Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa), Μοριακή ΑνίχνευσηΠεριγραφή

Η Pseudomonas aeruginosa (Ψευδομονάδα αεριογόνος) είναι ένα μικρόβιο ευρέως διαδεδομένο στη φύση και βρίσκεται συνήθως σε υγρά περιβάλλοντα κυρίως νοσοκομειακά. Μπορεί να αποικίζει φυσιολογικούς ανθρώπους ζώντας ως σαπρόφυτο. Γενικά, είναι δυνατόν να προκαλέσει νόσο σε ανθρώπους με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η Pseudomonas aeruginosa είναι ένα Gram αρνητικό, κινητό βακτήριο, διαστάσεων περίπου 0.6 x 2 μm και μπορεί να εμφανίζεται ως μονήρες, κατά ζεύγη και περιστασιακά σε μικρές αλυσίδες.

Η Pseudomonas aeruginosa γίνεται παθογόνος μόνον όταν εισέρχεται σε περιοχές που λείπουν οι φυσιολογικοί αμυντικοί μηχανισμοί, όπως για παράδειγμα όταν διασπάται η ανατομική ακεραιότητα των βλεννογόνων και του δέρματος εξαιτίας ιστικής βλάβης, όταν χρησιμοποιούνται ενδοφλέβιοι καθετήρες ή ουροκαθετήρες ή όταν υπάρχει ουδετεροπενία όπως κατά τις χημειοθεραπείες.

 

Κλινικές εκδηλώσεις

Η Pseudomonas aeruginosa επιμολύνει δερματικές πληγές και εγκαύματα, δημιουργώντας μπλε-πράσινο πύον. Προκαλεί μηνιγγίτιδα, όταν εισαχθεί ιατρογενώς στο ΕΝΥ κατά την οσφυονωτιαία παρακέντηση και λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, όταν εισαχθεί με καθετήρες ή άλλα ιατρικά εργαλεία στο ουροποιητικό. Λοίμωξη της αναπνευστικής οδού, ιδίως από μολυσμένους αναπνευστήρες, οδηγεί σε νεκρωτική πνευμονία. Το βακτήριο βρίσκεται συχνά στην ήπια εξωτερική ωτίτιδα των κολυμβητών, μπορεί όμως να προκαλέσει κακοήθη εξωτερική ωτίτιδα σε διαβητικούς ασθενείς. Λοίμωξη του οφθαλμού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία καταστροφή του, συμβαίνει πιο συχνά μετά από τραυματισμό ή χειρουργικές επεμβάσεις. Σε βρέφη ή εξασθενημένους οργανισμούς, η Pseudomonas aeruginosa μπορεί να εισβάλει στην κυκλοφορία του αίματος και να οδηγήσει σε θανατηφόρα σηψαιμία. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε ασθενείς με λευχαιμία ή λέμφωμα που λαμβάνουν αντινεοπλασματικά φάρμακα ή ακτινοβολίες και σε ασθενείς με σοβαρά εγκαύματα. Στις περισσότερες λοιμώξεις που εμπλέκεται η Pseudomonas aeruginosa, τα κλινικά συμπτώματα και σημεία είναι μη ειδικά και έχουν σχέση με το όργανο που πάσχει. Συχνά, κατά την σηψαιμία που οφείλεται στην Pseudomonas aeruginosa εμφανίζεται αιμορραγική νέκρωση του δέρματος που ονομάζεται γαγγραινώδες έκθυμα.


Θεραπεία

Οι κλινικά σημαντικές λοιμώξεις από Pseudomonas aeruginosa δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με θεραπεία ενός μόνον φαρμάκου, επειδή τα βακτήρια μπορούν να αναπτύξουν γρήγορα αντοχή στα αντιβιοτικά. Δραστικά συνήθως αντιβιοτικά έναντι της Pseudomonas aeruginosa είναι η τικαρσιλλίνη ή η πιπερακιλλίνη σε συνδυασμό με μια αμινογλυκοσίδη, συνήθως τη τομπραμυκίνη. Άλλα φάρμακα δραστικά έναντι της Pseudomonas aeruginosa είναι η αζτρεονάμη, η ιμιπενέμη και οι νεότερες κινολόνες, συμπεριλαμβανομένης της σιπροφλοξακίνης. Από τις νεότερες κεφαλοσπορίνες, η κεφταζιδίμη και η κεφοπεραζόνη είναι δραστικές έναντι της Pseudomonas aeruginosa.


Είδος Δείγματος

 • Δερματικές αλλοιώσεις
 • Πύον
 • Αίμα
 • Ούρα
 • Εγκεφαλονωτιαίο Υγρό (ΕΝΥ)
 • Οφθαλμικό Υγρό
 • Βρογχοκυψελιδικό Έκκριμα (BAL)
 • Πτύελα
 • Άλλα υλικά ανάλογα το όργανο που φλεγμαίνει

 

Μέθοδος

 • Ποσοτική Πραγματικού Χρόνου PCR (Real-TimePCR)

 

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |