Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Χλαμύδια Τραχώματος (Chlamydia trachomatis), ΑντιγόνοΠεριγραφή

Τα μέλη της οικογένειας Chlamydiaceae είναι μικροί, μη κινητοί, Gram αρνητικοί, υποχρεωτικά ενδοκυττάριοι οργανισμοί που αναπτύσσονται στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων-ξενιστών. Δύο γένη χλαμυδίων έχουν κλινική σημασία για τον άνθρωπο, το γένος Chlamydia το οποίο περιλαμβάνει το είδος Chlamydia trachomatis, και το γένος Chlamydophila το οποίο περιλαμβάνει τα είδη Chlamydophila pneumoniae και Chlamydophila psittaci. Αυτοί οι οργανισμοί έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα μικρόβια και είναι ευαίσθητα σε θεραπεία με αντιβιοτικά ενώ μοιάζουν και με τους ιούς, απαιτώντας ζωντανά κύτταρα για τον πολλαπλασιασμό τους. Ο κύκλος ζωής των χλαμυδίων μπορεί να διαιρεθεί σε δυο ξεχωριστές φάσεις: μια εξωκυτταρική φάση, κατά την οποία δεν πολλαπλασιάζονται και είναι μολυσματικά και μια υποχρεωτικά ενδοκυττάρια φάση, κατά την οποία πολλαπλασιάζονται και είναι μη μολυσματικά. Η μολυσματική μορφή ή Στοιχειώδες Σωμάτιο, προσκολλάται στην κυτταρική μεμβράνη και εισέρχεται στο κύτταρο μέσω ενός φαγοσώματος. Μετά την είσοδο τους στα κύτταρα, το Στοιχειώδες Σωμάτιο αναδιοργανώνεται σε Δικτυωτά Σωμάτια (σχηματίζοντας έγκλειστα) και αρχίζει ο πολλαπλασιασμός τους. Μετά από 18 έως 24 ώρες, τα Δικτυωτά Σωμάτια συμπυκνώνονται για να σχηματίσουν τα Στοιχειώδη Σωμάτια. Αυτά τα νέα Στοιχειώδη Σωμάτια απελευθερώνονται, ξεκινώντας ένα νέο κύκλο μόλυνσης.

Τα Χλαμύδια του τραχώματος (Chlamydia trachomatis) είναι παθογόνοι μικροοργανισμοί που προσβάλλουν αποκλειστικά ανθρώπους. Προκαλούν τις ακόλουθες νόσους:

Τράχωμα: Είναι μια θυλακιώδης κερατοεπιπεφυκίτιδα. Η νόσος εμφανίζεται σε όλες τις κλιματικές ζώνες, αν και είναι πιο συχνή στις θερμότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Εκτιμάται ότι 400 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από χρόνια λοίμωξη (είναι φορείς) και ότι έχει προκαλέσει τύφλωση σε έξι εκατομμύρια. Ο μικροοργανισμός μεταδίδεται με άμεση επαφή και έμμεσα, μέσω αντικειμένων καθημερινής χρήσης. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η αρχικά οξεία φλεγμονή μπορεί να μεταπέσει σε χρόνια, που διαρκεί μήνες ή και χρόνια, οδηγεί στο σχηματισμό ουλής στον κερατοειδή χιτώνα και η οποία στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.

Επιπεφυκίτιδα με έγκλειστα (inclusion conjunctivitis): Είναι μία οξεία, πυώδης επιπεφυκίτιδα, που μπορεί να επηρεάσει νεογνά, παιδιά και ενήλικες (επιπεφυκίτιδα από πισίνα). Τα νεογέννητα μολύνονται κατά τη γέννηση από τους παθογόνους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στον τράχηλο. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί όπως στο τράχωμα, δημιουργώντας ουλές στον κερατοειδή.

Λοιμώξεις του ουροποιογεννητικού: Τα Chlamydia trachomatis είναι υπεύθυνα για το 30-60% των περιπτώσεων μη-γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας (NGU) στους άνδρες. Οι μικροοργανισμοί μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Πιθανές επιπλοκές της νόσου στον άνδρα περιλαμβάνουν την προστατίτιδα και την επιδιδυμίτιδα. Στις γυναίκες τα Chlamydia trachomatis μπορεί να προκαλέσουν τραχηλίτιδα, ουρηθρίτιδα, πρωκτίτιδα, ενδομητρίτιδα, σαλπιγγίτιδα κλπ. Μαζική περιγεννητική μόλυνση του νεογνού μπορεί να οδηγήσει σε διάμεση χλαμυδιακή πνευμονία.

Αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα: Αυτό το αφροδίσιο νόσημα συναντάται συχνά σε θερμές κλιματολογικές ζώνες. Αρχικά δημιουργείται μια ερπητοειδής βλάβη στο σημείο εισβολής των μικροοργανισμών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε έλκος, με συνοδό λεμφαδενίτιδα.

 
Είδος Δείγματος

 • Τραχηλικό επίχρισμα
 • Ουρηθρικό επίχρισμα (σε άνδρες μόνο)
 • Φαρυγγικό ή στοματικό επίχρισμα
 • Οφθαλμικό επίχρισμα
 • Επίχρισμα από το ορθό

 

Μέθοδος

 • Άμεσος Ανοσοφθορισμός

 

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση
 • Για τη λήψη του Ουρηθρικού επιχρίσματος (σε άνδρες), δεν θα πρέπει να έχει προηγηθεί ούρηση για τουλάχιστον 1 ώρα πριν.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |