Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Θυρεοτρόπος Ορμόνη (TSH)Όταν τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς μειώνονται στην κυκλοφορία του αίματος ή το σώμα εκτίθεται σε φυσιολογικό ή ψυχολογικό στρες, ο υποθάλαμος διεγείρεται και απελευθερώνει την ορμόνη απελευθέρωσης της Θυρεοτρόπου Ορμόνης (TRH). Η TRH με τη σειρά της διεγείρει την παραγωγή της Θυρεοτρόπου Ορμόνης (TSH) από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης. Η TSH στη συνέχεια διεγείρει την παραγωγή και την απελευθέρωση της τριιωδοθυρονίνης (Τ3) και της θυροξίνης (Τ4). Καθώς τα επίπεδα των Τ3 και Τ4 αυξάνουν στο αίμα, η υπόφυση διεγείρεται για να μειώσει την παραγωγή της TSH μέσω ενός μηχανισμού αρνητικής ανάδρασης.

Η απελευθέρωση της TSH ακολουθεί ένα ημερήσιο μοτίβο, με τις μεγαλύτερες τιμές να παρατηρούνται αργά το βράδυ και τις μικρότερες στο μέσο της ημέρας. Η μέτρηση της συγκέντρωσης της TSH μαζί με την FΤ4 χρησιμοποιούνται για τη διαφορική διάγνωση του πρωτοπαθούς και του δευτεροπαθούς υποθυρεοειδισμού. Τα πρωτοπαθή νοσήματα έχουν να κάνουν με το όργανο στόχο (τον θυρεοειδή αδένα), ενώ τα δευτεροπαθή νοσήματα αφορούν ανωμαλίες του αδένα της υπόφυσης. Για παράδειγμα, στον πρωτοπαθή υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί και παράγει πολύ χαμηλά επίπεδα ελεύθερης Τ4 στο αίμα. Ο πρόσθιος λοβός της υπόφυσης ανιχνεύει τα χαμηλά επίπεδα της Τ4 στον ορό και ως εκ τούτου, αυξάνει την απελευθέρωση της TSH. Με τον τρόπο αυτό γίνεται μια προσπάθεια διέγερσης του θυρεοειδούς αδένα για να αυξήσει την παραγωγή της Τ3 και της Τ4. Δεδομένου ότι ο θυρεοειδής αδένας δεν ανταποκρίνεται σε αυτή τη διέγερση, τα επίπεδα της TSH αυξάνονται συνεχώς.

Ο έλεγχος για την Θυρεοτρόπο ή Θυρεοειδοτρόπο Ορμόνη (TSH) στον ορό, είναι ένας υπερευαίσθητος δείκτης που έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό όλες τις άλλες εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και τη διάγνωση του υποθυρεοειδισμό και την παρακολούθηση της θεραπείας. Οι εξετάσεις τρίτης γενιάς για την TSH θεωρούνται ως οι πλέον κατάλληλες για τον αρχικό έλεγχο, όταν υπάρχει υπόνοια διαταραχών του θυρεοειδούς. Αν ο προσδιορισμός της Θυρεοτρόπου Ορμόνης είναι φυσιολογικός, δεν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις. Αν ο προσδιορισμός της TSH είναι εκτός ορίων, τότε πρέπει να ελεγχθεί και η Θυροξίνη (Τ4). Οι ασθενείς που έχουν αυξημένα επίπεδα Θυρεοτρόπου Ορμόνης (TSH) αλλά φυσιολογικό επίπεδο Ελεύθερης Θυροξίνης (FT4), θεωρείται ότι πάσχουν από υποκλινικό υποθυρεοειδισμό. Υποκλινικός υπερθυρεοειδισμός διαγιγνώσκεται όταν το επίπεδο της Θυρεοτρόπου Ορμόνης στον ορό είναι χαμηλό, ενώ τόσο η Ελεύθερη Θυροξίνη όσο και η τριιωδοθυρονίνη (Τ3) βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η μέτρηση της Θυρεοτρόπου ή Θυρεοειδοτρόπου Ορμόνης (TSH) χρησιμοποιείται επίσης για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης του ασθενούς στη θεραπεία των διαταραχών του θυρεοειδούς.

 

Τιμές Αναφοράς

 • 0.30 – 5.00 mIU/L

 

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών

 • Αύξηση: Νόσος Addison (πρωτοπαθής), αντισώματα αντι-TSH, εκλαμψία, ευθυρεοειδική βρογχοκήλη (με μη φυσιολογικά ένζυμα), κατάσταση νηστείας, βρογχοκήλη (εξαιτίας ανεπάρκειας ιωδίου), υπερυποφυσισμός, υποθυρεοειδισμός (πρωτοπαθής), υποθερμία, αδένωμα υπόφυσης (που εκκρίνει θυρεοτρόπο ορμόνη), μετεγχειρητικά (υφολική θυρεοειδεκτομή), προεκλαμψία, οξεία ψυχιατρική νόσος, μετά από θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, θυρεοειδίτιδα. Φάρμακα: Αμιοδαρόνη, βενσεραζίδη, κλομιφαίνη, ιοπανοϊκό οξύ, λίθιο, μεθιμαζόλη, μετοκλοπραμίδη, μορφίνη, προπυλοθειουρακίλη, ακτινοσκιερές ουσίες, ορμόνη απελευθέρωσης Θυρεοτρόπου Ορμόνης.
 • Μείωση: Θυρεοειδίτιδα Hashimoto, υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός (δευτεροπαθής, τριτοπαθής) (μερικές φορές), οργανικό εγκεφαλικό σύνδρομο. Φάρμακα: Ασπιρίνη, ηπαρίνη, κετοκοναζόλη, ντοπαμίνη, γλυκοκορτικοειδή, οκτρεοτίδη, θυρεοειδικές ορμόνες.

 

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |