Εξετάσεις Α - Ω
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
0 - 9
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Υ
Φ
Χ
Ψ
Ω
A - Z
Αναζήτηση
 
 
 • Πρόσφατα άρθρα
 • M2-PK. Νέα Εξέταση για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου
  Ημερομηνία: 09-03-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  "Αν η εξέταση M2-PK είναι αρνητική τότε δεν χρειάζεται περεταίρω έλεγχος με κολονοσκόπηση" O καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις πιο συχνές μορφές...
 • Εντερικό Μικροβίωμα και Νόσος Alzheimer
  Ημερομηνία: 08-03-2017
  Κατηγορία: Εντερικό Μικροβίωμα
  Τα βακτήρια του εντέρου μπορεί να παίζουν ρόλο στη νόσο του ALZHEIMER Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία έδειξε ότι τα εντερικά βακτήρια μπορεί να...
 
 
Εγγραφείτε στο Newsletter
 
Ονοματεπώνυμο:
 
e-mail:
 
Γλυκαγόνη 

Περιγραφή

 

Η Γλυκαγόνη είναι μια πεπτιδική ορμόνη που συνθέτεται και εκκρίνεται από τα άλφα-κύτταρα των παγκρεατικών νησιδίων του Langerhans. Η υπογλυκαιμία και τα αμινοξέα διεγείρουν την έκκριση της Γλυκαγόνης, ενώ η αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης αναστέλλει την έκκριση της. Η Γλυκαγόνη αυξάνει τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα αυξάνοντας τη διάσπαση του γλυκογόνου προς γλυκόζη και διεγείρει τη δραστικότητα της φωσφορυλάσης, του ενζύμου που ενεργοποιεί το πρώτο βήμα στην γλυκονεογένεση. Η μέτρηση της Γλυκαγόνης στο αίμα χρησιμοποιείται πιο συχνά ως βοήθημα στη διάγνωση της γλυκαγονώματος, ενός νεοπλάσματος των άλφα-κυττάρων των νησιδίων του Langerhans που συμβαίνει πιο συχνά σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, και στη διερεύνηση της υπογλυκαιμίας που προκαλείται από τη χρόνια παγκρεατίτιδα ή την ιδιοπαθή ανεπάρκεια της Γλυκαγόνης.

 

Τιμές Αναφοράς

 

 • 20 – 100 pg/ml

 

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών

 

 • Αύξηση: Ακρομεγαλία, εγκαύματα, κίρρωση, σύνδρομο Cushing, σακχαρώδης διαβήτης διαβητική κετοξέωση, οικογενής υπεργλυκαγοναιμία, γλυκαγόνωμα, HIV, υπερωσμωτικότητα, υπογλυκαιμία, ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, ωχρινική φάση έμμηνου κύκλου, νεκρωτική δερματίτιδα, κυτταρική βλάβη των νησιδίων του παγκρέατος, παγκρεατίτιδα (οξεία, σοβαρή), φαιοχρωμοκύττωμα, μετεγχειρητικά, νεφρική ανεπάρκεια, στρες, τραύμα, ουραιμία. Φάρμακα: αμινοξέα, χολεκυστοκίνινη, παγκρεατοζυμίνη, δαναζόλη, φρουκτόζη, γαστρίνη, γλυκοκορτικοειδή, ινσουλίνη, νιφεδιπίνη, συμπαθομιμητικές αμίνες. Διατροφή πλούσια σε λιπαρά ή υδατάνθρακες.
 • Μείωση: Κυστική ίνωση, υπογλυκαιμία (που σχετίζονται με χρόνια παγκρεατίτιδα), ιδιοπαθής ανεπάρκεια γλυκαγόνης, ινσουλίνωμα, νεοπλάσματα παγκρέατος, παγκρεατίτιδα (χρόνια), μετά από παγκρεατεκτομή. Φάρμακα: ατενολόλη, πινδολόλη, προπρανολόλη, σεκρετίνη, στεβιοσίδη. Βελονισμός.

 

Προετοιμασία Ασθενούς για την Εξέταση

 

 • Απαιτείται νηστεία 10 – 12 ωρών πριν από την εξέταση.
 • Επειδή η άσκηση και το στρες ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκαγόνης του πλάσματος, ο ασθενής θα πρέπει να είναι χαλαρός και καθιστός για 30 λεπτά πριν από τη λήψη του αίματος.
 • Πρέπει να μετρώνται ταυτόχρονα τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στον ορό, λόγω της επίδρασης τους στην έκκριση της Γλυκαγόνης.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7777654 για να κλείσετε το ραντεβού σας.
 

 
 
TOP
 
Τελευταία ενημέρωση:12-11-2016
 
copyright © 2010 - 2016 - athenslab.gr
| |