Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • M2-PK. Νέα Εξέταση για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου
  Ημερομηνία: 09-03-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  "Αν η εξέταση M2-PK είναι αρνητική τότε δεν χρειάζεται περεταίρω έλεγχος με κολονοσκόπηση" O καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις πιο συχνές μορφές...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και Νόσος Alzheimer
  Ημερομηνία: 08-03-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Τα βακτήρια του εντέρου μπορεί να παίζουν ρόλο στη νόσο του ALZHEIMER Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία έδειξε ότι τα εντερικά βακτήρια μπορεί να...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Διαλυτός Υποδοχέας Τρανσφερρίνης (sTfR)Περιγραφή

Η τρανσφερρίνη ανήκει στις βήτα σφαιρίνες και είναι μία γλυκοπρωτεΐνη με σύντομο (7 ημέρες) χρόνο ημίσειας ζωής που συντίθεται στο ήπαρ. Η τρανσφερρίνη διευκολύνει την κυτταρική πρόσληψη του σιδήρου, μεταφέροντας  το σίδηρο των τροφών από τον εντερικό βλεννογόνο στις θέσεις αποθήκευσης του σιδήρου και στις θέσεις σύνθεσης της αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό (οστά, μύες, ερυθροκύτταρα, λεμφοκύτταρα). Η τρανσφερρίνη επιτρέπει την αποθήκευση σιδήρου με πρόσδεση σε δύο τύπους Υποδοχέων Τρανσφερρίνης (τύπου 1 και τύπου 2) στις θέσεις αποθήκευσης σιδήρου. Το 80% των Υποδοχέων Τρανσφερρίνης βρίσκονται στον ερυθροειδή ιστό (πρόδρομα κύτταρα του μυελού των οστών) αν και αυτοί οι υποδοχείς είναι παρόντες σχεδόν σε όλους τους ιστούς του σώματος. Κατά τη διάρκεια της ενδοκυττάρωσης μέσω των Υποδοχέων Τρανσφερρίνης, ο σίδηρος μεταφέρεται εντός των κυττάρων. Τα σημαντικότερα ερεθίσματα της συγκέντρωσης του Υποδοχέα Τρανσφερίνης στον ορό είναι οι κυτταρικές απαιτήσεις σε σίδηρο και ο ρυθμός πολλαπλασιασμού στον ερυθροειδή ιστό. Συνεπώς, το επίπεδο του Υποδοχέα Τρανσφερίνης στον ορό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας ευαίσθητος δείκτης της πρώιμης ανεπάρκειας σιδήρου στους ιστούς. Ο Διαλυτός Υποδοχέας της Τρανσφερρίνης αυξάνει στην έλλειψη σιδήρου και συνήθως παραμένει ανεπηρέαστος σε χρόνιες νοσηρές καταστάσεις. Σε γενικές γραμμές, η μέτρηση του Διαλυτού Υποδοχέα της Τρανσφερρίνης θα πρέπει να πραγματοποιείται σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις δηλωτικές της κατάστασης του σιδήρου στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων της φερριτίνης, της ολικής σιδηροδεσμευτικής ικανότητας (TIBC) και του σιδήρου (Fe) του ορού.

Ο έλεγχος για το Διαλυτό Υποδοχέα της Τρανσφερρίνης βοηθάει: Στη διάκριση μεταξύ σιδηροπενικής αναιμίας και αναιμίας χρόνιας νόσου. Στην εκτίμηση της κατάστασης του σιδήρου του οργανισμού και των αποθεμάτων σιδήρου στους ιστούς σε συνδυασμό με τα επίπεδα φερριτίνης. Στον προσδιορισμό της αιτίας της ανεπάρκειας σιδήρου σε φλεγμονώδεις καταστάσεις και στην αναιμία χρόνιας νόσου, επειδή τα επίπεδα τρανσφερρίνης δεν επηρεάζονται από την απόκριση οξείας φάσεως. Μπορεί να συμβάλει ώστε να αξιολογηθεί η ερυθροποίηση σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με ερυθροποιητίνη. Στην αξιολόγηση του σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι τα αποτελέσματα δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές κατά τη διάρκεια της κύησης. Η εξέταση για το Διαλυτό Υποδοχέα της Τρανσφερρίνης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση των επιπέδων σιδήρου όταν συνυπάρχουν καταστάσεις που σχετίζονται με σημαντικά αυξημένη ερυθροποίηση (όπως στη μεγαλοβλαστική αναιμία και στη θαλασσαιμία). Επίσης, η εξέταση αυτή δεν είναι τόσο ευαίσθητη και ειδική όσο η μέτρηση της φερριτίνης, για τη διαφοροποίηση της σιδηροπενικής αναιμίας από την αναιμία χρόνιας νόσου σε ηλικιωμένους ασθενείς με αναιμία.

Τιμές Αναφοράς

 • Άνδρες: 2.2 – 4.5 mg/L
 • Γυναίκες:1.8 – 4.6 mg/L

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών

 • Αύξηση: Καταστάσεις ανεπάρκειας σιδήρου των ιστών, με αύξηση ανάλογη με τη σοβαρότητα της αναιμίας. Επίσης: αιμολυτική αναιμία, κληρονομική σφαιροκυττάρωση, μεγαλοβλαστική αναιμία (που προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος), μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, πολυκυτταραιμία, μεσογειακή αναιμία.
 • Μείωση: Απλαστική αναιμία

 

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |