Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Φαρυγγικό Επίχρισμα, Καλλιέργεια για Fusobacterium necrophorum1. Φαρυγγίτδα

Η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας είναι ο Στρεπτόκοκκος ομάδας Α (κατά Lancefield), Streptococcus pyogenes. Υγιείς φορείς Στρεπτόκοκκων της ομάδας Α είναι συνήθως παιδιά σε ποσοστό έως και 20% ενώ τα ποσοστά φορέων είναι πολύ χαμηλότερα σε ενήλικες. Σε αυτά τα άτομα (τους φορείς) η απομόνωση Στρεπτόκοκκων της ομάδας Α δεν συνεπάγεται κατ 'ανάγκη λοίμωξη.

Οι εξωφαρυγγικές εκδηλώσεις της λοίμωξης με Στρεπτόκοκκο της ομάδας Α μπορεί να διαιρεθούν σε αυτές που σχετίζονται με την οξεία λοίμωξη και στα μετα-στρεπτοκοκκικά επακόλουθα όπως ο οξύς ρευματικός πυρετός και η σπειραματονεφρίτιδα, τα οποία εμφανίζονται 2-3 εβδομάδες μετά από τη φαρυγγική λοίμωξη. Στην οξεία λοίμωξη, μπορεί να συμβεί βακτηριαιμία και στρεπτοκοκκικό τοξικό σοκ. Τα μετα-στρεπτοκοκκικά επακόλουθα φαίνεται να περιορίζονται σε συγκεκριμένους ορότυπους μικροβίων.

Οι Στρεπτόκοκκοι της ομάδας C (Lancefield) έχουν αναφερθεί επίσης ως αιτία φαρυγγίτιδας. Η πλειοψηφία των ειδών αυτών ωστόσο, σπάνια προκαλεί ασθένειες στον άνθρωπο. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται τα είδη και υποείδη Streptoccocus equi zooepidemicus, Streptococcus equi equi και Streptococcus dysgalactiae dysgalactiae. Οι β αιμολυτικοί Στρεπτόκοκκοι της ομάδας C όπως ο Streptococcus dysgalactiae equisimilis και η ομάδα του Streptococcus anginosus (πρώην ομάδα του S. milleri) και η οποία περιλαμβάνει τους Streptococcus constellatus pharyngis και Streptococcus anginosus, πολύ σπάνια εμπλέκονται σε βακτηριακή φαρυγγίτιδα.

Οι Στρεπτόκοκκοι της ομάδας G που είναι γνωστό ότι προκαλούν φαρυγγίτιδα, υποδιαιρούνται στο είδος Streptococcus dysgalactiae equisimilis και στο Streptococcus anginosus.

2. Διφθερίτιδα

Η διφθερίτιδα είναι μία οξεία λοιμώδης νόσος του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και περιστασιακά του δέρματος. Προκαλείται από τα τοξινογόνο στελέχη του Corynebacterium diphtheriae (εκ των οποίων υπάρχουν 4 βιότυποι - gravis, mitis, intermedius και belfanti) και μερικά τοξινογόνα στελέχη του Corynebacterium ulcerans και του Corynebacterium pseudotuberculosis. Όλα τα στελέχη έχουν το μεταφερόμενο με φάγους, γονίδιο της τοξίνης της διφθερίτιδας. Σε μια πλήρως ανεπτυγμένη περίπτωση διφθερίτιδας, η τοξίνη βλάπτει το φαρυγγικό επιθήλιο δημιουργώντας μια δερματώδη μεμβράνη. Αυτή η μεμβράνη μπορεί να αποφράξει την αναπνευστική οδό, προκαλώντας κάποιες φορές ακόμη και το θάνατο. Η απορρόφηση της τοξίνης από τον οργανισμό μπορεί να βλάψει ένα ευρύ φάσμα κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών και νευρικών. Η μυοκαρδίτιδα και η νευρολογικές δυσλειτουργίες μπορεί να προκαλέσουν αναπηρία ή και θάνατο.

Ήπιες περιπτώσεις της ασθένειας μοιάζουν με στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα. Μη τοξινογόνα στελέχη του C. diphtheriae μπορεί να απαντώνται σε κλινικά δείγματα και ιδίως σε εκείνα που λαμβάνονται από άτομα που έχουν προηγουμένως εμβολιασθεί κατά της τοξίνης της διφθερίτιδας. Παρά το γεγονός ότι τα τοξινογόνα στελέχη του Corynebacterium ulcerans προκαλούν συνήθως ήπια φαρυγγίτιδα χωρίς επακόλουθα, έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις κλινικής διφθερίτιδας. Δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις για τη μετάδοση του C. ulcerans από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά πιστεύεται ότι μπορεί να συμβεί. Ωστόσο, μοριακές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια ζώα είναι η πιο πιθανή πηγή μετάδοσης της νόσου. Τα μη τοξινογόνα στελέχη στη φαρυγγική χλωρίδα έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλονται με λυσιγονική μετατροπή και να παράγουν τοξίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει τελικά σε νόσο.

Υπάρχουν συγκεκριμένες κλινικές καταστάσεις οι οποίες εάν υπάρχουν, θα πρέπει να συνεπάγονται την εξέταση των δειγμάτων για C. diphtheriae ή C. ulcerans. Συνιστάται να γίνεται έλεγχος για είδη Corynebacterium στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Μεμβρανώδης ή ψευδομεμβρανώδης φαρυγγίτιδα / αμυγδαλίτιδα.
 • Ταξίδια στο εξωτερικό (κυρίως Ρωσία και πρώην Σοβιετική Ένωση, Αφρική, Νότια Αμερική και Νοτιοανατολική Ασία) εντός των τελευταίων 10 ημερών.
 • Επαφή με κάποιον που έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό πρόσφατα (κυρίως Ρωσία και πρώην Σοβιετική Ένωση, Αφρική, Νότια Αμερική και Νοτιοανατολική Ασία)
 • Πρόσφατη κατανάλωση νωπού γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων (C. ulcerans).
 • Πρόσφατη επαφή με αγροκτήματα και εκτρεφόμενα ζώα ή με κατοικίδια ζώα (C. ulcerans).
 • Ασθενής που εργάζεται σε κλινικό μικροβιολογικό εργαστήριο, όπου μπορεί να υπάρχουν τα είδη Corynebacterium.

3. Επιγλωττίδα

Οι περισσότερες περιπτώσεις επιγλωττίτιδας σε μικρά παιδιά κάτω από την ηλικία των πέντε ετών, συνήθως οφειλόταν στον Haemophilus influenzae τύπου b. Από την εισαγωγή του εμβολίου για τον H. influenzae τύπου b (Hib) τον Οκτώβριο του 1992 έχει σημειωθεί μεγάλη μείωση του αριθμού των περιπτώσεων οξείας επιγλωττίτιδας στα παιδιά. Επιγλωττίδα σε ενήλικες είναι ασυνήθιστη.

Η οξεία επιγλωττίτιδα σε μικρά παιδιά είναι μια ταχέως εξελισσόμενη κυτταρίτιδα της επιγλωττίδας και των περιβαλλόντων ιστών και μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απόφραξη των αεραγωγών. Τα φαρυγγικά επιχρίσματα αντενδείκνυται σε περιπτώσεις που υπάρχουν υποψίες οξείας επιγλωττίτιδας. Αντίθετα, πρέπει να λαμβάνονται σε όλες τις περιπτώσεις που υπάρχουν υπόνοιες επιγλωττίτιδας, καλλιέργειες αίματος.

4. Κυνάγχη του Vincent

Η Borrelia vincentii και είδη του γένους Fusobacterium συνδέονται με τη λοίμωξη που είναι γνωστή ως κυνάγχη του Vincent. Χαρακτηρίζεται από εξέλκωση του φάρυγγα ή και των ούλων και εμφανίζεται σε ενήλικες με κακή υγιεινή του στόματος ή σοβαρή συστηματική νόσο.

5. Άλλες αιτίες φαρυγγίτιδας


Ι. Μη-τοξινογόνο C. diphtheriae

Το μη-τοξινογόνο C. diphtheriae μπορεί να είναι αιτία φαρυγγίτιδας, αλλά δεν σχηματίζεται πραγματική διφθεριτική μεμβράνη ή συμπτώματα που αποδίδονται στην συστηματική απορρόφηση της τοξίνης. Με την επανεισαγωγή του αναγκαίου γονιδίου, αυτοί οι οργανισμοί μπορούν ωστόσο να παράγουν τοξίνη.

ΙΙ. Arcanobacterium haemolyticum (προηγουμένως Corynebacterium haemolyticum)

Το μικρόβιο Arcanobacterium haemolyticum έχει συνδεθεί με αμυγδαλίτιδα και φαρυγγίτιδα και μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα σε νεαρούς ενήλικες και περιστασιακά σε παιδιά. Η εξέταση για τον προσδιορισμό και την απομόνωση του Α. haemolyticum προτείνεται σε περιπτώσεις αποτυχίας της θεραπείας και σε υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα.

ΙΙΙ. Μύκητες

Αυτές οι λοιμώξεις είναι συχνές σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια επεισοδίων σοβαρής ουδετεροπενίας. Ασθενείς που λαμβάνουν αντιβιοτικά είναι επίσης επιρρεπείς σε μυκητιασικές λοιμώξεις. Σπανίως είδη του γένους Candida μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή οισοφαγίτιδα που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των ιστών. Η αναγνώριση της στοματοφαρυγγικής καντιντίασης που συνοδεύεται από δυσφαγία, μπορεί να υποκρύπτει οισοφαγική καντιντίαση και αυτό με τη σειρά του να υποκρύπτει AIDS.

IV. Fusobacterium necrophorum

Οξεία φαρυγγίτιδα με πυρετό, μερικές φορές συνοδευόμενη από μεμβρανώδη αμυγδαλίτιδα, είναι χαρακτηριστικά της έναρξης της λοίμωξης που προκαλείται από το μικρόβιο Fusobacterium necrophorum. Στην περίπτωση που παραμείνουν χωρίς θεραπεία, ένας μικρός αριθμός από αυτούς τους ασθενείς μπορεί να αναπτύξει βακτηριαιμία και μεταστατικές λοιμώξεις χαρακτηριστικό του συνδρόμου Lemierre, το οποίο μπορεί να γίνει απειλητικό και για τη ζωή. Το Fusobacterium necrophorum έχει απομονωθεί σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων ή επίμονων φαρυγγίτιδων ενώ είναι συνηθισμένη αιτία του περιαμυγδαλικού αποστήματος. Ο μικροοργανισμός μπορεί τέλος, να αποτελεί μικρό μέρος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας των ανώτερων αεραγωγών σε μερικά άτομα.


V. Neisseria gonorrhoeae

Τα φαρυγγικά επιχρίσματα περιέχουν μία ποικιλία μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων σαπροφυτικών ειδών του γένους Neisseria. Η αναγνώριση της Neisseria gonorrhoeae από περιοχές εκτός των γεννητικών οργάνων, όπως στο στοματοφάρυγγα, θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Φαρυγγικός αποικισμός μπορεί να βρεθεί σε ασθενείς με γονόρροια των γεννητικών οργάνων, αλλά μεμονωμένη λοίμωξη του φάρυγγα είναι σπάνια.

VI. Neisseria meningitidis

Η Neisseria meningitidis μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο, πιθανώς μέσω της στοματο-αναπνευστικής οδού. Ένα ευαίσθητο άτομο είναι σε κίνδυνο, όταν οι στενές επαφές όπως είναι τα μέλη της οικογένειας του, είναι φορείς. Τα φαρυγγικά επιχρίσματα μπορεί να είναι βοηθητικά στη διάγνωση της μηνιγγιτιδοκοκικκής μηνιγγίτιδας. Η N. meningitidis μπορεί να απομονωθεί από το φαρυγγικό επίχρισμα σε περίπου το ήμισυ των περιπτώσεων διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκικκής νόσου.

VII. Staphylococcus aureus

Ο έλεγχος του φαρυγγικού επιχρίσματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διερευνήσει τη φορεία σε Staphylococcus aureus, για παράδειγμα, προ-εγχειρητικά σε καρδιολογικούς ασθενείς. Τα φαρυγγικά επιχρίσματα χρησιμοποιούνται επίσης για τον έλεγχο για φορεία του Ανθεκτικού στη Μεθικιλίνη Χρυσίζοντα Σταφυλόκοκκου (MRSA) Ο S. aureus έχει σποραδικά αναφερθεί ως αιτία περιαμυγδαλικού αποστήματος.

Περιγραφή

Η εξέταση του Φαρυγγικού Επιχρίσματος περιλαμβάνει:

 • Καλλιέργεια για Στρεπτόκοκκους
 • Ταυτοποίηση των Στρεπτοκόκκων κατά Lancefield σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος
 • Κατόπιν ειδικών ενδείξεων και επιπλέον της τυπικής καλλιέργειας μπορούν να γίνουν οι εξής ειδικές καλλιέργειες - προσδιορισμοί:
  • Καλλιέργεια για Corynebacterium diphtheriae και Corynebacterium ulcerans
  • Καλλιέργεια για Haemophilus influenzae τύπου b
  • Έλεγχος για κυνάγχη Vincent
   • Ειδική χρώση και καλλιέργεια για Borrelia vincentii
  • Καλλιέργεια για Μύκητες
  • Καλλιέργεια για Arcanobacterium haemolyticum
  • Καλλιέργεια για Fusobacterium necrophorum
  • Καλλιέργεια για Neisseria gonorrhoeae
  • Καλλιέργεια για Neisseria meningitidis
  • Καλλιέργεια για Staphylococcus aureus / έλεγχος για MRSA

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Η λήψη του επιχρίσματος πρέπει να προηγηθεί της λήψης αντιβιοτικών.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |