Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • M2-PK. Νέα Εξέταση για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου
  Ημερομηνία: 09-03-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  "Αν η εξέταση M2-PK είναι αρνητική τότε δεν χρειάζεται περεταίρω έλεγχος με κολονοσκόπηση" O καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις πιο συχνές μορφές...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και Νόσος Alzheimer
  Ημερομηνία: 08-03-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Τα βακτήρια του εντέρου μπορεί να παίζουν ρόλο στη νόσο του ALZHEIMER Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία έδειξε ότι τα εντερικά βακτήρια μπορεί να...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Διακυτταρικό Μόριο Προσκόλλησης 1 (ICAM-1)Περιγραφή

Το Διακυτταρικό Μόριο Προσκόλλησης 1 (Intercellular Adhesion Molecule1, ICAM-1) γνωστό επίσης και ως CD45, είναι ένα μέλος της οικογένειας των ανοσοσφαιρινών και λειτουργεί σαν σύνδεσμος για το LFA-1, ενός συμπλόκου που είναι μέλος της λευκοκυτταρικής οικογένειας των ιντεγκρινών, των υποδοχέων κυττάρου-κυττάρου και κυττάρου-θεμέλιας ουσίας. Αυτή η οικογένεια αποτελείται από τις γλυκοπρωτεΐνες προσκόλλησης των λευκοκυττάρων LFA-1 που διαμεσολαβούν στην προσκόλληση των λεμφοκυττάρων και το Mac-1 το οποίο μεσολαβεί για την προσκόλληση  των κοκκιοκυττάρων.

Το ICAM-1 είναι μία γλυκοπρωτεΐνη απλής αλύσου με ένα πολυπεπτιδιακό πυρήνα 55 kD, που μπορεί να εκφραστεί σε μη αιμοποιητικά κύτταρα πολλών σειρών, όπως τα αγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα, τα επιθηλιακά κύτταρα του θύμου, άλλα επιθηλιακά κύτταρα και ινοβλάστες και σε αιμοποιητικά κύτταρα όπως τα μακροφάγα των ιστών, διεγερμένους με μιτογόνο Τ-λεμφοβλάστες, Β-κύτταρα του βλαστικού κέντρου και τα δενδριτικά κύτταρα στις αμυγδαλές, τους λεμφαδένες και τις πλάκες Peyer. Το ICAM-1 μπορεί να εκφραστεί σε ινοβλάστες και ενδοθηλιακά κύτταρα από φλεγμονώδεις μεσολαβητές όπως η IL-1, το TNF-α και η IFN-γ μέσα σε λίγες ώρες και συσχετίζεται με τη διείσδυση των λεμφοκυττάρων στις φλεγμονώδεις αλλοιώσεις. Το ICAM-1 φαίνεται να είναι ο αρχικός δείκτης των φλεγμονωδών αντιδράσεων και εκφράζεται πριν από, και σε μεγαλύτερο βαθμό από το HLA-DR.

Ο ρόλος του ICAM-1 ως βιολογικός δείκτης έχει αποδειχθεί για έναν αριθμό διαφορετικών ενδείξεων και παθολογικών καταστάσεων.

Η αύξηση του ICAM-1 στην αλλεργική φλεγμονή των αεραγωγών είναι υπεύθυνη για την πρόσληψη των ενεργοποιημένων λευκοκυττάρων και την παθογένεση της αλλεργικής ρινίτιδας.

Στην αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, το ICAM-1 στα κερατινοκύτταρα επάγεται 4 ώρες μετά την εφαρμογή του αλλεργικού τεστ.

Σε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, υπάρχει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της σταθερής έκφραση του ICAM-1 και του ιστοπαθολογικού βαθμού διαφοροποίησης του όγκου. Σε ορούς ασθενών με καρκίνο του γαστρεντερικού και με μετάσταση στο ήπαρ, υπάρχουν σημαντικά υψηλότερη επίπεδα sICAM-1 σε σχέση με εκείνα ασθενών χωρίς μετάσταση.

Το ICAM-1 εκφράζεται στα καρκινικά κύτταρα σε μυελοειδείς καθώς και σε Β λεμφοειδείς κακοήθειες. Σε λεμφοϋπερπλαστικές διαταραχές, το ICAM- 1 σχετίζεται με το βαθμό κακοήθειας. Στην σχετιζόμενη με HTLV-1 μυελοπάθεια και στην λευχαιμία Τ-κυττάρων των ενηλίκων, το sICAM-1 στον ορό είναι αυξημένο.

Ασθενείς με κακόηθες μελάνωμα έχουν αυξημένα σε σημαντικό βαθμό τα επίπεδα του sICAM-1 στον ορό και τα οποία έχουν προγνωστική σημασία.

Σημαντικά αυξημένες συγκεντρώσεις sICAM-1 ανιχνεύθηκαν σε ασθενείς με HIV-1 λοίμωξη.

Στην τροπική ελονοσία, το ICAM-1 χρησιμεύει για την προσκόλληση των μολυσμένων ερυθροκυττάρων στο ενδοθήλιο των τριχοειδών, ένα σημαντικό γεγονός στην παθογένεση της εγκεφαλικής ελονοσίας.

Το sICAM-1 είναι μια καλή προγνωστική παράμετρος για την ανταπόκριση της ηπατίτιδας Β στη θεραπεία με IFN-β.

Το ICAM-1 φαίνεται να παρέχει το μηχανισμό, σημαντικό για την απόρριψη του αλλομοσχεύματος του κερατοειδούς.

Η έκφραση του ICAM-1 αυξάνεται επίσης κατά τη διάρκεια της απόρριψης του ενδοθηλίου του τριχοειδούς, της μυοκαρδιακής μεμβράνης και του ενδοκαρδίου, σε μεταμοσχευμένη καρδιά.

Το sICAM-1 στον ορό αυξάνεται σημαντικά κατά την οξεία απόρριψη του νεφρικού μοσχεύματος. Η μέτρηση του sICAM-1 είναι χρήσιμη στη διάκριση της απόρριψης από δηλητηρίαση με κυκλοσπορίνη- Α του μεταμοσχευμένου νεφρού.

Ισχυρή έκφραση του ICAM-1 παρατηρείται επίσης και σε ασθενείς με οξεία απόρριψη μοσχεύματος ήπατος.

Τα επίπεδα του κυκλοφορούντος ICAM-1 και της L-Σελεκτίνης του ορού βρέθηκαν αυξημένα σε ασθενείς με ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη και σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Σημαντική αύξηση του ICAM-1 στον ορό έχει δειχθεί σε πρόσθια ραγοειδίτιδα, σε ενδιάμεση ραγοειδίτιδα και σε ασθενείς με σαρκοείδωση.

Στις πρώτες 12-24 ώρες παρακολούθησης του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, η μείωση του sICAM-1 είναι μετρήσιμη. Αυτό μπορεί να παρέχει και προγνωστική αξία για το sICAM-1 για τη μυοκαρδιακή ισχαιμία και την επαναιμάτωση.

Αυξημένη σπειραματική έκφραση του ICAM-1 παρατηρείται σε πρώιμες περιπτώσεις διαφορετικών μορφών σπειραματονεφρίτιδας και η σωληναριακή denovoέκφραση του ICAM-1 δείχνει ισχυρή συσχέτιση με την δραστηριότητα της ασθένειας.

Στο άσθμα, το ICAM-1 αυξάνεται στο επιθήλιο της αναπνευστικής οδού που φλεγμαίνει και στο βρογχικό ενδοθήλιο, μεσολαβώντας έτσι στην προσκόλληση των ηωσινοφίλων. Το sICAM-1 είναι σημαντικά αυξημένο σε ορούς ασθενών με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση ή σαρκοείδωση.

Το sICAM-1 είναι ένας αξιόπιστος δείκτης για τις φλεγμονώδεις διεργασίες εντός του κεντρικού νευρικού συστήματος που σχετίζονται με διαταραχή του φραγμού αίματος- ΕΝΥ.

Το διαλυτό ICAM-1 δεν είναι ανιχνεύσιμο στην πλειονότητα των δειγμάτων αμνιακού υγρού σε έγκυες, αλλά όταν είναι αυξημένο, σχετίζεται με ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης και αυξημένα επίπεδα μητρικής α-φετοπρωτεΐνης στον ορό.

Αυξημένα επίπεδα του sICAM-1 σχετίζονται με τη δραστηριότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Στην ψωρίαση το ICAM-1 των κερατινοκυττάρων δείχνει ισχυρή συσχέτιση με τη σοβαρότητα της νόσου και μειώνεται με την επιτυχή θεραπεία. Πριν από την αγωγή, τα επίπεδα του sICAM- 1 είναι αυξημένα σε σύγκριση με υγιείς μάρτυρες.

 

Τιμές Αναφοράς

·         Ορός / Πλάσμα: 99 - 337 ng/ml

 

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |