URL path: Αρχική σελίδα // Σελήνιο (Se) Ούρων

Σελήνιο (Se) Ούρων

Η μέτρηση του σεληνίου στα ούρα, χρησιμοποιείται για τον έλεγχο πιθανής ανεπάρκειας καθώς και για την παρακολούθηση της τοξικότητας λόγω υπερβολικής έκθεσης.

Περισσότερες Πληροφορίες

Το σελήνιο (Se) είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο. Λειτουργεί ως συμπαράγοντας για τη διατήρηση της δραστηριότητας της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης (GSH-Px), ενός ενζύμου που καταλύει την αποδόμηση των οργανικών υπεροξειδίων. Η απουσία του σεληνίου συσχετίζεται με απώλεια της δράσης της GSH-Px, με αποτέλεσμα τη δημιουργία βλαβών στις κυτταρικές μεμβράνες λόγω συσσώρευσης των ελεύθερων ριζών.

Η ουσιαστική φύση του φεληνίου στην ανθρώπινη διατροφή είναι πλέον αναμφισβήτητη. Πολλαπλές περιπτώσεις ανεπάρκειας σεληνίου έχουν αναφερθεί σε ασθενείς που λαμβάνουν παρεντερική σίτιση για περισσότερο από μία εβδομάδα. Ανεπάρκεια έχει επίσης αναφερθεί σε σοβαρό υποσιτισμό. Η έλλειψη σεληνίου σχετίζεται με επώδυνη μυϊκή αδυναμία και οξεία ή χρόνια συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια εξαιτίας μυοκαρδιοπάθειας, που μπορεί μερικές φορές να είναι θανατηφόρα. Άλλα ευρήματα της ανεπάρκειας σεληνίου σε ορισμένες περιπτώσεις περιλαμβάνουν την ερυθροκυτταρική μακροκυττάρωση, τον αποχρωματισμό του δέρματος και των μαλλιών καθώς και αυξημένα επίπεδα τρανσαμινασών και κινάσης της κρεατίνης.

Το σελήνιο παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του μεταβολισμού των θυρεοειδικών ορμονών. Η ανεπάρκεια του σεληνίου μπορεί να προκαλέσει μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης, λόγω της ανάδρασης, η οποία μειώνει τη σύνθεση της αυξητικής ορμόνης στην υπόφυση με τη μεσολάβηση της τρι-ιωδοθυρονίνης, ενώ η συνδυασμένη ανεπάρκεια του σεληνίου και του ιωδίου επιδεινώνει τον υποθυρεοειδισμό. Το σελήνιο είναι επίσης, πολύ σημαντικό στοιχείο για τη φυσιολογική λειτουργία της αναπαραγωγής.

Τοξικότητα από υπερβολική λήψη σεληνίου μπορεί να συμβεί και οφείλεται σε βιομηχανική έκθεση (βιομηχανίες ηλεκτρονικών, χαλκού, κεραμικών, γυαλιού, καουτσούκ) ή μέσω του πόσιμου νερού σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Τα τοξικά συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσοσμη αναπνοή (σαν σκόρδο), εύθραυστα παχιά νύχια, ξηρά εύθραυστα μαλλιά, κόκκινο δέρμα χεριών και ποδιών και ανωμαλίες από το νευρικά σύστημα όπως μουδιάσματα, σπασμούς ή παράλυση.

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Η εξέταση δε διατίθεται για online αγορά
Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it