URL path: Αρχική σελίδα // Blog // COVID-19 // COVID-19. Παραλλαγή Δέλτα
Blog
COVID-19

COVID-19. Παραλλαγή Δέλτα

Η παραλλαγή Δέλτα προκαλεί περισσότερες λοιμώξεις και εξαπλώνεται γρηγορότερα από τις αρχικές μορφές του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Η παραλλαγή Δέλτα είναι πιο μεταδοτική: Η παραλλαγή Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική, τουλάχιστον 2 φορές πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές.

Ορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2 σε μη εμβολιασμένα άτομα. Σε δύο διαφορετικές μελέτες από τον Καναδά και τη Σκωτία, οι ασθενείς που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή Δέλτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν από ασθενείς που είχαν μολυνθεί από την παραλλαγή Άλφα ή την αρχική μορφή του ιού. Ακόμα κι έτσι, η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλευθέντων και των θανάτων που προκαλούνται από τον COVID-19 αφορά σε μη εμβολιασμένα άτομα.

Τα μη εμβολιασμένα άτομα παραμένουν η μεγαλύτερη ανησυχία: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης είναι μεταξύ των μη εμβολιασμένων ατόμων που είναι πιθανότερο να μολυνθούν και επομένως να μεταδώσουν τον ιό. Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα νοσούν από COVID-19 λιγότερο συχνά από τα μη εμβολιασμένα άτομα. Άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Δέλτα, συμπεριλαμβανομένων των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων με συμπτωματική λοίμωξη, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα με λοίμωξη από την παραλλαγή Δέλτα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Ωστόσο, τα εμβολιασμένα άτομα φαίνεται να μεταδίδουν τον ιό για μικρότερο χρονικό διάστημα. Σε ασθενείς με COVID-19 από τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, βρέθηκαν χαμηλότερες ποσότητες ιικού γενετικού υλικού σε δείγματα που ελήφθησαν από πλήρως εμβολιασμένα άτομα σε σχέση με μη-εμβολιασμένα άτομα. Για άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Δέλτα, παρόμοιες ποσότητες ιικού γενετικού υλικού βρέθηκαν τόσο μεταξύ των μη-εμβολιασμένων όσο και των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων. Ωστόσο, όπως και οι προηγούμενες παραλλαγές, η ποσότητα του ιικού γενετικού υλικού μπορεί να μειωθεί ταχύτερα στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα σε σύγκριση με τα μη-εμβολιασμένα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα πιθανότατα θα μεταδώσουν τον ιό για λιγότερο χρόνο από τους μη-εμβολιασμένους.

Εμβόλια

Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και καλύπτουν και την παραλλαγή Δέλτα

Τα εγκεκριμένα εμβόλια για τον COVID-19 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρής νόσησης και θανάτου από τον ιό, παρέχοντας κάλυψη έναντι και της παραλλαγής Δέλτα. Ωστόσο, δεν είναι 100% αποτελεσματικά και ορισμένα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα μολυνθούν και θα εμφανίσουν συμπτώματα. Για όλους τους ανθρώπους, το εμβόλιο παρέχει την καλύτερη προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο.

Τα εμβόλια παίζουν καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και στην ελαχιστοποίηση της σοβαρής νόσου. Αν και τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, δεν είναι τέλεια και θα υπάρξουν και λοιμώξεις σε εμβολιασμένους. Εκατομμύρια άνθρωποι είναι εμβολιασμένοι και αυτός ο αριθμός αυξάνεται. Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που ο κίνδυνος λοιμώξεων είναι χαμηλός, θα υπάρχουν χιλιάδες πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι που θα μολυνθούν και θα μπορούν να μολύνουν και άλλους, ειδικά με την αυξανόμενη εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα. Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε πολλές κοινότητες οδηγεί στην ταχεία αύξηση των περιπτώσεων που αφορούν την παραλλαγή Δέλτα, γεγονός που αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να εμφανιστούν ακόμη περισσότερες παραλλαγές στο μέλλον.

Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη θα μειώσει την εξάπλωση του ιού και θα βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης νέων παραλλαγών.

Στη Διαγνωστική Αθηνών διενεργούμε μοριακό έλεγχο για κορονοϊό (PCR test) με δυνατότητα διαχωρισμού των παραλλαγών Όμικρον και Δέλτα. Κορωνοϊός COVID-19, Παραλλαγές Όμικρον & Δέλτα

Share it