Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Χολερυθρίνη ΟλικήΠεριγραφή

Η χολερυθρίνη, η οποία είναι ένα από τα συστατικά της χολής, σχηματίζεται στο ήπαρ, στο σπλήνα και στο μυελό των οστών. Επίσης σχηματίζεται ως αποτέλεσμα της διάσπασης της αιμοσφαιρίνης όπως συμβαίνει κατά την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Υπάρχουν τρεις τύποι χολερυθρίνης: η ολική, η άμεση (συζευγμένη) και η έμμεση (μη συζευγμένη). Η ολική χολερυθρίνη αποτελείται από την άμεση χολερυθρίνη συν την έμμεση χολερυθρίνη. Το επίπεδο της ολικής χολερυθρίνης αυξάνεται σε οποιοδήποτε τύπο ίκτερου.

Φυσιολογικά, η άμεση ή συζευγμένη χολερυθρίνη εκκρίνεται από το γαστρεντερικό σωλήνα, με μόνο ελάχιστες ποσότητες να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Ονομάστηκε αρχικά «άμεση» επειδή αυτή η υδατοδιαλυτή χολερυθρίνη αντιδρά άμεσα με το αντιδραστήριο που προστίθεται στα δείγματα. Η τιμή της αυξάνεται στο αίμα κατά τον αποφρακτικό ίκτερο (από πέτρες στη χολή) και εμφανίζεται ίκτερος, επειδή η χολερυθρίνη δεν μπορεί να φτάσει στο έντερο για να αποβληθεί και αντί αυτού εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος για να απεκκριθεί από τα νεφρά. Η άμεση χολερυθρίνη είναι το μόνο είδος της χολερυθρίνης που μπορεί να διαπεράσει το νεφρικό σπείραμα και έτσι είναι το μόνο είδος χολερυθρίνης που μπορεί να βρεθεί στα ούρα.

Η έμμεση χολερυθρίνη, γνωστή επίσης ως ελεύθερη ή ασύζευκτη χολερυθρίνη, συνήθως βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος. Το όνομά της προέρχεται από το γεγονός ότι αυτή η μη-υδατοδιαλυτή χολερυθρίνη δεν αντιδρά άμεσα με τα αντιδραστήρια που προστίθενται στα δείγματα. Για να συμβεί αντίδραση πρέπει να προστεθεί αλκοόλη. Η έμμεση χολερυθρίνη αυξάνεται σε περιπτώσεις αιμολυτικού ίκτερου, στον οποίο η διάσπαση της αιμοσφαιρίνης έχει σαν αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα έμμεσης χολερυθρίνης. Αυτός είναι ο τύπος της χολερυθρίνης που αυξάνεται σε περιπτώσεις ηπατοκυτταρικής δυσλειτουργίας όπως στην ηπατίτιδα. Συνήθως, μόνο η ολική χολερυθρίνη μετράται. Αν η ολική χολερυθρίνη είναι εκτός ορίων, γίνεται περαιτέρω έλεγχος για να διαπιστωθεί το επίπεδο της άμεσης και έμμεσης χολερυθρίνης.

Τιμές Αναφοράς

 • Ολική Χολερυθρίνη, Ενήλικες: 0.30 – 1.50 mg/dL
 • Άμεση Χολερυθρίνη, Ενήλικες: 0.01 – 0.30 mg/dL
 • Έμμεση Χολερυθρίνη, Ενήλικες: 0.20 – 1.20 mg/dL

 Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών

 • Φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν την ολική χολερυθρίνη: αλλοπουρινόλη, αναβολικά στεροειδή, ανθελονοσιακά, ασκορβικό οξύ, αζαθειοπρίνη, χλωροπροπαμίδη, χολινεργικά, κωδεΐνη, δεξτράνη, διουρητικά, επινεφρίνη, ισοπροτερενόλη, λεβοντόπα, αναστολείς της MAO, μεπεριδίνη, μεθυλντόπα, μεθοτρεξάτη, μορφίνη, από του στόματος αντισυλληπτικά, φεναζοπυριδίνη, φαινοθειαζίνες, κινιδίνη, ριφαμπικίνη, στρεπτομυκίνη, θεοφυλλίνη, τυροσίνη, βιταμίνη Α.
 • Φάρμακα που μπορεί να μειώσουν την ολική χολερυθρίνη: βαρβιτουρικά, καφεΐνη, χλώριο, κιτρικά, κορτικοστεροειδή, αιθανόλη, πενικιλίνη, πρωτεΐνες, σαλικυλικά, σουλφοναμίδες, ουρία.

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Απαιτείται νηστεία 10 – 12 ωρών πριν από την εξέταση.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |