URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Αλλεργίες // Εποχιακές Αλλεργίες και Τρόποι Αντιμετώπισης
Blog
Αλλεργίες

Εποχιακές Αλλεργίες και Τρόποι Αντιμετώπισης

Τα φτερνίσματα, τα υγρά μάτια και η φαγούρα είναι συμπτώματα ιδιαίτερα γνωστά σε εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από εποχιακές αλλεργίες κάθε χρόνο.

Ξοδεύονται πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη θεραπεία και τη διαχείριση των εποχικών αλλεργιών. Πέρα από τις τυπικές θεραπείες, η λειτουργική ιατρική προσφέρει πρόσθετους, βασισμένους σε στοιχεία, φυσικούς τρόπους για την ανακούφιση από την εποχική αλλεργία.

Εάν η χρήση εμβολίων και φαρμάκων δεν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα, τότε οι φυσικές και εναλλακτικές μέθοδοι μπορεί να βοηθήσουν όχι μόνο στη διαχείριση των εποχιακών αλλεργιών αλλά και στην προετοιμασία του οργανισμού για να χειριστεί και να αποφύγει τα αλλεργιογόνα όταν εκτεθεί σε αυτά.  

Συχνοί Εκλυτικοί Παράγοντες

Ανάλογα με την εποχή, διαφορετικά αλλεργιογόνα όπως η γύρη, μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά των εποχιακών αλλεργιών.

Η γύρη είναι ένα σύνολο σωματιδίων που παράγονται από τα φυτά. Συνήθως μοιάζουν με μικροσκοπικά κίτρινα σωματίδια και μερικές φορές αιωρούνται στον άνεμο ή εναποτίθενται ως λεπτή σκόνη στις εξωτερικές επιφάνειες.

Η γύρη επιτρέπει στα φυτά να αναπαράγονται. Μόλις απελευθερωθεί, μπορεί να εισπνευστεί οδηγώντας σε αλλεργικά συμπτώματα όπως φαγούρα στα μάτια, καταρροή και άλλα. Παράγεται γενικά σε περιόδους του χρόνου που η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν τα φυτά. Συνήθως τα δέντρα αρχίζουν να παράγουν γύρη κατά την άνοιξη. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα χόρτα είναι οι κυρίαρχοι παραγωγοί γύρης. Αργότερα μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο, μπορεί να απελευθερώνουν τη γύρη τους διαφορετικά φυτά, όπως η αμβροσία. Η εποχική αλλεργία ενδέχεται να είναι πιο έντονη ανάλογα με την εποχή και τον αλλεργιογόνο παράγοντα που την προκαλεί.

Μεγάλο μέρος αυτού του εποχιακού μοτίβου εξάπλωσης της γύρης καθορίζεται από τη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις. Εάν είναι πολύ κρύα η άνοιξη, τα φυτά μπορεί να παράγουν τη γύρη αργότερα μέσα στο έτος από ό,τι συνήθως, μόλις δηλαδή ανέβει η θερμοκρασία. Μετά από μια περίοδο βροχών, τα φυτά αναπτύσσονται γρήγορα και ανθίζουν ταυτόχρονα, κάνοντας τις αλλεργίες χειρότερες από το αναμενόμενο. Επιπλέον, οι περίοδοι έντονης βροχής μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μούχλας (μυκήτων), η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργίας.

Οι Αλλεργίες Μέσα στο Χρόνο

Μέσα στη πάροδο του έτους τα βασικά αλλεργιογόνα είναι διαφορετικά ανάλογα με την εποχή. Την άνοιξη αλλεργίες προκαλεί η γύρη τόσο δέντρων όπως η βελανιδιά, η φτελιά, η σημύδα και ο σφένδαμος όσο και των χόρτων σίκαλης και αγριάδας. Το καλοκαίρι κύρια αλλεργιογόνα είναι η αμβροσία, τα αγριόχορτα και το γρασίδι ενώ το φθινόπωρο η αμβροσία, το ευώνυμο, η κλουβίδα, το ξάνθιο, το φασκόμηλο, το χηνοπόδιο και το λεβιθόχορτο. Το χειμώνα τα αλλεργιογόνα περιορίζονται εντός του σπιτιού και σε αυτά περιλαμβάνονται η σκόνη και τα ακάρεα, η μούχλα (μύκητες), το τρίχωμα των κατοικιδίων, τα υφάσματα, τα φυτά εσωτερικού χώρου και διάφορα χημικά.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις γύρης τείνουν να είναι κατά τις πρωινές ώρες. Τις μέρες με αέρα, η γύρη είναι πιο διάχυτη στο περιβάλλον.

Τα ζεστά και υγρά περιβάλλοντα ευνοούν την ανάπτυξη μούχλας (μυκήτων).  Σε αντίθεση με τη γύρη, η μούχλα είναι μύκητες που εξαπλώνονται μέσω της μορφής σπορίων και αναπτύσσονται σε υγρές συνθήκες. Ανευρίσκεται στο περιβάλλον κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα σε περιόδους υψηλής υγρασίας και μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Μπορούν να αναπτυχθούν και σε οικιακά περιβάλλοντα που έχουν υπερβολική υγρασία. Εάν υπάρχει αλλεργία στη μούχλα, τότε οι συνθήκες του χειμώνα και της υγρασίας μπορεί να κάνουν πιο έντονα τα συμπτώματα των εποχιακών αλλεργιών.

Σημεία και Συμπτώματα της Εποχικής Αλλεργίας

Οι εποχιακές αλλεργίες συνήθως επηρεάζουν τα αυτιά, τα μάτια, τη μύτη, το λαιμό, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα. Σπάνια, μπορούν επίσης να επηρεάσουν και άλλα συστήματα του σώματος, όπως το καρδιαγγειακό και το γαστρεντερικό σύστημα. Τα κοινά σημεία των εποχιακών αλλεργιών περιλαμβάνουν:

  • Ρινική συμφόρηση
  • Καταρροή
  • Πονόλαιμο
  • Φτέρνισμα
  • Βήχας
  • Κνησμός στα μάτια
  • Υγρά μάτια
  • Κόκκινα, πρησμένα μάτια
  • Κνίδωση
  • Δερματικά εξανθήματα
  • Πονοκέφαλοι

Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν αλλεργίες στη γύρη μετά από κατάποση σωματιδίων γύρης που μπορεί να υπάρχουν σε τρόφιμα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 5-10 λεπτά από την κατανάλωση ωμών φρούτων ή ξηρών καρπών και περιλαμβάνουν:

  • Μυρμήγκιασμα γύρω από τα χείλη
  • Κάψιμο γύρω από το στόμα
  • Δυσκολία αναπνοής
  • Φυσαλίδες στο στόμα
  • Οίδημα των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού

Μια βασική αιτία των συμπτωμάτων αλλεργίας είναι η ισταμίνη, ένας αγγειοδραστικός νευροδιαβιβαστής που απελευθερώνεται από τα μαστοκύτταρα ως απόκριση σε ένα αλλεργιογόνο. Η ισταμίνη μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή υπερβολικής βλέννας και φαγούρα, που συνδέονται με την εμφάνιση αλλεργίας. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί φυσικοί τρόποι για τη μείωση της ισταμίνης και τη σταθεροποίηση των μαστοκυττάρων για τη μακροπρόθεσμη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας.

Βασικές Αιτίες που Χειροτερεύουν τις Εποχιακές Αλλεργίες

Το σώμα έχει μια ορισμένη ικανότητα διαχείρισης της ισταμίνης. Όταν η περίσσια ισταμίνης γίνει μη διαχειρίσιμη από το συκώτι και τις οδούς αποτοξίνωσης του σώματος, τότε εμφανίζονται τα συμπτώματα αλλεργίας.

Το κλειδί για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ισταμίνης είναι ο έλεγχος των επιπέδων ισταμίνης. Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

  • Επιβράδυνση της ροής των ουσιών που παράγουν ισταμίνη στο σώμα μέσω των τροφικών αλλεργιογόνων, της έκθεσης σε εισπνεόμενα αλλεργιογόνα και της άμεσης επαφής με αλλεργιογόνα.
  • Επιτάχυνση του ρυθμού διάσπασης της ισταμίνης διασφαλίζοντας ότι το ήπαρ και τα αιμοσφαίρια έχουν ό,τι χρειάζονται για να εκτελέσουν διαδικασίες όπως η βιοχημική αποτοξίνωση (κυρίως βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα).

Η βασική αιτία των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ισταμίνη είναι γενικά διαδικασίες που είτε αυξάνουν τη συγκέντρωση της ισταμίνης είτε επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο διασπάται. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Τα τροφικά αλλεργιογόνα που διατηρούν τα επίπεδα IgE και ισταμίνης σε χρόνια υψηλά επίπεδα.
  • Η έκθεση σε σκόνη, μούχλα (μύκητες), γύρη και άλλα αλλεργιογόνα σε ένα σπίτι χωρίς κατάλληλο αερισμό.
  • Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων βιταμινών Β, της ανεπάρκειας βιταμίνης C, της ανεπαρκούς πρόσληψης πρωτεϊνών και άλλα.
  • Οι γενετικοί πολυμορφισμοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν το DAO, το HMNT και το MTHFR, μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στον ρυθμό με τον οποίο το σώμα διασπά την ισταμίνη.
  • Η δυσβίωση επηρεάζει την ανοχή στην ισταμίνη.
Εργαστηριακές Εξετάσεις για τη Διερεύνηση των Αλλεργιών

Μια εξέταση για αλλεργίες περιλαμβάνει τη μέτρηση των ειδικών για το κάθε αλλεργιογόνο IgE στο αίμα. Αυτό το τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου δείχνει εάν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα της ειδικής ανοσοσφαιρίνης που είναι υπεύθυνη για την πρόκληση των συμπτωμάτων της εποχιακής αλλεργίας. Τα πλεονεκτήματα αυτής της εξέτασης είναι ότι μπορεί να ελέγξει για πολλές αλλεργίες γρήγορα και μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα με μία απλή αιμοληψία. Τα μειονεκτήματα αυτής της εξέτασης είναι ότι δεν μπορεί να ελέγξει ένα αλλεργιογόνο στο οποίο δεν είστε εκτεθειμένοι αυτήν τη στιγμή. Εάν για παράδειγμα γίνει ο έλεγχος το χειμώνα, μπορεί να μην δείξει την αντίδραση στο γρασίδι που δεν είναι στην εποχή του.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις λειτουργικής ιατρικής διενεργούνται για να βοηθήσουν στον εντοπισμό πιθανών υποκείμενων αιτιών που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στα συμπτώματα των αλλεργιών. Μπορούν να βοηθήσουν, επίσης, στον εντοπισμό ανισορροπιών ή ελλείψεων που επηρεάζουν τη γενική υγεία και συμβάλλουν στην εμφάνιση ή την επιδείνωση των αλλεργιών. Μερικές από τις εργαστηριακές εξετάσεις λειτουργικής ιατρικής που μπορούν να διενεργηθούν για τον έλεγχο των αλλεργιών είναι:

Έλεγχος υγείας του εντέρου με το EnteroScan®: Η υγεία του εντέρου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία και μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Εξετάσεις όπως το πλήρες EnteroScan® μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ανισορροπιών στο μικροβίωμα και τη λειτουργία του εντέρου που μπορεί να συμβάλλουν στα συμπτώματα των αλλεργιών.

Έλεγχος τροφικής δυσανεξίας με το TrophoScan®: Οι τροφικές δυσανεξίες μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα των αλλεργιών. Ο έλεγχος της IgG τροφικής δυσανεξίας μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των προβληματικών τροφίμων.

Έλεγχος επάρκειας θρεπτικών ουσιών: Οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, όπως τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ή τα διαταραγμένα επίπεδα Μεθυλομαλονικού Οξέος, ενός δείκτη ανεπάρκειας βιταμίνης B12, μπορούν να συμβάλουν στα συμπτώματα των αλλεργιών. Ο έλεγχος για ελλείψεις θρεπτικών ουσιών μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών υποκείμενων παραγόντων.

Η Δυσανεξία στην Ισταμίνη προκύπτει από την ανισορροπία μεταξύ της συσσώρευσης ισταμίνης και της ικανότητας του οργανισμού να την αποικοδομεί. Η ανισορροπία της ισταμίνης στο σώμα μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθολογικές καταστάσεις που κυμαίνονται από απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις ή ηπιότερα συμπτώματα όπως κνησμό, ρινική καταρροή ή κνίδωση.

Ο πλήρης γενετικός έλεγχος του κύκλου μεθυλίωσης MethylGenomiX® περιλαμβάνει τον έλεγχο σε μια σειρά γονιδιακών πολυμορφισμών (SNPs) των ενζύμων που συμμετέχουν στις διάφορες βιοχημικές οδούς μεθυλίωσης, όπως ο κύκλος του φυλλικού οξέος, οι διαταραχές του οποίου μπορεί να οδηγήσουν στη διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις λειτουργικής ιατρικής θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση και θα πρέπει να ερμηνεύονται από ειδικευμένο γιατρό.

Τρόποι Ανακούφισης της Εποχικής Αλλεργίας
Μείωση των Αλλεργιογόνων στο Σπίτι

Ο περιορισμός των περιβαλλοντικών αλλεργιογόνων είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για την πρόληψη των συμπτωμάτων αλλεργίας. Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει φιλτράρισμα του αέρα (με ιονιστές/καθαριστές αέρα) για να απομακρυνθεί η γύρη, η σκόνη και το τρίχωμα πριν φτάσουν στο αναπνευστικό σύστημα.

Για μείωση της γύρης στο σπίτι, συνιστώνται κλειστά παράθυρά και αφαίρεση των παπουτσιών και των ρούχων (τα οποία μπορεί να φέρουν τη γύρη μέσα στο σπίτι) κατά την είσοδο στο σπίτι.

Για μείωση της έκθεσης σε αλλεργιογόνα τη νύχτα, συστήνεται μπάνιο πριν τον ύπνο και συχνή αλλαγή σε κλινοσκεπάσματα καθώς και πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες για να απομακρύνονται τα ακάρεα της σκόνης.

Μείωση της Έκθεσης σε Αλλεργιογόνα στην Ύπαιθρο

Για μείωση της έκθεσης στη γύρη σε εξωτερικούς χώρους:

  • Χρήση μάσκας σε εργασίες με αλλεργιογόνα όπως στο κούρεμα του γκαζόν.
  • Υπαίθριες δραστηριότητες κατά προτίμηση το βράδυ, όταν δεν φυσάει ή ακόμα και ενώ βρέχει για μείωση της έκθεσης στη γύρη.
  • Μετά την υπαίθρια δραστηριότητα, συστήνεται μπάνιο και αλλαγή ρούχων για την αφαίρεση της γύρης από τα μαλλιά και το δέρμα.
Μείωση Αλλεργιογόνων και Ισταμίνης στη Διατροφή

Ο εντοπισμός των τροφικών αλλεργιογόνων, η απομάκρυνσή τους από τη διατροφή και στη συνέχεια, η δημιουργία καλών συνηθειών (ύπνος, ενυδάτωση, κατάσταση θρεπτικών ουσιών, κίνηση, βελτιστοποίηση της υγείας του εντέρου) είναι αρκετά για την επίλυση των συμπτωμάτων στους περισσότερους ανθρώπους, χωρίς την ανάγκη επιπρόσθετων διατροφικών περιορισμών.

Η αποφυγή της ισταμίνης μέσω της διατροφής είναι επίσης πολύ σημαντική. Οι συνήθεις παράγοντες που προκαλούν διαταραχές στην ισταμίνη περιλαμβάνουν το αλκοόλ και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Ο υπερβολικός περιορισμός της δίαιτας, ωστόσο, μπορεί να θέσει κίνδυνο για ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών, επομένως είναι απαραίτητη η συνεργασία με έναν ειδικό για να σχεδιαστεί το σωστό πρόγραμμα διατροφής.

Συμπληρώματα

Ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα αλλεργίας.

Συμπλήρωμα DAO

Εάν εμφανίζονται αντιδράσεις ισταμίνης μετά την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη, η λήψη ενός συμπληρώματος DAO μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων ισταμίνης.

Θρεπτικά Συστατικά

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, της βιταμίνης Β6 και της βιταμίνης C, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην υποστήριξη της αποικοδόμησης της ισταμίνης και της παραγωγής DAO.

Ν-Ακετυλοκυστεΐνη

Το NAC ή  Ν-ακετυλοκυστεΐνη μπορεί να αραιώσει τη βλέννα και να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρινικής και πνευμονικής συμφόρησης. Είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό που βοηθάει σε πνευμονικές διαταραχές και λοιμώξεις. Το NAC είναι η ακετυλιωμένη μορφή του αμινοξέος κυστεΐνη και είναι ο πρόδρομος της γλουταθειόνης, ενός από τα κύρια αντιοξειδωτικά του σώματος. Έχει λίγες παρενέργειες, όπως ήπια γαστρεντερική δυσφορία σε μεγάλες δόσεις και γενικά θεωρείται ασφαλές.

Κερσετίνη

Η κερκετίνη είναι ένας σταθεροποιητής των μαστοκυττάρων και μπορεί να μειώσει την απελευθέρωση ισταμίνης, ιντερλευκινών, προσταγλανδινών, τρυπτάσης και άλλων μορίων από τα μαστοκύτταρα ως απόκριση σε ένα αλλεργιογόνο. Με απλά λόγια, ηρεμεί την αντίδραση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα και έτσι μειώνονται τα συμπτώματα. Η κερσετίνη είναι ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως το μπρόκολο, το κρεμμύδι, τα φρούτα και το τσάι.

Σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα είναι ένα φύκος που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα και μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα. Μελέτες δείχνουν ότι η σπιρουλίνα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας / εποχιακών αλλεργιών, συμπεριλαμβανομένων των ρινικών εκκρίσεων, της συμφόρησης, του φτερνίσματος και του κνησμού.

Βελτιστοποίηση του Μικροβιώματος

Η ύπαρξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου περιλαμβάνει την ύπαρξη αφθονίας προβιοτικών ή «καλών βακτηρίων». Τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας μέσω της ικανότητάς τους να ρυθμίζουν διάφορους μεσολαβητές του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των ιντερλευκινών και των κυτοκινών.

Αύξηση Φυτικών Ινών

Οι διαιτητικές ίνες είναι πολύ σημαντικές στη διατροφή καθώς τροφοδοτούν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο και συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Οι διαιτητικές ίνες μειώνουν επίσης την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων με διάφορους μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της απελευθέρωσης μαστοκυττάρων/ισταμίνης, καθώς και της ρύθμισης της λειτουργίας των Τ-κυττάρων. Οι κορυφαίες πηγές διαιτητικών ινών περιλαμβάνουν τις φακές, τα φασόλια, τα δαμάσκηνα, τα σύκα, τα μούρα, τους σπόρους, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τους ξηρούς καρπούς και τις πατάτες.

Μείωση Φλεγμονωδών Λιπών

Η υπερκατανάλωση φλεγμονωδών λιπών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αλλεργικών συμπτωμάτων. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το λινολεϊκό οξύ μετατρέπεται εύκολα σε προσταγλανδίνη 2 (PGE2), η οποία με τη σειρά της ρυθμίζει προς τα πάνω τη σύνθεση της ανοσοσφαιρίνης Ε, που καθοδηγεί τις αλλεργικές αντιδράσεις. Μια άλλη πιθανή σύνδεση είναι όταν οι ασθενείς ακολουθούν μία διατροφή με υψηλότερα λιπαρά, συνήθως και μείωσης των υδατανθράκων, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση φυτικών ινών.

Προτείνεται ένα διατροφικό πλάνο που να περιλαμβάνει την κατάλληλη ποσότητα αντιφλεγμονωδών λιπαρών όπως τα ωμέγα 3.

Καθαρισμός των Ρινικών Διόδων

Κάτι τόσο απλό όσο ένα ζεστό ντους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης που συχνά σχετίζεται με αλλεργίες. Η προσθήκη βοτάνων όπως ο ευκάλυπτος στα ντους προσδίδει ένα φυσικό και ισχυρό αντιμικροβιακό και βλεννολυτικό αποτέλεσμα στους υδρατμούς του ντους. Λίγος αποξηραμένος ευκάλυπτος ή μερικά αιθέρια έλαια από ευκάλυπτο, ρίγανη, θυμάρι ή μέντα σε ένα μπολ στο πίσω μέρος του ντους μαζί με το ζεστό νερό δημιουργεί μία ευεργετική ατμόσφαιρα. Μια ή δύο σταγόνες αιθέριων ελαίων κατά τη διάρκεια κάθε ντους είναι αρκετές, καθώς τα αιθέρια έλαια είναι ιδιαίτερα ισχυρά.

Ρινικές Πλύσεις για τις Εποχιακές Αλλεργίες

Η χρήση των ρινικών πλύσεων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας γύρης στις ρινικές οδούς και επομένως στη μείωση των συμπτωμάτων των εποχιακών αλλεργιών.

Βελονισμός

Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των συμπτωμάτων της εποχιακής αλλεργίας με επιτυχία. Η θεραπεία με βελονισμό βοηθά στη μείωση της χρήσης αντισταμινικών φαρμάκων για τη διαχείριση των συμπτωμάτων αλλεργίας. Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της ρινικής συμφόρησης ακόμη και σε άτομα που ήδη λαμβάνουν φάρμακα για την αλλεργία.

Σύνοψη

Υπάρχει ένας αριθμός φυσικών μεθόδων που αποδεδειγμένα παρέχουν ανακούφιση από τις εποχιακές αλλεργίες με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Από τον βελονισμό μέχρι τα συμπληρώματα διατροφής και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής έως τις τροφές που καταναλώνονται, οι επιλογές για τη διαχείριση των αλλεργιών εκτός των κλασικών φαρμάκων είναι πολλές και ιδιαίτερα βοηθητικές.

 

Share it