COVID-19. Παραλλαγή Όμικρον
Στις 24 Νοεμβρίου του 2021, η Νότια Αφρική ανέφερε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την ταυτοποίηση μιας νέας παραλλαγής SARS-CoV-2, της B.1.1.529. Η παραλλαγή B.1.1.529 εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε δείγματα που συλλέχθηκαν στις 11 Νοεμβρίου 2021 στη Μποτσουάνα και στις 14 Νοεμβρίου 2021 στη Νότια Αφρική. Την 1η Δεκεμβρίου 2021, το πρώτο κρούσμα που αποδόθηκε στην B.1.1.529 αναφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα άτομο που επέστρεψε από την Νότια Αφρική. Η παραλλαγή Όμικρον έχει επίσης ανιχνευθεί σε περιπτώσεις που σχετίζονται με ταξίδια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, τη Νιγηρία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μερικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν αναφέρει κρούσματα σε άτομα τα οποία δεν έχουν ταξιδέψει στη νότια Αφρική.
Η ταξινόμηση της παραλλαγής Όμικρον από τον ΠΟΥ ως «παραλλαγή ανησυχίας» (VOC) βασίστηκε σε επιδημιολογικά δεδομένα που έδειχναν αύξηση των λοιμώξεων στη Νότια Αφρική τις τελευταίες εβδομάδες που συνέπεσαν με την ανίχνευση της μετάλλαξης Όμικρον. Η Όμικρον περιλαμβάνει πολλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη της ακίδας (S), μερικές από τις οποίες είναι γνωστές από άλλες παραλλαγές ότι σχετίζονται με μειωμένη ευαισθησία σε ορισμένα από τα διαθέσιμα θεραπευτικά μονοκλωνικά αντισώματα ή με μειωμένη εξουδετέρωση από τα αντισώματα ατόμων που έχουν αναρρώσει ή έχουν εμβολιαστεί. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ταξινόμησε επίσης αυτή την παραλλαγή ως VOC λόγω ανησυχιών «σχετικά με την ανοσολογική διαφυγή και τη δυνητικά αυξημένη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα».
Μέχρι σήμερα, δύο παραλλαγές ταξινομούνται ως «παραλλαγές ανησυχίας»: η Όμικρον και η Δέλτα. Η Δέλτα συνεχίζει να είναι η κυρίαρχη παραλλαγή που κυκλοφορεί. Είναι σημαντικό ότι σχεδόν όλες οι γενεαλογίες που ορίζονται ως Δέλτα παραμένουν ευαίσθητες στα διαθέσιμα θεραπευτικά μονοκλωνικά αντισώματα και τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά έναντι σοβαρής νόσησης, νοσηλείας και θανάτου μεταξύ των ατόμων που έχουν μολυνθεί με αυτήν την παραλλαγή.
Χαρακτηριστικά της παραλλαγής Όμικρον
Μεταδοτικότητα: Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πόσο γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί η παραλλαγή Όμικρον, από άτομο σε άτομο. Η αντικατάσταση της Δέλτα από την Όμικρον ως κυρίαρχη παραλλαγή στη Νότια Αφρική εγείρει ανησυχίες ότι η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Ωστόσο, λόγω του μικρού αριθμού περιπτώσεων στη Νότια Αφρική όταν εμφανίστηκε η Όμικρον, δεν είναι σαφές εάν αυτή η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα. Επιπλέον, ο σχετικά μικρός αριθμός των περιπτώσεων που έχουν τεκμηριωθεί μέχρι σήμερα, καθιστά δύσκολη την εκτίμηση της μεταδοτικότητας. Η ανάλυση των αλλαγών στην πρωτεΐνη της ακίδας δείχνει ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιθανό να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με τον αρχικό ιό SARS-CoV-2, αλλά είναι δύσκολο να συμπεράνουμε εάν είναι πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα.
Σοβαρότητα της νόσου: Προς το παρόν, δεν είναι σαφές εάν η μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον σχετίζεται με πιο σοβαρή νόσηση. Λόγω του μικρού αριθμού περιπτώσεων που αποδίδονται στην παραλλαγή Όμικρον, η αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου είναι δύσκολη. Προκαταρκτικές πληροφορίες από τη Νότια Αφρική υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν ασυνήθιστα συμπτώματα που να σχετίζονται με τη λοίμωξη από αυτήν την παραλλαγή, και όπως συμβαίνει και με άλλες παραλλαγές, ορισμένοι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί.
Επίδραση στην ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο ή στην ανοσία από προηγούμενη νόσηση: Δεν υπάρχουν για την ώρα διαθέσιμα δεδομένα για την αξιολόγηση της ικανότητας των αντισωμάτων από εμβολιασμένα άτομα ή από άτομα με προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 να εξουδετερώνουν την παραλλαγή Όμικρον.
Η πρωτεΐνη της ακίδας (S) είναι ο πρωταρχικός στόχος της ανοσίας που προκαλείται από το εμβόλιο. Η παραλλαγή Όμικρον περιέχει περισσότερες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη της ακίδας από ό,τι έχουν παρατηρηθεί σε άλλες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων 15 αλλαγών στο τμήμα πρόσδεσης σε υποδοχείς (RBD). Με βάση τον αριθμό των υποκαταστάσεων, τη θέση των υποκαταστάσεων και δεδομένα από άλλες παραλλαγές με παρόμοιες υποκαταστάσεις στην πρωτεΐνη της ακίδας, αναμένονται σημαντικές μειώσεις στην εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων από εμβολιασμένα ή προηγουμένως μολυσμένα άτομα, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει μειωμένη προστασία από μόλυνση.
Επίδραση στις θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα: Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν διαθέσιμα ειδικά δεδομένα για τον ιό για να αξιολογηθεί εάν οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα θα διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους έναντι της παραλλαγής Όμικρον. Με βάση δεδομένα από άλλες παραλλαγές με σημαντικά λιγότερες αλλαγές στον τομέα RBD, η προσδοκία είναι ότι η παραλλαγή Όμικρον θα παραμείνει ευαίσθητη σε ορισμένες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων, ενώ άλλες μπορεί να έχουν μικρότερη ισχύ.
Στη Διαγνωστική Αθηνών διενεργούμε μοριακό έλεγχο για κορονοϊό (PCR test) με δυνατότητα διαχωρισμού των παραλλαγών Όμικρον και Δέλτα.
Στη Διαγνωστική Αθηνών διενεργούμε μοριακό έλεγχο για κορονοϊό (PCR test) με δυνατότητα διαχωρισμού των παραλλαγών Όμικρον και Δέλτα. Κορωνοϊός COVID-19, Παραλλαγές Όμικρον & Δέλτα