Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Οξαλοξική Τρανσαμινάση (SGOT \ AST)Περιγραφή

Η Ασπαρτική Αμινοτρανσφεράση (AST)  ή αλλιώς Οξαλοξική Τρανσαμινάση (SGOT) είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται κυρίως στην καρδιά, το συκώτι και τους μύες. Απελευθερώνεται στην κυκλοφορία μετά από τον τραυματισμό ή το θάνατο των κυττάρων. Τα επίπεδα της AST συνήθως αυξάνονται εντός 12 ωρών από τον τραυματισμό και παραμένουν αυξημένα για 5 ημέρες. Έτσι, η εξέταση αυτή είναι μία από τις πολλές που πραγματοποιούνται όταν υπάρχει βλάβη στο μυοκάρδιο, όπως στο έμφραγμα του μυοκαρδίου καθώς και κατά την αξιολόγηση ηπατικής βλάβης. Άλλο καρδιακά ένζυμα που επίσης αξιολογούνται είναι τα ισοένζυμα της κινάσης της κρεατίνης (CK), η γαλακτική αφυδρογονάση (LDH, LD) και η τροπονίνη.

Η SGOT αξιολογείται μαζί με την Πυροσταφυλική Τρανσαμινάση (SGPT/ALT) για την παρακολούθηση της ηπατικής βλάβης. Οι τιμές των δύο τρανσαμινασών συνήθως υπάρχουν σε μια αναλογία περίπου 1:1. Η τιμή της SGOT είναι μεγαλύτερη από της SGPT σε επαγόμενη από αλκοόλ ηπατίτιδα, στην κίρρωση και στον μεταστατικό καρκίνο του ήπατος. Η SGPT είναι μεγαλύτερη από την SGOT στην περίπτωση της ιογενούς ή της φαρμακευτικής ηπατίτιδας. Ο βαθμός της αύξησης του επιπέδου των ενζύμων παρέχει πληροφορίες ως προς την πιθανή αιτία του προβλήματος. Μια διπλάσια αύξηση είναι συνήθως ενδεικτική απόφραξης ενώ μια 10-πλάσια αύξηση της SGOT και SGPT είναι συνήθως ενδεικτική ηπατίτιδας.

Τιμές Αναφοράς

 • Άνδρες: 15 – 40 U/L
 • Γυναίκες: 10 – 30 U/L

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών

 • Αύξηση: Οξεία νεφρική νόσος, απόφραξη χοληφόρων, οστικές μεταστάσεις, εγκεφαλικό τραύμα, καρκίνος προστάτη, κίρρωση, εκλαμψία, γάγγραινα, αιμολυτική νόσος, ηπατίτιδα, λοιμώδης μονοπυρήνωση, καρκίνος ήπατος, ηπατικές μεταστάσεις, νέκρωση ήπατος, κακοήθης υπερθερμία, φλεγμονή των μυών, έμφραγμα του μυοκαρδίου, παγκρεατίτιδα, προοδευτική μυϊκή δυστροφία, πνευμονικό έμφρακτο, Σσνδρομο Reye, σοκ, σοβαρά εγκαύματα, τραύμα. Φάρμακα: παρακεταμόλη, αλλοπουρινόλη, αντιβιοτικά, ασκορβικό οξύ, χλωροπροπαμίδη, χολεστυραμίνη, χολινεργικά, κλοφιβράτη, κωδεΐνη, στατίνες, υδραλαζίνη, ισονιαζίδη, μεπεριδίνη, μεθυλντόπα, μορφίνη, από του στόματος αντισυλληπτικά, φαινοθειαζίνες, προκαϊναμίδη, πυριδοξίνη, σαλικυλικά, σουλφοναμίδες, βεραπαμίλη, βιταμίνη Α.
 • Μείωση: Μπέρι-μπέρι, διαβητική κετοξέωση, αιμοκάθαρση, εγκυμοσύνη, ουραιμία. Φάρμακα: μετρονιδαζόλη, τριφλουοπεραζίνη.

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |