Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Παράγοντας Πήξης XΠεριγραφή

Όποτε υπάρχει βλάβη των ιστών ή τραυματισμός στα αιμοφόρα αγγεία, τα αιμοπετάλια συσσωρεύονται στην περιοχή του τραυματισμού. Τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν παράγοντες που ξεκινούν τη διαδικασία της πήξης (αιμόσταση). Το αρχικό είδος του τραυματισμού υπαγορεύει και το μονοπάτι μέσω του οποίου θα κινηθεί η διαδικασία.

Η ενδογενής οδός εμπλέκεται όταν υπάρχει βλάβη στο αίμα ή το αίμα εκτίθεται στο κολλαγόνο των τοιχωμάτων των τρυαματισμένων αιμοφόρων αγγείων. Η ενδογενής οδός απαιτεί τη διαδοχική ενεργοποίηση διαφόρων παραγόντων πήξης: του παράγοντα ΧΙΙ (παράγοντας Hageman), του παράγοντα ΧΙ, του παράγοντα IX (παράγοντας Christmas)  και του παράγοντα VIII.

Η εξωγενής οδός ξεκινά όταν υπάρχει βλάβη στους ιστούς ή στο αγγειακό τοίχωμα. Σε αυτή την οδό, η πήξη ενεργοποιείται από την απελευθέρωση της ιστικής θρομβοπλαστίνης (παράγοντας ΙΙΙ) από το κατεστραμμένο αγγείο ή τα κύτταρα των ιστών. Όταν αυτή η ουσία συναντήσει τον παράγοντα VII, η εξωγενής οδός διεγείρεται.

Και οι δύο οδοί τελικά οδηγούν στην ενεργοποίηση του παράγοντα πήξης X. Αυτό οδηγεί στο επόμενο βήμα, στο οποίο η προθρομβίνη (παράγοντας ΙΙ) μετατρέπεται σε θρομβίνη (παράγοντας IIa [ενεργοποιημένος]). Η θρομβίνη στη συνέχεια διεγείρει το σχηματισμό του ινώδους (παράγοντας Ια) από το ινωδογόνου (παράγοντας Ι). Αυτό το ινώδες, με την προσθήκη του σταθεροποιητικού παράγοντα του ινώδους (ΧΙΙΙ), σχηματίζει ένα σταθερό θρόμβο από ινώδες στο σημείο του τραυματισμού. Όταν ο θρόμβος από το ινώδες δεν χρειάζεται πλέον, διαλύεται από ινωδολυτικούς παράγοντες, όπως είναι η πλασμίνη, με αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων αποδόμησης του ινώδους. Τυχόν παραπάνω ποσότητες των παραγόντων πήξης που παραμένουν μετά την αιμόσταση, αδρανοποιούνται από αναστολείς του ινώδους, όπως η αντιπλασμίνη, η αντιθρομβίνη ΙΙΙ και η πρωτεΐνη C.

Ο προσδιορισμός της δράσης των παραγόντων πήξης διενεργείται για να καθορισθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε συγγενής ή επίκτητη ανεπάρκεια του κάθε παράγοντα πήξης. Οι εξετάσεις αυτές είναι χρήσιμες στη διάγνωση της αιμοφιλίας και των διαταραχών της πήξης.

Τιμές Αναφοράς

 • 70 - 120%

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών

 • Αύξηση: Εγκυμοσύνη.
 • Μείωση: Συγγενής ανεπάρκεια, διάχυτη ενδαγγειακή πήξη, ηπατική νόσος, ανεπάρκεια βιταμίνης K.

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |