Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Ρικέτσια (Rickettsia sp.), Μοριακή ΑνίχνευσηΗ Ρικέτσια (Rickettsia) είναι ένα γένος Gram αρνητικών βακτηρίων τα οποία είναι πλειομορφικά, κινητικά, ραβδοειδή και υποχρεωτικά ενδοκυττάριοι μικροοργανισμοί. Τα γονιδιώματα των ειδών Rickettsia αποτελούνται από ένα ενιαίο κυκλικό χρωμόσωμα DNA συνήθως έως 1 Mbp (εκατομμύριο ζεύγη βάσεων). Αυτά τα γονιδιώματα αποτελούνται από 900 έως 1500 γονίδια ανάλογα με το είδος, από τα οποία τα 743 γονίδια είναι κοινά σε όλα τα γονιδιώματα των ειδών Rickettsia που έχουν μελετηθεί μέχρι σήμερα.

Τα είδη Rickettsia μπορεί να ταξινομηθούν στις ακόλουθες ομάδες με βάση τη σοβαρότητα των λοιμώξεων που προκαλούν: Ομάδα Κηλιδώδους Πυρετού, Ομάδα Τύφου και Ομάδα Τύφου των Θάμνων (νόσος Tsutsugamushi). Τα είδη Rickettsia μεταφέρονται από τσιμπούρια, ψύλλους και ψείρες και μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω τσιμπημάτων από μολυσμένα αρθρόποδα. Οι Ρικέτσιες προσκολλώνται στην ενδοθηλιακή επένδυση του αγγειακού συστήματος χρησιμοποιώντας προσκολλητίνες (πρωτεΐνες της εξωτερικής τους μεμβράνης), στη συνέχεια γίνεται η φαγοκυττάρωση τους με αποτελέσματα την εισβολή τους στο κύτταρο ξενιστή. Μόλις βρεθούν στο εσωτερικό του κυττάρου, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα τη λύση του κυττάρου-ξενιστή εξαιτίας της συσσώρευσης μεγάλου αριθμού βακτηρίων (τύφος) ή διαφυγή από τα κύτταρα προκαλώντας βλάβη στον μεμβράνη με αποτέλεσμα την εισροή νερού (κηλιδώδης πυρετός). Ειδικότερα, η είσοδος των Ρικετσιών εντός των ενδοθηλιακών κυττάρων που επενδύουν  τα αιμοφόρα αγγεία, έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση του Κηλιδώδους Πυρετού των Βραχωδών Ορέων (RMSF).

Η μόλυνση με τα διάφορα είδη Rickettsia μπορεί να προκαλέσει εξανθηματικό ή κλασσικό τύφο, Μεσογειακό κηλιδώδη πυρετό, κηλιδώδη πυρετό των Βραχωδών Ορέων και πυρετό Q με κοινά συμπτώματα όπως δερματικό εξάνθημα, κεφαλαλγία, νευρολογικά συμπτώματα, καρδιακή ανεπάρκεια και σοκ. Ο κηλιδώδης πυρετός των Βραχωδών Ορέων συγκεκριμένα προκαλεί αιμορραγία, φλεγμονή και σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Η λοίμωξη με τα πιο μολυσματικά είδη Ρικετσιών (Rickettsia rickettsii και Rickettsia prowazekii) έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, αν η θεραπεία δεν χορηγηθεί νωρίς κατά τη λοίμωξη. Οι τετρακυκλίνες είναι το φάρμακο επιλογής στη θεραπεία των λοιμώξεων από Ρικέτσιες. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια.

 

Είδος Δείγματος

 • Αίμα
 • Εγκεφαλονωτιαίο Υγρό (ΕΝΥ)
 • Άλλα Βιολογικά Υγρά

Μέθοδος

 • Ποσοτική Πραγματικού Χρόνου PCR (Real-Time PCR)

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |