Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Οιστριόλη (Ε3) ΕλεύθερηΠεριγραφή

Τα οιστρογόνα βρίσκονται στοσώμα σε διάφορες μορφές, και περιλαμβάνουν την οιστραδιόλη, την οιστριόλη και την οιστρόνη. Δεδομένου ότι τα οιστρογόνα παράγονται από το φλοιό των επινεφριδίων, τις ωοθήκες και τους όρχεις, ο προσδιορισμός των επιπέδων των οιστρογόνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αξιολόγηση και των τριών αδένων.

Η Οιστραδιόλη (Ε2, 17-β-Οιστραδιόλη) είναιη πιο δραστική από τις μορφές των οιστρογόνων στη διέγερση της ανάπτυξης του ενδομητρίου. Καταστέλλει επίσης την παραγωγή της θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και διεγείρει την παραγωγή της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH). Η Οιστραδιόλη παράγεται από μετατροπή της τεστοστερόνης. Τα επίπεδα της Οιστραδιόλης χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της λειτουργίας των ωοθηκών καθώς και στη διάγνωση των αιτιών της πρώιμης ήβης στα κορίτσια και της γυναικομαστίας στους άνδρες. Χρησιμοποιείται συχνά για να καθοριστεί αν η αμηνόρροια είναι αποτέλεσμα εμμηνόπαυσης, εγκυμοσύνης, ή κάποιου άλλου ιατρικού προβλήματος. Σε ασθενείς με προβλήματα υπογονιμότητας, μετρήσεις οιστραδιόλης  λαμβάνονται πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση. Η μέτρηση της Οιστραδιόλης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης.

Η Οιστριόλη (Ε3) μετράται συνήθως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αξιολογήσει τη λειτουργία του πλακούντα και την υγεία του εμβρύου. Η Οιστριόλη, μαζί με την α-φετοπρωτεΐνη (AFP) και την χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG), μετρώνται μαζί σαν «Άλφα τεστ ή Τριπλό τεστ» για την εκτίμηση του κινδύνου της εγκύου να κυοφορεί έμβρυο με γενετικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down.

Η Οιστρόνη (Ε1) προέρχεται από την μετατροπή της ανδροστενεδιόνης κυρίως στο φλοιό των επινεφριδίων. Η λειτουργία της δεν είναι σαφώς κατανοητή, αλλά αυξημένα επίπεδα οιστρόνης χωρίς ταυτόχρονα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης, έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Τα επίπεδα οιστρόνης μπορεί να χρησιμοποιηθούν επιβοηθητικά στη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών, του συνδρόμου Turner, του υποϋποφυσισμού, της γυναικομαστίας (στους άνδρες) και της εμμηνόπαυσης.

 

Τιμές Αναφοράς

 • Οιστριόλη (Ε3), Ελεύθερη (ή Ασύζευκτη)
  • Άνδρες: < 0.16 ng/ml
  • Γυναίκες μη Εγκυμονούσες: < 0.08 ng/ml

 

 

Εβδομάδα Κύησης    

 

28η– 31η      

5.1  – 23.0 ng/ml

32η– 35η      

6.1 – 26.2 ng/ml

36η– 37η      

7.8 – 30.4 ng/ml

38η– 40η     

9.1 – 33.5 ng/ml

  

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών

 • Αύξηση: Υπερπλασία των επινεφριδίων, όγκοι επινεφριδίων,κίρρωση, όγκοι ωοθηκών που εκκρίνουν οιστρογόνα, ηπατική ανεπάρκεια, σύνδρομο Klinefelter, φυσιολογική εγκυμοσύνη, πρώιμη εφηβεία, νεφρική ανεπάρκεια, όγκοι όρχεων.
 • Μείωση: Αμηνόρροια, νευρογενής ανορεξία, έντονη άσκηση, υπογοναδισμός, υποϋποφυσισμός, εμμηνόπαυση, ανεπάρκεια ωοθηκών, σύνδρομο Stein-Leventhal, σύνδρομο Turner.

 

 • Φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα των Οιστρογόνων: αμπικιλλίνη, διαιθυλοστιλβεστρόλη, οιστρογόνα, υδροχλωροθειαζίδη, μεπροβαμάτη, από του στόματος αντισυλληπτικά, φαιναζοπυριδίνη, προχλωρπεραζίνη, τετρακυκλίνη.
 • Φάρμακα που μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα των Οιστρογόνων: κλομιφαίνη, δεξαμεθαζόνη, αναστολείς οιστρογόνων.

 

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση.
 • Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πρέπει να είναι γνωστή η ημερομηνία τελευταίας εμμήνου ρύσεως (ΤΕΡ).
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |