Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Νοραδρεναλίνη (Νορεπινεφρίνη) ΠλάσματοςΠεριγραφή

Οι Κατεχολαμίνες (Αδρεναλίνη ή Επινεφρίνη, Νοραδρεναλίνη ή Νορεπινεφρίνη και Ντοπαμίνη) βρίσκονται στο μυελό των επινεφριδίων, στους νευρώνες και στον εγκέφαλο. Η μέτρησή τους χρησιμοποιείται, μεταξύ των άλλων, για να βοηθήσει στη διάγνωση όγκων που εκκρίνουν Κατεχολαμίνες, όπως το φαιοχρωμοκύττωμα.

Η Αδρεναλίνη ή Επινεφρίνη είναι ορμόνη και νευροδιαβιβαστής, συντίθεται από το αμινοξύ τυροσίνη και εκκρίνεται μετά από διέγερση λόγω υπογλυκαιμίας, άγχους, φόβου ή θυμού. Η Επινεφρίνη δρα κατά τη διάρκεια της αντίδρασης πάλης ή πτήσης (fight or flight) του σώματος, διαστέλλοντας τα βρογχιόλια, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνοντας τη γλυκογονόλυση για να παράσχει περισσότερη γλυκόζη και μειώνοντας τις περιφερικές αντιστάσεις και την ροή του αίματος στο δέρμα και τους νεφρούς.

Η Νοραδρεναλίνη ή Νορεπινεφρίνη είναι ορμόνη και νευροδιαβιβαστής και είναι η κυρίαρχη Κατεχολαμίνη. Εκκρίνεται από το μυελό των επινεφριδίων ως απάντηση διέγερσης και εκκρίνεται επίσης από ορισμένους νευρώνες στο περιφερικό νευρικό σύστημα. Η Νορεπινεφρίνη συντίθεται από ντοπαμίνη, και με την παρουσία τυραμίνης αυξάνει την πίεση του αίματος μέσω συστολής του περιφερικού αγγειακού συστήματος, διαστέλλει τις κόρες των ματιών και χαλαρώνει το γαστρεντερικό σύστημα. Λειτουργεί επίσης ως ενδιάμεσο μόριο στη σύνθεση της Επινεφρίνης.

Η Ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βρίσκεται στον εγκέφαλο, στα συμπαθητικά γάγγλια, το ήπαρ, τους πνεύμονες, το έντερο και τον αμφιβληστροειδή. Η Ντοπαμίνη είναι προϊόν της αποκαρβοξυλίωσης της ντόπα, ενεργεί διαστέλλοντας τις νεφρικές αρτηρίες, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και συστέλλοντας το περιφερικό αγγειακό σύστημα.

Τα επίπεδα Κατεχολαμινών στο πλάσμα αποκαλύπτουν την ισορροπία μεταξύ σύνθεσης, απελευθέρωσης, πρόσληψης, καταβολισμού και αποβολής τους. Στο φαιοχρωμοκύττωμα, ο όγκος εκκρίνει αυξημένες ποσότητες Κατεχολαμινών, προκαλώντας παροξυσμική ή εμμένουσα υπέρταση. Ως εκ τούτου, η μέτρηση των επίπεδων των Κατεχολαμινών είναι πιο χρήσιμη όταν γίνεται κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από κάποιο επεισόδιο υπέρτασης. Σε φυσιολογικές καταστάσεις, η συγκέντρωση Επινεφρίνης και η Νορεπινεφρίνης θα πρέπει να είναι υψηλότερη όταν οι ασθενείς βρίσκονται σε όρθια από όταν είναι σε ύπτια θέση. Η απουσία αυτής της διαφοράς μπορεί να υποδεικνύει δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.


Τιμές Αναφοράς

 • Αδρεανλίνη ή Επινεφρίνη
  • Ύπτια Θέση: 0.0 – 110.0 pg/ml
  • Όρθια Θέση: 0.0 – 140.0 pg/ml
 • Νοραδρεανλίνη ή Νορεπινεφρίνη
  • Ύπτια Θέση: 70 – 750 pg/ml
  • Όρθια Θέση: 200 – 1700 pg/ml
 • Ντοπαμίνη
  • 20.0 – 120.0 pg/ml

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών

 • Αύξηση Επινεφρίνης: Θυμός, ηλεκτροσπασμοθεραπεία, άσκηση, φόβος, γαγγλιοβλάστωμα (μικρή αύξηση), γαγγλιονεύρωμα (μικρή αύξηση), υπογλυκαιμία, υπόταση, υποθυρεοειδισμός, διαβητική κετοξέωση, νεφρική νόσος, έμφραγμα του μυοκαρδίου (οξύ), νευροβλάστωμα (μικρή αύξηση), παραγαγγλιώματα (μικρή αύξηση), φαιοχρωμοκύτωμα (συνεχής ή διακοπτόμενη αύξηση), μετεγχειρητικά, παρατεταμένη έκθεση στο κρύο, σοκ, στρες, θυρεοτοξίκωση. Φάρμακα: διτρυγική επινεφρίνη, βορική επινεφρίνη, υδροχλωρική επινεφρίνη, αιθυλική αλκοόλη (αιθανόλη) (σε μεγάλες ποσότητες), ασπιρίνη, αποσυμφορητικά, συμπαθομιμητικά, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.
 • Μείωση Επινεφρίνης: Νόσος Alzheimer, διαβίωση σε μεγάλο υψόμετρο. Φάρμακα: βαρβιτουρικά, κλονιδίνη,ρεζερπίνη.
 • Αύξηση Νορεπινεφρίνης: Άγχος, εγκαύματα, άσκηση, γαγγλιοβλάστωμα (μεγάλη αύξηση), γαγγλιονεύρωμα (μεγάλη αύξηση), υπογλυκαιμία, υπόταση, υποθυρεοειδισμός, διαβητική κετοξέωση, νεφρική νόσος, βαριά μυασθένεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου (οξύ), νευροβλάστωμα (μεγάλη αύξηση), παραγαγγλιώματα (μεγάλη αύξηση), φαιοχρωμοκύτωμα (μικρή αύξηση), μετεγχειρητικά, προοδευτική μυϊκή δυστροφία, σοκ, νοσήματα θυρεοειδούς, θυρεοτοξίκωση. Φάρμακα: αιθυλική αλκοόλη (αιθανόλη) (σε μεγάλες ποσότητες), διτρυγική νορεπινεφρίνη, ασπιρίνη, αποσυμφορητικά, συμπαθομιμητικά, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.
 • Μείωση Νορεπινεφρίνης: Νευρική ανορεξία, δυσλειτουργία αυτόνομου νευρικού συστήματος, ορθοστατική υπόταση, διαβίωση σε μεγάλο υψόμετρο. Φάρμακα: βαρβιτουρικά, κλονιδίνη, ρεζερπίνη.
 • Αύξηση Ντοπαμίνης: Γαγγλιονεύρωμα, νευροβλάστωμα. Φάρμακα: υδροχλωρική ντοπαμίνη, ασπιρίνη, αποσυμφορητικά, συμπαθομιμητικά, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.
 • Μείωση Ντοπαμίνης: Νόσος Parkinson, διαβίωση σε μεγάλο υψόμετρο. Φάρμακα: βαρβιτουρικά, κλονιδίνη,ρεζερπίνη.


 

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Απαιτείται νηστεία 10 – 12 ωρών πριν από την εξέταση.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αμίνες για 48 ώρες πριν την εξέταση: αβοκάντο, μπανάνες, μπύρα, τυρί, σοκολάτα, κακάο, φάβα, δημητριακά, τσάι, βανίλια, καρύδια, κρασί. Αποφύγετε επίσης την κατανάλωση καφέ.
 • Φάρμακα που προκαλούν αύξηση των κατεχολαμινών πρέπει να διακοπούν για 48 ώρες. Συμβουλευθείτε το γιατρό σας.
 • Αποφύγετε την έντονη άσκηση και το κάπνισμα πριν από την εξέταση.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |