Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Τετανική Τοξίνη, Αντισώματα IgGΤο Κλωστηρίδιο του τετάνου (Clostridium tetani) παράγει μια ισχυρή βιολογική τοξίνη, την τετανοσπασμίνη, που είναι ο αιτιολογικός παράγοντας του τετάνου. Τα Κλωστηρίδια του τετάνου είναι μεγάλα, Gram θετικά, σε σχήμα ραβδιού, αναερόβια βακτήρια, με διαστάσεις περίπου 1 μm πάχος και 3-8 μm μήκος. Η εμφάνιση των Κλωστηριδίων στη χρώση Gram παρομοιάζεται με ρακέτες του τένις ή με πλήκτρα τυμπάνου. Το Clostridium tetani μπορεί να βρίσκεται με τη μορφή σπορίων στο έδαφος ή ως χλωρίδα στο γαστρεντερικό σύστημα των ζώων.

Τα Κλωστηρίδια του τετάνου συνήθως εισέρχονται στον ξενιστή μέσω κάποιας πληγής στο δέρμα και στη συνέχεια αναπαράγονται και δημιουργούν σπόρια. Σε αναερόβιες συνθήκες, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παράγουν δύο ειδών τοξίνες, την τετανολυσίνη και την τετανοσπασμίνη, οι οποίες φθάνουν στα πρόσθια κέρατα του νωτιαίου μυελού ή του στελέχους του εγκεφάλου, με ανάστροφη μεταφορά κατά μήκος των νευρικών αξόνων. Η τετανολυσίνη δεν εξυπηρετεί κάποια γνωστή λειτουργία στο Clostridium tetani και δεν είναι γνωστός με βεβαιότητα ο λόγος για τον οποίον τα βακτήρια την παράγουν. Η τετανοσπασμίνη είναι μια νευροτοξίνη και προκαλεί την κλινική εκδήλωση του τετάνου εμποδίζοντας τις ανασταλτικές νευρικές ώσεις, παρεμβαίνοντας στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένων της γλυκίνης και του γ-αμινοβουτυρικού οξέος.

Η κλινική εικόνα του τετάνου χαρακτηρίζεται από αυξημένο μυϊκό τόνο και σπασμούς που προκαλούνται από οπτικά ή ακουστικά ερεθίσματα. Οι κράμπες συχνά αρχίζουν στο μυϊκό σύστημα του προσώπου και στη συνέχεια εξαπλώνονται στους μύες του λαιμού και της πλάτης. Ο ασθενής παραμένει σε διαύγεια. Τέλος, η παράλυση του διαφράγματος και της γλωττίδας προκαλεί το θάνατο του ασθενούς. Σε περίπτωση που ο ασθενής έχει ανοσοποιηθεί, ο τέτανος περιορίζεται στο άμεσο περιβάλλον των ιστών που τραυματίσθηκαν και το ποσοστό θνησιμότητας είναι πολύ χαμηλό.

Ο τέτανος παρατηρείται σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες, λόγω της διαδεδομένης πρακτικής του εμβολιασμού. Η συχνότητα εμφάνισης του είναι πολύ υψηλότερη στις αναπτυσσόμενες ή υπανάπτυκτες κοινωνίες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μολύνονται με τέτανο περίπου 300.000 άτομα κάθε χρόνο, με το ποσοστό θνησιμότητας να είναι περίπου 50%.

Η συγκεκριμένη εξέταση αξιολογεί την ανοσία έναντι του τετάνου με τον προσδιορισμό των επιπέδων των κυκλοφορούντων αντισωμάτων έναντι της τοξίνης του τετάνου καθώς και για τη μέτρηση της ανοσολογικής απόκρισης μετά τον εμβολιασμό, σε άτομα ύποπτα για διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.


Τιμές Αναφοράς

 • Αντισώματα έναντι της Τετανικής Τοξίνης, τάξη αντισωμάτων IgG
  • Αρνητικό (< 0.1 IU/ml) Μη ανιχνεύσιμα επίπεδα IgG αντισωμάτων έναντι της Τετανικής Τοξίνης. Απουσία προστασίας έναντι του Τετάνου.
  • Θετικό (≥ 0.1 IU/ml) Ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων IgG έναντι της Τετανικής Τοξίνης. Είναι ενδεικτικά προστασίας έναντι του Τετάνου.

 

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |