Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Νάτριο (Na)Περιγραφή

Από τους ηλεκτρολύτες που μετρώνται στο αίμα, το Νάτριο (Na) έχει την υψηλότερη συγκέντρωση. Είναι το κυριότερο κατιόν στο εξωκυττάριο υγρό. Το Νάτριο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οξεοβασική ισορροπία και τη νευρομυϊκή λειτουργία. Διατηρεί μια αντίστροφη σχέση με το επίπεδο καλίου του αίματος. Συνήθως, ο οργανισμός χρησιμοποιεί ότι χρειάζεται από την πρόσληψη Νατρίου με τη διατροφή και η περίσσεια απεκκρίνεται στα ούρα. Αυτή η ισορροπία ρυθμίζεται από διάφορους μηχανισμούς. Οποιοδήποτε πρόβλημα σε κάποιον από τους μηχανισμούς ρύθμισης μπορεί να προκαλέσει παθολογικά επίπεδα Νατρίου στο αίμα. Οι μηχανισμοί αυτοί περιλαμβάνουν την παραγωγή ορμονών που αυξάνουν (νατριουρητικό πεπτίδιο) ή μειώνουν (αλδοστερόνη) την αποβολή του Νατρίου στα ούρα και την παραγωγή της αντιδιουρητικής ορμόνης (ADH) που εμποδίζει την απώλεια ύδατος. Ένας άλλος μηχανισμός είναι η δίψα. Όταν τα επίπεδα Νατρίου στο αίμα αυξάνονται, δημιουργείται το αίσθημα της δίψας και η προκύπτουσα πρόσληψη νερού βοηθά στο να επιστρέψει το Νάτριο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η συγκέντρωση του Νατρίου στο αίμα σχετίζεται στενά με την ισορροπία των υγρών του σώματος και στην πραγματικότητα, η συγκέντρωσή του διεγείρει τους νεφρούς στην αντιστάθμιση των μεταβολών ισορροπίας των υγρών του σώματος. Για παράδειγμα, καθώς το νερό του σώματος αυξάνει, η συγκέντρωση του Νατρίου μειώνεται. Αυτό διεγείρει τους νεφρούς για αντιστάθμιση μέσω της κατακράτησης του Νατρίου και της απέκκρισης νερού. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται μέσω της δράσης της αλδοστερόνης. Εάν το νερό στο σώμα μειώνεται, η συγκέντρωση του Νατρίου στο αίμα αυξάνεται. Αυτό ενεργοποιεί την έκκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης, με αποτέλεσμα την κατακράτηση νερού.

Η μέτρηση του Νατρίου του αίματος γίνεται όταν ο ασθενής έχει συμπτώματα ανισορροπίας Νατρίου ή διαταραχές που σχετίζονται με μη φυσιολογικά επίπεδα Νατρίου. Η κατάσταση μειωμένων επιπέδων Νατρίου στο αίμα λέγεται υπονατριαιμία. Σημεία αυτής της ανισορροπίας περιλαμβάνουν το λήθαργο, τη σύγχυση, τις κοιλιακές κράμπες, την ανησυχία, την ολιγουρία, τον ταχύ και αδύναμο σφυγμό, την κεφαλαλγία, την μειωμένη σπαργή του δέρματος, τρόμο, σπασμούς και ενδεχομένως κώμα. Υπερνατριαιμία ονομάζεται η κατάσταση που τα επίπεδα Νατρίου στο αίμα είναι πάνω από το φυσιολογικό. Σημεία αυτής της ανισορροπίας περιλαμβάνουν τους ξηρούς βλεννογόνους, τον πυρετό, τη δίψα και την ανησυχία.

Τιμές Αναφοράς

 • Ενήλικες: 136.0 – 148.0 mmol/L
 • Παιδιά: 135.0 – 145.0 mmol/L

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών

 • Αύξηση (Υπερνατριαιμία): Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, νόσος Cushing, αφυδάτωση, άποιος διαβήτης, εφίδρωση, διάρροια, υπεραλδοστερονισμός, υπέρταση, υπογκαιμία, τοξικότητα από σαλικυλικά, τοξιναιμία, εμετός, σύνδρομο Zollinger-Ellison με διάρροια. Φάρμακα: ACTH, ανδρογόνα, αμπικιλλίνη, ασβέστιο, καρβενικιλλίνη, καρβενοξολόνη, κλονιδίνη, κορτικοστεροειδή, διαζοξίδη, οιστρογόνα, γαμμα-υδροξυβουτυρικό (GHB), γουανεθιδίνη, λακτουλόζη, μαννιτόλη, μεθοξυφλουράνη, μεθυλντόπα, μεταλλοκορτικοειδή, από του στόματος αντισυλληπτικά, οξυφαινβουταζόνη, φαινυλοβουταζόνη, αλκαλοειδή, ρεζερπίνη, όξινο ανθρακικό νάτριο, τετρακυκλίνη. Φυτικές ή φυσικές θεραπείες που περιλαμβάνουν γλυκόριζα.

 

 • Μείωση (Υπονατριαιμία): Νόσος του Addison, επινεφριδιακή ανεπάρκεια, τοξικότητα από αμινογλυκοσίδη, ασκίτης σε καρδιακή ανεπάρκεια, απόφραξη εντέρου, εγκαύματα, εγκεφαλική παράλυση, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, κίρρωση ήπατος, συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, σακχαρώδης διαβήτης, εμφύσημα, σπειραματονεφρίτιδα, υπεργλυκαιμία, υπεροσμωτικότητα πλάσματος, υπερθερμία, υποφωσφαταιμία, υπόταση, υποθυρεοειδισμός, υστερεκτομή, δυσαπορρόφηση, υποσιτισμός, μηνιγγίτιδα, μεταβολική οξέωση, μυξοίδημα, νεφρωσικό σύνδρομο, υπερυδάτωση, πόνος (κοιλιακός), παρακέντηση, παραλυτικός ειλεός, ψυχογενής πολυδιψία, πυελονεφρίτιδα (χρόνια), νεφρική υπέρταση, σιγμοειδοσκόπηση, διάρροια, σύνδρομο απρόσφορης έκκρισης αντιδιουρητικής ορμόνης, τοξιναιμία, σύνδρομο τοξικού σοκ, εμετός. Φάρμακα: αμινογλουτεθιμίδη, χλωριούχο αμμώνιο, αμφοτερικίνη Β, καρβαμαζεπίνη, χλωροπροπαμίδη, σισπλατίνη,  χλωροπροπαμίδη, κυκλοφωσφαμίδη, διουρητικά (αγκύλης: αιθακρυνικό οξύ και φουροσεμίδη, οσμωτικά: μαννιτόλη, θειαζιδικά: υδροχλωροθειαζίδη), φοσινοπρίλη, ηπαρίνη, υπακτικά, μικοναζόλη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs), οκυτοκίνη, σπιρονολακτόνη, σουλφονυλουρίες, τολβουταμίδη, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, βαλπροϊκό οξύ, βασοπρεσίνη, βινκριστίνη.

 

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |