Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Ολική Σιδηροδεσμευτική Ικανότητα (TIBC)Περιγραφή

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για πολλές διαδικασίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς του οξυγόνου στους ιστούς, για τις μεταφέρουσες οξυγόνο χρωμοπρωτεΐνες  αιμοσφαιρίνη και μυοσφαιρίνη και για ένζυμα όπως η οξειδάση και η υπεροξειδάση της ξανθίνης. Η Τρανσφερρίνη είναι μια πρωτεΐνη του πλάσματος που μεταφέρει σίδηρο (ονομάζεται επίσης Σιδηροφιλίνη), σχηματίζεται στο ήπαρ και έχει χρόνο ημίσειας ζωής 7-10 ημέρες. Η Τρανσφερίνη είναι ικανή να δεσμεύει περισσότερο από το βάρος της σε σίδηρο (1 g Τρανσφερίνης μπορεί να μεταφέρει 1.43 g Σιδήρου). Σε φυσιολογικούς ασθενείς, ο κορεσμός της Τρανσφερίνης με Σίδηρο είναι μεταξύ 20% και 45%. Ο κορεσμός της Τρανσφερίνης με Σίδηρο παρουσιάζει ημερήσια διακύμανση, με αιχμή το πρωί και το χαμηλότερο σημείο νωρίς το βράδυ.

Η Ολική Σιδηροδεσμευτική Ικανότητα (Total Iron Binding Capacity, TIBC) είναι η μέγιστη ποσότητα του Σιδήρου που μπορεί να συνδεθεί με την Τρανσφερίνη. Είναι χρήσιμη εξέταση για τη διάκριση της αναιμίας (αυξημένη τιμή) από χρόνιες φλεγμονώδεις διαταραχές (φυσιολογική τιμή). Σε αυτή την εξέταση, προστίθεται σίδηρος στον ορό του ασθενή (in vitro) έως ότου όλες οι θέσεις συνδέσεως της Τρανσφερίνης  δεσμευθούν με σίδηρο. Στη συνέχεια, απομακρύνεται η περίσσεια σιδήρου και μετράται η συνολική ποσότητα του παραμένοντος (δεσμευμένου) σιδήρου, δίνοντας μια αξιολόγηση της ικανότητας της τρανσφερρίνης να δεσμεύει σίδηρο.

Τιμές Αναφοράς

 • 250 – 410 μg/dL

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών

 • Αύξηση: Σιδηροπενική αναιμία, εγκυμοσύνη. Φάρμακα: άλατα σιδήρου, από του στόματος αντισυλληπτικά.
 • Μείωση: Κίρρωση, δυσμηνόρροια, αιμοχρωμάτωση, αιμορραγία, ηπατίτιδα, υποθυρεοειδισμός, kwashiorkor, αναιμία χρόνιας νόσου, έμφραγμα του μυοκαρδίου, νεόπλασμα, νέφρωση, κακοήθης αναιμία, θαλασσαιμία, ουραιμία. Φάρμακα: ACTH, ασπαραγινάση, χλωραμφενικόλη, κορτικοτροπίνη, κορτιζόνη, δεξτράνη, στεροειδή, τεστοστερόνη.

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Απαιτείται νηστεία 10 – 12 ωρών πριν από την εξέταση. Η λήψη νερού επιτρέπεται.
 • Πρέπει να διακόπτεται η λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν Σίδηρο, 24 - 48 πριν από την αιμοληψία.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |