογικά Υλικά

Μέθοδος

 • Ποσοτική Πραγματικού Χρόνου PCR (Real-Time PCR)

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |