Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Νατριουρητικό Πεπτίδιο Β (BNP)Τα Νατριουρητικά Πεπτίδια είναι δομικά παρόμοια πεπτίδια που παράγονται από τα κύτταρα όλου του σώματος. Δύο από αυτά, το Α-τύπου Νατριουρητικό Πεπτίδιο (γνωστό επίσης ως Κολπικό Νατριουρητικό Πεπτίδιο ή ΑΝΡ – Atrial Natriuretic Peptide) και το Β-τύπου Νατριουρητικό Πεπτίδιο (γνωστό επίσης ως Εγκεφαλικό Νατριουρητικό Πεπτίδιο ή ΒΝΡ – Brain Natriuretic Peptide) παράγονται από τα κύτταρα του μυοκαρδίου. Το ΑΝΡ παράγεται αποκλειστικά από τα μυϊκά κύτταρα των κοιλιών της καρδιάς, ενώ το BNP παράγεται από τα μυϊκά κύτταρα τόσο των κόλπων όσο και των κοιλιών της καρδιάς. Τα Νατριουρητικά Πεπτίδια ΑΝΡ και ΒΝΡ συμμετέχουν στην διατήρηση της ομοιόστασης μέσω της προαγωγής της διούρησης και της αποβολής νατρίου (νατριούρηση). Το BNP απελευθερώνεται από τις κοιλίες, ειδικά την αριστερή κοιλία, κατά τη διάρκεια της αύξησης της πίεσης ή της ογκωτικής υπερφόρτωσης της. Προκαλεί διαστολή των αρτηριών και των φλεβών και μειώνει επίσης τα επίπεδα των αγγειοσυσταλτικών ορμονών και των νευρορμονών κατακράτησης νατρίου. Είναι πλέον γνωστό ότι η κοιλιακή υπερφόρτωση οδηγεί στην απελευθέρωση τόσο του BNP όσο και του Ν-τελικού (άμινο-τελικού) proBNP (ΝΤ-proBNP).

Παρόλο που το ΑΝΡ ήταν το πρώτο Νατριουρητικό Πεπτίδιο, αυτό που χρησιμοποιείται ευρέως κλινικά είναι το ΒΝΡ. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο μεγαλύτερο χρόνο ημιζωής του (20 λεπτά το ΒΝΡ έναντι 3 λεπτών το ΑΝΡ) και επίσης στο γεγονός ότι τα επίπεδα του BNP δεν επηρεάζονται από την άσκηση, ενώ τα επίπεδα του ΑΝΡ μπορεί να επηρεαστούν από τη συνήθη σωματική δραστηριότητα. Το ΝΤ-proΒΝΡ έχει χρόνο ημίσειας ζωής 120 λεπτά, καθιστώντας κάπως λιγότερο χρήσιμο για την παρακολούθηση των απότομων αλλαγών. Ωστόσο, χρησιμοποιείται στη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας και αρκετές μελέτες το προτείνουν ως ισχυρό προγνωστικό παράγοντα θνησιμότητας.

Η χρήση του BNP στη βοήθεια για τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας είναι καλά τεκμηριωμένη. Τα επίπεδα του ΒΝΡ είναι αυξημένα σε ασθενείς με συμπτωματική καρδιακή ανεπάρκεια σε μία μη-αντιρροπούμενη κατάσταση. Ωστόσο, ασθενείς που έχουν δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας που αντισταθμίζεται μέσω ιατρικής θεραπείας, μπορεί να έχουν φυσιολογικά επίπεδα ΒΝΡ. Η μέτρηση του ΒΝΡ είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη διάκριση μεταξύ της δύσπνοιας που οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια και της δύσπνοιας που οφείλεται σε άλλες αιτίες. Τα επίπεδα του BNP μπορεί να αυξάνουν στις γυναίκες και σε ηλικιωμένους ενώ η παχυσαρκία μπορεί να τα εμφανίζει (ψευδώς) μειωμένα.

 

Τιμές Αναφοράς

 • BNP
  • < 100 pg/ml
 • NT-proBNP
  • < 75 ετών: <124 pg/ml
  • ≥ 75 ετών: < 449 pg/ml

 

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών

 • Αύξηση : Οξεία βλάβη πνεύμονα, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, κίρρωση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, αγγειοπλαστική στεφανιαίων, υπέρταση, καταστάσεις υπερογκαιμίας, υπερτροφία αριστερής κοιλίας, πνευμονική υπέρταση.
 • Μείωση: Θεραπευτική απόκριση σε αντιυπερτασική θεραπεία, θεραπευτική απόκριση σε διουρητική θεραπεία.

 

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |