Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Ρινικό Επίχρισμα, Καλλιέργεια για Klebsiella rhinoscleromatisΟ αποικισμός των ρινικών κοιλοτήτων με Staphylococcus aureus (Σταφυλόκοκκος χρυσίζων) αυξάνει τον κίνδυνο σταφυλοκοκκικών λοιμώξεων σε άλλες θέσεις του σώματος, όπως σε χειρουργικές τομές και στις θέσεις όπου πραγματοποιείται αιμοκάθαρση. Συνδέεται επίσης με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του δέρματος και με νοσοκομειακές λοιμώξεις σε παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία. Ο Staphylococcus aureus είναι μια σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση καθώς οι περισσότεροι φέρουν τον μικροοργανισμό στις ρινικές τους κοιλότητες.

Η εξάλειψη της ρινικής μεταφοράς του S. aureus μπορεί να είναι ευεργετική σε ορισμένες κλινικές καταστάσεις. Εκτός από την τοπική και η συστηματική θεραπεία είναι κατάλληλη για τον ρινικό αποικισμό ασθενών όταν ταυτόχρονα έχουν λοίμωξη και αλλού. Τα τοπικά αντιβακτηριακά μέσα όπως η χλωρεξιδίνη / νεομυκίνη προτιμώνται από τη συστηματική θεραπεία όταν ένας ασθενής χαρακτηρίζεται μόνον ως φορέας.

Ο έλεγχος του ρινικού επιχρίσματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ερευνήσει την παρουσία Στρεπτόκοκκων της ομάδος Α (κατά Lancefield) καθώς και για Σταφυλόκοκκο Ανθεκτικό στη Μεθικιλίνη (MRSA) Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία σχετικά με τη σημασία της απομόνωσης του Haemophilus influenzae και του Streptococcus pneumoniae από ρινικά επιχρίσματα, ως προγνωστικό δείκτη της συμμετοχής τους σε λοιμώξεις όπως η ιγμορίτιδα.

Το ρινοσκλήρωμα, νόσος που οφείλεται σε λοίμωξη με Klebsiella rhinoscleromatis, είναι μια σπάνια μορφή χρόνιας κοκκιωματώδους ρινικής λοίμωξης που επηρεάζει τις ρινικές διόδους και τα ιγμόρεια και που μπορεί να περιλαμβάνει επίσης το φάρυγγα και το λάρυγγα. Η νόσος είναι προοδευτική και εκδηλώνεται με τοπική επέκταση και μεγέθυνση που θυμίζει όγκο. Παρόλο που είναι αρκετά κοινό νόσημα σε Ανατολική Ευρώπη, Κεντρική Αφρική, Λατινική Αμερική και Νοτιοανατολική Ασία, το ρινοσκλήρωμα φαίνεται να είναι ελάχιστα μεταδοτικό.

Η όζαινα είναι μία χρόνια ατροφική ρινίτιδα. Η κατάσταση μπορεί να καταστρέψει το βλεννογόνο και χαρακτηρίζεται από μια χρόνια και συχνά πυώδη, δύσοσμη, ρινική καταρροή. Η Klebsiella ozaenae μπορεί να έχει αιτιολογικό ρόλο.

Η εμφάνιση των ηωσινοφίλων στο ρινικό επίχρισμα έχει αναφερθεί σε αλλεργικές καταστάσεις συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών σε φάρμακα. Το ρινικόεπίχρισμα για ηωσινόφιλα (εωσινόφιλα) είναι μια αξιόπιστη δοκιμή με σχετικά υψηλή ειδικότητα ιδιαίτερα σε παιδιά με εποχική αλλεργική ρινίτιδα, δεδομένου ότι οι ρινικές εκκρίσεις των ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα συνήθως περιέχουν αυξημένους αριθμούς ηωσινοφίλων. Στην αλλεργία, η παθολογική εικόνα χαρακτηρίζεται από ηωσινοφιλική διείσδυση και οίδημα. Όταν στις εκκρίσεις βρίσκονται ηωσινόφιλα, υποδηλώνουν την παρουσία κάποιας αλλεργικής διεργασίας. Σε καθαρά φλεγμονώδεις ή λοιμώδεις διεργασίες που επηρεάζουν τις ίδιες δομές, η κυτταρολογική απόκριση εκφράζεται με τα ουδετερόφιλα κύτταρα. Σε αλλεργικές καταστάσεις, ο βαθμός της ηωσινοφιλίας των εκκρίσεων είναι ανάλογος προς τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και των αντιδράσεων. Σε ηπιότερες περιπτώσεις ρινικής αλλεργίας, τα ηωσινόφιλα είναι παρόντα σε συγκριτικά μικρούς αριθμούς, ενώ σε πυρετό εκ χόρτου, βρίσκεται μεγάλος αριθμός κυττάρων. Οι οξείες, υποξείες και χρόνιες μολύνσεις χαρακτηρίζονται από τη διείσδυση ουδετερόφιλων κοκκιοκυττάρων και κατά συνέπεια μόνον αυτός ο τύπος κυττάρων βρίσκεται στις εκκρίσεις.

Περιγραφή

Η εξέταση του Ρινικού Επιχρίσματος περιλαμβάνει:

 • Ειδική χρώση για Ηωσινόφιλα κύτταρα
 • Καλλιέργεια για Στρεπτόκοκκους ομάδας Α
 • Καλλιέργεια για Staphylococcus aureus / έλεγχος για MRSA
 • Κατόπιν ειδικών ενδείξεων και επιπλέον της τυπικής καλλιέργειας μπορούν να γίνουν οι εξής ειδικές καλλιέργειες - προσδιορισμοί:
  • Καλλιέργεια για Klebsiella rhinoscleromatis

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Η λήψη του επιχρίσματος πρέπει να προηγηθεί της λήψης αντιβιοτικών.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |