URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Νευρολογία // Πονοκέφαλος. Τύποι, αιτίες, εργαστηριακές εξετάσεις, θεραπεία
Blog
Νευρολογία

Πονοκέφαλος. Τύποι, αιτίες, εργαστηριακές εξετάσεις, θεραπεία

Ο πονοκέφαλος (κεφαλαλγία) είναι μια συχνή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πόνο ή δυσφορία στην περιοχή της κεφαλής ή του αυχένα. Είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα και μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός, προσωρινός έως χρόνιος. Οι πονοκέφαλοι μπορούν να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιών και μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πονοκεφάλων:

 • Κεφαλαλγία τάσης: Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι και συχνά αισθάνονται σαν έναν σταθερό, θαμπό πόνο και στις δύο πλευρές του κεφαλιού ή στο πίσω μέρος του αυχένα. Μπορούν να προκληθούν από άγχος, ένταση μυών, κακή στάση του σώματος ή καταπόνηση των ματιών.
 • Ημικρανίες: Οι ημικρανίες χαρακτηρίζονται συνήθως από έντονο παλλόμενο ή παλλόμενο πόνο, συχνά στη μία πλευρά του κεφαλιού. Μπορούν να συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, ευαισθησία στο φως και τον ήχο και οπτικές διαταραχές.
 • Αθροιστική κεφαλαλγία: Αυτοί είναι σοβαροί πονοκέφαλοι που εμφανίζονται σε κυκλικά μοτίβα ή ομάδες. Συχνά χαρακτηρίζονται από έντονο, κάψιμο ή διαπεραστικό πόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού, συνήθως γύρω από το μάτι. Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες είναι σχετικά σπάνιες αλλά εξαιρετικά επώδυνες.
 • Κεφαλαλγία κόλπων: Αυτοί οι πονοκέφαλοι εμφανίζονται ως αποτέλεσμα φλεγμονής ή λοίμωξης στις κοιλότητες των παραρρίνιων κόλπων στην περιοχή του προσώπου. Ο πόνος συνήθως γίνεται αισθητός στο μέτωπο, στα μάγουλα ή γύρω από τα μάτια και μπορεί να συνοδεύεται από ρινική συμφόρηση και πίεση του προσώπου.
 • Ορμονικοί πονοκέφαλοι: Ορισμένες γυναίκες, βιώνουν πονοκεφάλους που συνδέονται με ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια των εμμηνορροϊκών κύκλων, της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης.

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως το άγχος, η ένταση, η αφυδάτωση, η έλλειψη ύπνου, η κακή στάση του σώματος, ορισμένα τρόφιμα ή πρόσθετα τροφίμων, το αλκοόλ, η διακοπή χρήσης καφεΐνης, η συμφόρηση ή η μόλυνση των παρραρίνιων κόλπων, οι ορμονικές αλλαγές και ορισμένες υποκείμενες παθολογικές καταστάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής κατάστασης, όπως όγκοι στον εγκέφαλο ή ένα ανεύρυσμα, αλλά αυτό είναι σπάνιο.

Η θεραπεία των πονοκεφάλων εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και τον τύπο του πονοκεφάλου. Μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διαχείριση του στρες, η βελτίωση των συνηθειών ύπνου και η αποφυγή ερεθισμάτων. Αναλγητικά, όπως η παρακεταμόλη ή τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από ήπιους έως μέτριους πονοκεφάλους. Για σοβαρούς ή χρόνιους πονοκεφάλους, μπορεί να χρειαστούν διαφορετικά φάρμακα και άλλες θεραπείες.

Αιτίες κεφαλαλγίας

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες, και σε πολλές περιπτώσεις, η ακριβής αιτία μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Ορισμένοι συνηθισμένοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση πονοκεφάλων είναι:

 • Ένταση και στρες: Μία από τις πιο κοινές αιτίες πονοκεφάλων είναι η ένταση και το στρες. Το συναισθηματικό στρες, το άγχος και η ανεπιτυχής αντιμετώπισή τους μπορούν να οδηγήσουν σε μυϊκή ένταση στο κεφάλι και τον αυχένα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση κεφαλαλγίας τάσης.
 • Μυϊκή τάση: Φυσικοί παράγοντες όπως η κακή στάση του σώματος, η παρατεταμένη καθιστή ή όρθια στάση και η μυϊκή καταπόνηση στην περιοχή του αυχένα και των ώμων μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους τάσης. Οι πονοκέφαλοι αυτού τού τύπου μπορεί να οφείλονται σε δραστηριότητες όπως η εργασία σε υπολογιστή για μεγάλη περίοδο, η μεταφορά βαρέων φορτίων ή η ακατάλληλη στάση του σώματος.
 • Αφυδάτωση: Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της σωστής λειτουργίας του εγκεφάλου.
 • Έλλειψη ύπνου: Ο ανεπαρκής ύπνος ή η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση πονοκεφάλων. Τόσο η στέρηση ύπνου όσο και ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους σε ορισμένα άτομα.
 • Ορμονικές αλλαγές: Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών, ιδιαίτερα στις γυναίκες, μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Οι ορμονικοί πονοκέφαλοι συνδέονται συχνά με τους εμμηνορροϊκούς κύκλους, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.
 • Ορισμένα τρόφιμα και ποτά: Ορισμένα τρόφιμα και ποτά είναι γνωστό ότι προκαλούν πονοκεφάλους σε ορισμένους ανθρώπους. Οι συνήθεις ένοχοι περιλαμβάνουν το αλκοόλ (ειδικά το κόκκινο κρασί), την καφεΐνη (και την διακοπή της χρήσης καφεΐνης), τη σοκολάτα, τα τυριά, τα επεξεργασμένα κρέατα (που περιέχουν νιτρικά άλατα) και τα τρόφιμα με τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη.
 • Αισθητηριακά ερεθίσματα: Τα έντονα φώτα, οι δυνατοί θόρυβοι, οι έντονες μυρωδιές και ο υπερβολικός χρόνος παραμονής μπροστά σε οθόνες μπορούν να υπερδιεγείρουν τα αισθητήρια όργανα και να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ιδιαίτερα σε άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτού του τύπου τα ερεθίσματα.
 • Προβλήματα παρραρίνιων κόλπων: Η ιγμορίτιδα, η συμφόρηση ή οι λοιμώξεις των παρραρίνιων κόλπων μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους. Αυτοί οι πονοκέφαλοι συχνά χαρακτηρίζονται από πόνο και πίεση στο μέτωπο, τα μάγουλα και γύρω από τα μάτια.
 • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως η νιτρογλυκερίνη, τα αντισυλληπτικά και ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους ως παρενέργεια.
 • Υποκείμενες παθολογικές καταστάσεις: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης παθολογικής κατάστασης. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τις ημικρανίες, αθροιστικές κεφαλαλγίες, ιγμορίτιδα, διαταραχές κροταφογναθικής διάρθρωσης, τραυματισμούς κεφαλής ή αυχένα, όγκους εγκεφάλου και λοιμώξεις.
   
Εργαστηριακές εξετάσεις για τη διερεύνηση των πονοκεφάλων

Κατά την αξιολόγηση των πονοκεφάλων, ο γιατρός βασίζεται στη λήψη ενός ολοκληρωμένου ιατρικού ιστορικού και τη φυσική εξέταση για τη διάγνωση της υποκείμενης αιτίας. Οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον αποκλεισμό ορισμένων παθολογικών καταστάσεων ή στην αξιολόγηση συγκεκριμένων παραγόντων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στους πονοκεφάλους. Οι εργαστηριακές εξετάσεις εξαρτώνται από τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό και την κλινική κρίση του ιατρού. Μερικές από τις εργαστηριακές εξετάσεις που μπορούν να γίνουν για την αξιολόγηση των πονοκεφάλων είναι:

Γενική εξέταση αίματος: Αυτή η εξέταση μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση καταστάσεων όπως η αναιμία ή λοιμώξεις που μπορεί να συμβάλλουν σε πονοκεφάλους.

Βιοχημικές εξετάσεις: Η ομάδα αυτή των εξετάσεων αίματος αξιολογεί διάφορους δείκτες όπως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η ισορροπία των ηλεκτρολυτών, η λειτουργία των νεφρών και του ήπατος και η λειτουργία του θυρεοειδούς. Ανισορροπίες ή ανωμαλίες σε αυτούς τους δείκτες μπορεί να σχετίζονται με πονοκεφάλους.

Ταχύτητα καθίζησης ερυθροκυττάρων (ΤΚΕ) ή C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP): Αυτές οι εξετάσεις χρησιμοποιούνται ως δείκτες φλεγμονής. Τα αυξημένα επίπεδα μπορεί να σχετίζονται με υποκείμενες φλεγμονώδεις καταστάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στους πονοκεφάλους.

Ορμονικός έλεγχος: Οι ορμονικές ανισορροπίες, όπως αυτές που σχετίζονται με τον έμμηνο κύκλο ή τη λειτουργία του θυρεοειδούς, μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Ειδικές ορμονικές εξετάσεις, όπως τα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης, της τεστοστερόνης, της κορτιζόλης ή των θυρεοειδικών ορμονών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αξιολόγηση αυτών των παραγόντων.

Εξετάσεις αλλεργίας: Σε άτομα με υποψία αλλεργίας, μπορούν να γίνουν εξετάσεις για τον εντοπισμό συγκεκριμένων αλλεργιογόνων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω των εξετάσεων αίματος που μετρούν τα ειδικά αντισώματα IgE έναντι των αλλεργιογόνων.

Εξετάσεις μικροθρεπτικών συστατικών: Ελλείψεις σε ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλουν σε πονοκεφάλους. Ο έλεγχος για τα επίπεδα ουσιών, όπως η βιταμίνη D, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ελλείψεων που μπορεί να απαιτούν διόρθωση.

Έλεγχος τροφικής δυσανεξίας (TrophoScan®): Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν πονοκεφάλους ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων ευαισθησιών ή δυσανεξιών σε τρόφιμα. Εξετάσεις όπως ο έλεγχος για την παρουσία IgG αντισωμάτων μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό τροφίμων που πρέπει να αποφεύγονται.

Έλεγχος νευροδιαβιβαστών (NeuroScan®): Οι ανισορροπίες των νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη ή η ντοπαμίνη, έχουν συσχετιστεί με ημικρανίες και άλλους τύπους πονοκεφάλων. Ο έλεγχος των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών μπορεί να δώσει πληροφορίες σχετικά με πιθανές ανισορροπίες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στους πονοκεφάλους.

Έλεγχος βαρέων μετάλλων: Η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες, όπως τα βαρέα μέταλλα, μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει πονοκεφάλους σε ορισμένα άτομα. Ο έλεγχος για τα βαρέα μέταλλα στο σώμα, μέσω ανάλυσης στο αίμα, στα ούρα ή τα μαλλιά, μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στην αξιολόγηση των επιπέδων τους.

Απεικονιστικές εξετάσεις: Ανάλογα με την κλινική αξιολόγηση, μπορεί να συσταθούν απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητικές τομογραφίες (MRI) για να αποκλειστούν δομικές ανωμαλίες, όγκοι ή άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν τον εγκέφαλο ή τις γύρω δομές.

Μελέτη ύπνου: Οι διαταραχές του ύπνου, όπως η άπνοια, μπορούν να συμβάλουν στους πονοκεφάλους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μια μελέτη ύπνου (πολυσωματοκαταγραφική) μπορεί να αξιολογήσει την αναπνοή και άλλους παράγοντες κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Θεραπείες πονοκεφάλων

Η θεραπεία των πονοκεφάλων εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και τον συγκεκριμένο τύπο κεφαλαλγίας. Μερικές κοινές πρακτικές για τη θεραπεία της κεφαλαλγίας είναι:

Απλά αναλγητικά: Για ήπιους έως μέτριους πονοκεφάλους, αναλγητικά φάρμακα όπως η παρακεταμόλη (Depon), η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin), ή η ασπιρίνη μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση.

Άλλα φάρμακα: Για πιο σοβαρούς ή επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους, μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα που περιλαμβάνουν τις τριπτάνες (που χρησιμοποιούνται ειδικά για τις ημικρανίες), παράγωγα της εργοταμίνης, φάρμακα κατά της ναυτίας, μυοχαλαρωτικά ή άλλα φάρμακα που λαμβάνονται καθημερινά για τη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των πονοκεφάλων.

Τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής: Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση και την πρόληψη πονοκεφάλων. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τον τακτικό ύπνο, τη διατήρηση ενός συνεπούς προγράμματος ύπνου, τη διαχείριση του στρες μέσω τεχνικών χαλάρωσης ή συμβουλευτικής, την τακτική άσκηση, τη διατήρηση καλής ενυδάτωσης, την αποφυγή ερεθισμάτων όπως ορισμένα τρόφιμα ή έντονες οσμές και την καλή στάση του σώματος.

Φυσικοθεραπεία: Για πονοκεφάλους που σχετίζονται με την μυϊκή τάση ή θέματα που σχετίζονται με τη στάση του σώματος, η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Αυτές οι θεραπείες επικεντρώνονται στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης και ευελιξίας, στη διόρθωση της στάσης του σώματος και στην ανακούφιση της έντασης στον αυχένα και τους ώμους.

Εντοπισμός και αποφυγή αιτιών: Η τήρηση ημερολογίου πονοκεφάλου μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν στους πονοκεφάλους. Οι συνήθεις παράγοντες ενεργοποίησης περιλαμβάνουν ορισμένα τρόφιμα (όπως καφεΐνη, σοκολάτα, επεξεργασμένα κρέατα ή τυριά), περιβαλλοντικούς παράγοντες (όπως έντονα φώτα, δυνατούς θορύβους ή έντονες μυρωδιές), ορμονικές αλλαγές ή αλλαγές στις συνήθειες ύπνου. Μόλις εντοπιστεί, η αποφυγή ή η διαχείριση αυτών των ερεθισμάτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των πονοκεφάλων.

Φυσικές θεραπείες για τους πονοκεφάλους

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα των φυσικών θεραπειών για τους πονοκεφάλους, μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Αιθέρια έλαια: Ορισμένα αιθέρια έλαια, όπως η μέντα, η λεβάντα και ο ευκάλυπτος, χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Μπορούν να αραιωθούν και να εφαρμοστούν τοπικά στους κροτάφους, το μέτωπο ή το λαιμό ή να χρησιμοποιηθούν σε συσκευές για διάχυση και αρωματισμό του χώρου.

Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο είναι ένα στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των ημικρανιών σε ορισμένα άτομα. Μπορεί να ληφθεί μέσω μιας πλούσιας σε μαγνήσιο διατροφής ή με τη λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου.

Βότανα: Ορισμένα βότανα, όπως το βάλσαμο (Tanacetum parthenium), ο πετασίτης (Petasites hybridus) και το τζίντζερ, έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πονοκεφάλου.

Βελονισμός: Ο βελονισμός είναι μια αρχαία κινεζική θεραπεία που περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Ορισμένοι ασθενείς  βρίσκουν με το βελονισμό μεγάλη ανακούφιση του πόνου και μείωση της συχνότητας των πονοκεφάλων.

Βιοανάδραση: Η βιοανάδραση είναι μια τεχνική που βοηθά τα άτομα να αποκτήσουν τον έλεγχο ορισμένων σωματικών λειτουργιών. Περιλαμβάνει τη χρήση αισθητήρων για την παρακολούθηση των σωματικών αντιδράσεων, όπως η ένταση των μυών ή η θερμοκρασία του δέρματος, και την εκμάθηση του ελέγχου αυτών των αντιδράσεων μέσω τεχνικών χαλάρωσης.

Ασκήσεις μυαλού-σώματος: Πρακτικές όπως η γιόγκα, το tai chi και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν στην χαλάρωση, στη μείωση του στρες και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των πονοκεφάλων σε ορισμένα άτομα. Αυτές οι πρακτικές επικεντρώνονται στο συνδυασμό σωματικής κίνησης, ασκήσεων αναπνοής και προσοχής για τη βελτίωση της συνολικής ευεξίας.

Θερμικές θεραπείες: Η εφαρμογή μιας κρύας κομπρέσας ή παγοκύστης στην περιοχή της κεφαλής ή του λαιμού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και να μειώσει τη φλεγμονή. Αντίθετα, άλλοι βρίσκουν ανακούφιση από μια ζεστή κομπρέσα ή θερμοφόρα που εφαρμόζεται στην ίδια περιοχή.

Ενυδάτωση και διατροφή: Η καλή ενυδάτωση είναι σημαντική για τη γενική υγεία και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των πονοκεφάλων. Επιπλέον, η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, η αποφυγή παραγόντων όπως η καφεΐνη και ορισμένα πρόσθετα τροφίμων και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να είναι χρήσιμη.

 

Share it