URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Δερματολογία // Μύκητας Ροδοτορούλα (Rhodotorula)
Blog
Δερματολογία

Μύκητας Ροδοτορούλα (Rhodotorula)

Η Rhodotorula είναι ένα γένος μυκήτων (ζυμών) που ανήκει στην οικογένεια Sporidiobolaceae. Περιλαμβάνει διάφορα είδη, με τη Rhodotorula mucilaginosa να είναι ένα από τα πιο κοινά και γνωστά μέλη.

Μορφολογία: Τα είδη Rhodotorula εμφανίζονται συνήθως ως μονοκύτταροι ζυμομύκητες με σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα. Συνήθως σχηματίζουν πορτοκαλί χρώματος αποικίες σε στερεά θρεπτικά μέσα. Ο χρωματισμός οφείλεται στην παραγωγή χρωστικών, κυρίως καροτενοειδών, τα οποία δίνουν το χαρακτηριστικό χρώμα των αποικιών.

Κατανομή: Η Rhodotorula μπορεί να βρεθεί σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους, του νερού, του αέρα και διαφόρων οργανικών υποστρωμάτων. Βρίσκονται επίσης σε φυτά, φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ορισμένα είδη θεωρούνται μέρος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας (μικροβιώματος) στο ανθρώπινο δέρμα και στους βλεννογόνους.

Φυσιολογία: Η Rhodotorula θεωρείται σαπροφυτικός οργανισμός, που σημαίνει ότι λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από την αποσύνθεση οργανικής ύλης. Είναι γνωστό ότι αποικοδομεί μια σειρά ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των υδατανθράκων και της λιγνίνης. Επιπλέον, ορισμένα είδη Rhodotorula αναγνωρίζονται ως ευκαιριακά παθογόνα, ικανά να προκαλέσουν λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Η Rhodotorula θεωρείται γενικά ευκαιριακό παθογόνο, που σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει λοιμώξεις σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενες παθολογικές καταστάσεις. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τα είδη Rhodotorula είναι σχετικά σπάνιες σε σύγκριση με άλλους παθογόνους μύκητες.

Λοιμώξεις: Τα είδη Rhodotorula μπορούν να προκαλέσουν διάφορους τύπους λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων της μυκηταιμίας, λοιμώξεων που σχετίζονται με καθετήρες, ενδοκαρδίτιδας (λοίμωξη των καρδιακών βαλβίδων), μηνιγγίτιδας (λοίμωξη των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό) και εντοπισμένων λοιμώξεων όπως λοιμώξεις του δέρματος και των νυχιών. Παράγει διάφορα αλλεργιογόνα και ενδεχομένως να εμπλέκεται σε αλλεργικές παθήσεις.

Παράγοντες κινδύνου: Η πλειοψηφία των λοιμώξεων από Rhodotorula εμφανίζονται σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όπως εκείνοι με προχωρημένο HIV / AIDS, ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, λήπτες μεταμόσχευσης οργάνων και ασθενείς με παρατεταμένη χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τη χρήση κεντρικού φλεβικού καθετήρα, τη μακροχρόνια θεραπεία με αντιβιοτικά και την προηγούμενη έκθεση σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα.

Κλινική εικόνα: Οι κλινικές εκδηλώσεις των λοιμώξεων από Rhodotorula μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το σημείο της λοίμωξης. Στην μυκηταιμία, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, κόπωση και σημεία συστηματικής λοίμωξης. Σε εντοπισμένες λοιμώξεις, τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από δερματικά εξανθήματα και οζίδια έως αποχρωματισμό και πάχυνση των νυχιών. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές όπως ενδοκαρδίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

Διάγνωση: Η εργαστηριακή διάγνωση των λοιμώξεων από Rhodotorula συνήθως περιλαμβάνει την καλλιέργεια του μύκητα σε κλινικά δείγματα, όπως αίμα, εγκεφαλονωτιαίο υγρό ή δείγματα ιστών. Η ταυτοποίηση βασίζεται στη χαρακτηριστική μορφολογία των αποικιών, στην παραγωγή χρωστικών ουσιών και σε μοριακές τεχνικές, όπως η αλληλούχιση του DNA.

Θεραπεία: Οι λοιμώξεις από Rhodotorula αντιμετωπίζονται σχετικά δύσκολά λόγω της αντοχής τους σε πολλούς αντιμυκητιασικούς παράγοντες. Ωστόσο, ορισμένα είδη είναι ευαίσθητα σε αντιμυκητιασικά φάρμακα όπως η αμφοτερικίνη Β, η φλουκοναζόλη και η βορικοναζόλη. Η επιλογή της αντιμυκητιασικής θεραπείας εξαρτάται από τη θέση και τη σοβαρότητα της λοίμωξης, καθώς και από το προφίλ ευαισθησίας του συγκεκριμένου στελέχους Rhodotorula.

Στη Διαγνωστική Αθηνών διενεργούμε πολλούς σχετικούς ελέγχους για τον εντοπισμό των μυκήτων ως παθογόνων παραγόντων, χρησιμοποιώντας διάφορα βιολογικά υλικά:

  • Δερματική Βλάβη, Έλεγχος για Μύκητες
  • Μύκητες, Μοριακός Έλεγχος
  • Ζυμομύκητες, Μοριακός Έλεγχος MycoScreen™
  • Νύχια, Έλεγχος για Μύκητες
  • Τρίχες, Έλεγχος για Μύκητες
  • Τριχόφυτα (Trichophyton sp.), Μοριακός Έλεγχος
  • Ονυχομυκητίαση Μοριακός Έλεγχος, NailScan®

 

Βασίλης Ι. Σιδερής
Βιολόγος
Ιατρός Βιοπαθολόγος
Πιστοποιημένος Ιατρός Λειτουργικής Ιατρικής, CFMP®

Share it