Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
11-ΔεοξυκορτιζόληΗ μέτρηση της 11-Δεοξυκορτιζόλης (11-DOC, Compound S) στο αίμα χρησιμοποιείται για να καθορισθεί ένα συγκεκριμένο μεταβολικό εμπόδιο στη σύνθεση της κορτιζόλης. Η 11-Δεοξυκορτιζόλη δεν έχει δράση γλυκοκορτικοειδούς. Η κορτιζόλη συντίθεται από δύο διαδοχικές υδροξυλιώσεις της 17-α-υδροξυπρογεστερόνης. Η πρώτη υδροξυλίωση έχει σαν αποτέλεσμα το σχηματισμό της 11-Δεοξυκορτιζόλης, η οποία στη συνέχεια υδροξυλιώνεται από την 11-β-υδροξυλάση για να σχηματιστεί η κορτιζόλη. Η εξέταση αυτή χρησιμοποιείται μαζί με  την δοκιμασία μετυραπόνης ώστε να καταστεί δυνατή η διάγνωση της πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς επινεφριδιακής ανεπάρκειας. Η μετυραπόνη εμποδίζει τη μετατροπή της 11-Δεοξυκορτιζόλης σε κορτιζόλη, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να διεγείρονται τα επινεφρίδια να παράγουν περισσότερο 11-Δεοξυκορτιζόλη. Εάν τα επίπεδα της 11-Δεοξυκορτιζόλης στο αίμα δεν αυξάνονται μετά τη χορήγηση μετυραπόνης, είναι ενδεικτικό ύπαρξης επινεφριδιακής ανεπάρκειας.

Η μέτρηση των βασικών επιπέδων της 11-Δεοξυκορτιζόλης βοηθάει στη διάγνωση του καρκίνου των επινεφριδίων και της συγγενούς υπερπλασίας των επινεφριδίων. Η μέτρηση της 11-Δεοξυκορτιζόλης μετά τη χορήγηση μετυραπόνης χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της επινεφριδιακής ανεπάρκειας και της νόσου του Cushing. Υψηλές τιμές 11-Δεοξυκορτιζόλης βρίσκονται και σε όγκους του φλοιού των επινεφριδίων. Χαμηλά επίπεδα βρίσκονται στην αμυλοείδωση και κατά το μετατραυματικό στρες.

Η λήψη γλυκοκορτικοειδών (υδροκορτιζόνη, δεξαμεθαζόνη, πρεδνιζόνη) έχει σαν αποτέλεσμα αυξημένες τιμές 11-Δεοξυκορτιζόλης.

 

Τιμές Αναφοράς

 • Ενήλικες: 0.1 – 8.0 ng/ml

 

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Δεν απαιτείται νηστεία πριν από την εξέταση.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |