Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • Καλοκαιρινό Ωράριο Λειτουργίας
  Ημερομηνία: 28-07-2017
  Κατηγορία: Διάφορα
  Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου θα είμαστε ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 07.30 μέχρι και τις 15.30. Η Διαγνωστική Αθηνών θα παραμείνει κλειστά την εβδομάδα 14...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και EnteroScan
  Ημερομηνία: 13-07-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Προκειμένου να μπορούμε να συνεννοηθούμε μιλώντας για το Εντερικό Μικροβίωμα, θα πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε κάποιους ορισμούς: Μικροβιοκοινότητα...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Αδενοϊός (Adenovirus), Μοριακή ΑνίχνευσηΠεριγραφή

Οι Αδενοϊοί (Adenovirus) προκαλούν μία ποικιλία ασθενειών, οι πιο σημαντικές από τις οποίες είναι οι λοιμώξεις του ανώτερου (μερικές φορές και του κατώτερου) αναπνευστικού συστήματος, οι λοιμώξεις στους οφθαλμούς και στο γαστρεντερικό σύστημα.

Οι Αδενοϊοί είναι εικοσαεδρικοί ιοί χωρίς φάκελο, μεγέθους 70 - 90 nm. Η μορφογένεση τους επιτελείται στον πυρήνα του κυττάρου, όπου συναθροίζονται για να σχηματίσουν μεγάλους κρυστάλλους. Το γονιδίωμά τους είναι γραμμικό, διπλής αλυσίδας DNA. Μέχρι τώρα έχουν ταξινομηθεί σε 51 διαφορετικούς ορότυπους και 6 ομάδες.

Μπορούν να προσβάλλουν κυρίως τα επιθηλιακά κύτταρα στους οφθαλμούς, στο φάρυγγα, στο αναπνευστικό σύστημα και στο γαστρεντερικό σωλήνα. Μετά από μια περίοδο επώασης 5-10 ημερών, μπορεί να εμφανισθούν διάφορα συμπτώματα ανάλογα το σημείο προσβολής:

 

Λοίμωξη

Συμπτώματα

Υπεύθυνοι Αδενοϊοί

Αναπνευστικού Συστήματος

Έχουν τη μορφή ρινίτιδας ή μη βακτηριακής φαρυγγίτιδας, ανάλογα με τον τύπο του ιού και την κατάσταση του ασθενούς. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί οξεία, γριπώδης συνδρομή ή ακόμη, ιδίως σε μικρά παιδιά, να εξελιχθεί προς μια δυνητικά επικίνδυνη, πνευμονία.

Το αναπνευστικό σύστημα προσβάλλεται συνήθως από τους Αδενοϊούς τύπου 1, 2, 5 και 6.

Οφθαλμών

Μπορεί να συμβεί μεμονωμένα, αλλά συχνά συνυπάρχει με φαρυγγίτιδα, και κυμαίνεται από θυλακιώδη επιπεφυκίτιδα εώς κερατοεπιπε-φυκίτιδα που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μόνιμη μερική απώλεια της όρασης

Τα μάτια προσβάλλονται συνήθως από τους Αδενοϊούς τύπου 3 και 7.

Γαστρεντερικού Σωλήνα

Δύο ορότυποι (τύποι 40 και 41) σχετίζοναι αιτιολογικά με τη βρεφική γαστρεντερίτιδα και μπορεί να ευθύνεται για το 5-15% των περιπτώσεων ιογενούς γαστρεντε-ρίτιδας σε μικρά παιδιά. Οι Αδενοϊοί υπάρχουν σε αφθονία στις διαρροϊκές κενώσεις.

Το γαστρεντερικό σύστημα προσβάλλεται συνήθως από τους Αδενοϊούς τύπου 40 και 41.


Οι άνθρωποι είναι η πηγή της μόλυνσης και η ευαισθησία στη λοίμωξη είναι ο κανόνας. Η γενικευμένη μόλυνση του πληθυσμού αρχίζει νωρίς στην παιδική ηλικία, έτσι ώστε οι λοιμώξεις από Αδενοϊούς να παίζουν σημαντικότερο ρόλο σε παιδιά παρά σε ενήλικες. Περίπου το 5% του συνόλου των κοινών κρυολογημάτων σε παιδιά κάτω των 5 ετών μπορεί να οφείλονται στους Αδενοϊούς, ενώ είναι και η δεύτερη πιο συχνή αιτία ιογενούς διάρροιας μετά τους Ροταϊούς.

Η μετάδοση των Αδενοϊών του αναπνευστικού γίνεται κυρίως με σταγονίδια, αλλά επίσης και με τα κόπρανα αφού οι ιοί απεκκρίνονται επίσης στα κόπρανα. Οι οφθαλμικές μολύνσεις μπορεί να συμβούν από τα νερά στις πισίνες κολύμβησης ή, στην περίπτωση του Αδενοϊού τύπου 8, ιατρογενώς από ανεπαρκώς αποστειρωμένα οφθαλμολογικά εργαλεία. Οι εντερικές μολύνσεις μεταδίδονται επίσης μέσω της κοπρανοστοματικής οδού, κυρίως μέσω επαφής παρά μέσω της μόλυνσης του νερού ή των τροφών.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι Αδενοϊοί προκαλούν αποτελεσματική και μακράς διαρκείας ανοσία έναντι επαναμολύνσεως. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι Αδενοϊοί μολύνουν επίσης τους περιφερειακούς λεμφαδένες και τα λεμφοειδή κύτταρα στον γαστρεντερικό σωλήνα. Η αντοχή στη νόσο φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την παρουσία των κυκλοφορούντων εξουδετερωτικών αντισωμάτων, τα οποία πιθανώς παραμένουν για ολόκληρη τη ζωή.  Τα μητρικά αντισώματα προστατεύουν συνήθως τα βρέφη έναντι σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού από τους Αδενοϊούς.

Είδος Δείγματος

 • Οφθαλμικό Υγρό
 • Αίμα
 • Βρογχοκυψελιδικό Έκκριμα (BAL)
 • Φαρυγγικό Επίχρισμα (Στυλεός)
 • Ρινικό Έκκριμα
 • Πτύελα
 • Εγκεφαλονωτιαίο Υγρό (ΕΝΥ)
 • Μυελός των Οστών
 • Ούρα
 • Κόπρανα

 

Μέθοδος

 • Ποσοτική Πραγματικού Χρόνου PCR (Real-Time PCR)

 

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 • Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |