Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Λεγιονέλλα Πνευμονίας (Legionella pneumophila), Μοριακή ΑνίχνευσηΗ Λεγιονέλλα της Πνευμονίας (Legionella pneumophila) είναι ένα αερόβιο, Gram αρνητικό, προαιρετικά ενδοκυττάριο μικρόβιο. Οι μικροοργανσιμοί βρίσκονται σε περιβάλλοντα γλυκού νερού σε όλο τον κόσμο και μπορούν να προκαλέσουν νόσο στο αναπνευστικό σύστημα σε ανθρώπους (νόσος των Λεγεωνάριων). Η Λεγιονέλλα εντοπίστηκε για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα πνευμονίας σε εκπροσώπους της Αμερικανικής Λεγεώνας το 1976 σε ξενοδοχείο της Φιλαδέλφειας.

Το γένος Legionella περιλαμβάνει επί του παρόντος τουλάχιστον 50 διαφορετικά είδη που αποτελούνται από 70 ξεχωριστούς ορότυπους. Ένα είδος του γένους Legionella, η L. pneumophila, είναι ο αιτιολογικός παράγοντας για περίπου το 90% των περιπτώσεων της νόσου των λεγεωναρίων, και ο ορότυπος 1 (SG1) αντιπροσωπεύει περίπου το 84% αυτών των περιπτώσεων.

Η Λεγιονέλλα της Πνευμονίας πολλαπλασιάζεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 25 και 42°C, με βέλτιστη θερμοκρασία ανάπτυξης τους 35°C. Η Λεγιονέλλα αναπτύσσεται σε θερμά, στάσιμα νερά στο περιβάλλον και σε τεχνητά συστήματα, όπως σε πύργους ψύξης, σε συμπυκνωτές, σε συστήματα ζεστού και κρύου νερού και σε πισίνες και σπα που μιμούνται το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμεί ο μικροοργανισμός. Αυτά τα συστήματα παρέχουν επίσης τα μέσα με τα οποία δημιουργούνται τα αερολύματα και τα σταγονίδια, με τη βοήθεια των οποίων διασκορπίζεται ο μικροοργανισμός στην ατμόσφαιρα.

Η νόσος των Λεγεωναρίων μπορεί να εμφανιστεί μετά την εισπνοή αερολυμάτων που περιέχουν τα μικρόβια της Λεγιονέλλας ή μετά από κατάποση μολυσμένου νερού. Η άμεση μετάδοση των μικροοργανισμών (από άτομο σε άτομο) δεν φαίνεται να αποτελεί κίνδυνο.

Η πιθανότητα προσβολής από τη νόσο των Λεγεωναρίων εξαρτάται από το βαθμό της μόλυνσης του νερού, την ευαισθησία του ατόμου που εκτίθεται και την ένταση της έκθεσης. Η νόσος των Λεγεωνάριων χαρακτηρίζεται ως «ευκαιριακή» ασθένεια και προσβάλλει συνήθως άτομα που έχουν κάποια υποκείμενη νόσο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Προδιαθεσικοί παράγοντες κινδύνου αποτελούν η προχωρημένη ηλικία, το ανδρικό φύλο, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, η χρόνια νόσος των πνευμόνων, η ανοσοκατασταλτική θεραπεία, η χημειοθεραπεία, η μεταμόσχευση οργάνων ή μυελού των οστών και η θεραπεία με κορτικοστεροειδή.

Η Λεγιονέλλωση μπορεί να εμφανιστεί ως δύο ξεχωριστές κλινικές οντότητες: η πνευμονία από Λεγιονέλλα (νόσος Λεγεωνάριων) με περίοδο επώασης περίπου. 2-10 ημέρες (μέχρι 16-20 ημέρες) και ως πυρετός Pontiac (με περίοδο επώασης συνήθως 12-48 ώρες).

Η πνευμονία από Λεγιονέλλα (νόσος των Λεγεωνάριων) είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας που εμφανίζει ποσοστά θνησιμότητας 10-15%. Οι ασθενείς με πνευμονία αρχικά παρουσιάζουν βήχα, πυρετό και μη ειδικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν δυσφορία, μυαλγία και κεφαλαλγία. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν ρίγη, πόνο στο στήθος, διάρροια, παραλήρημα ή άλλα νευρολογικά συμπτώματα.

Ο πυρετός Pontiac είναι μια ηπιότερη μορφή της νόσου, χωρίς τις εκδηλώσεις της πνευμονίας και συνήθως εμφανίζεται ως γριπώδη συνδρομή. Είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη νόσος και τις περισσότερες φορές δεν απαιτείται θεραπεία. Το ποσοστό προσβολής είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τη νόσο των Λεγεωνάριων (μέχρι και 95% εκείνων που εκτίθενται).

Είδος Δείγματος

 • Πτύελα
 • Βρογχοκυψελιδικό Έκπλυμα (BAL)
 • Πλευριτικό Υγρό
 • Αίμα
 • Βιοπτικό Υλικό
 • Άλλα Βιολογικά Υλικά

Μέθοδος

 • Ποσοτική Πραγματικού Χρόνου PCR (Real-Time PCR)

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση

 

Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |