URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Ογκολογία // Συμπληρωματικές Εξετάσεις και Θεραπείες στον Καρκίνο του Μαστού
Blog
Ογκολογία

Συμπληρωματικές Εξετάσεις και Θεραπείες στον Καρκίνο του Μαστού

Περίπου το 13% των γυναικών θα προσβληθούν από καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους. Είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες ενώ μπορεί να επηρεάσει και τους άνδρες. Εάν μια γυναίκα έχει διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, μπορεί να αναρωτηθεί αν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να κάνει προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής της κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η ολιστική ιατρική που βασίζεται σε στοιχεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της κύριας θεραπείας για τον καρκίνο, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα της ζωής των ασθενών.

Τι είναι η Ολιστική Ιατρική;

Η Ολιστική Ιατρική είναι μια βασική προσέγγιση της νόσου με τη θεμελιώδη κατανόηση ότι το σώμα είναι ένα σύστημα. Το έντερο επικοινωνεί με τον εγκέφαλο, ο εγκέφαλος επικοινωνεί με το ανοσοποιητικό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα επικοινωνεί με το κυκλοφορικό σύστημα και ούτω καθεξής. Αντί να αναλύεται κάθε όργανο από μια ιατρική ειδικότητα, η ολιστική ιατρική προσπαθεί να κατανοήσει την ασθένεια στο πλαίσιο του συστήματος που υπάρχει: του ανθρώπινου σώματος.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι μια γυναίκα έχει πρόσφατα διαγνωστεί με καρκίνο. Σε αυτήν την περίπτωση, οι γιατροί της ολιστικής ιατρικής θα προσπαθήσουν να την υποστηρίξουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας και ταυτόχρονα θα αξιολογήσουν το ιατρικό ιστορικό προκειμένου να δουν τι μπορεί να έχει προηγηθεί αρχικά. Ήταν μια γενετική προδιάθεση που οδήγησε στην εκδήλωση της νόσου, το χρόνιο στρες ή κάποια μεταβολική δυσλειτουργία;

Το ιατρικό ιστορικό μπορεί να βοηθήσει τον ιατρό να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας για να υποστηρίξει τη γυναίκα κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μετά. Η ολιστική ιατρική χρησιμοποιεί εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις που μπορούν να ρίξουν φως στο σημείο που ένας ασθενής μπορεί να χρειάζεται υποστήριξη. Η ολιστική ιατρική έχει ένα ευρύ φάσμα επιλογών θεραπείας, από φαρμακευτικά προϊόντα έως διατροφικά συμπληρώματα και συστάσεις διατροφής και τρόπου ζωής για την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της νόσου και την πρόληψη της περαιτέρω εξέλιξής της.

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού ξεκινά από τους ιστούς του μαστού και είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες, μετά τους καρκίνους του δέρματος. Περίπου 1 στις 8 γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου του μαστού είναι το διηθητικό πορογενές καρκίνωμα και το διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα. Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι αποκλειστικά νόσος των γυναικών και μπορεί να επηρεάσει και τους άνδρες.

Μπορείτε να χρησιμοποιηθεί η ολιστική ιατρική μαζί με τη χημειοθεραπεία;

Η ολιστική ογκολογία είναι η χρήση της ολιστικής ιατρικής στο πλαίσιο των καρκίνων. Η ολιστική ογκολογία μπορεί να περιλαμβάνει συστάσεις σχετικά με τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα, τον βελονισμό ή την ενδοφλέβια θεραπεία. Η ολιστική ογκολογία στοχεύει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της πρωτογενούς θεραπείας, στη μείωση των παρενεργειών και στην αύξηση της συνολικής επιβίωσης των ασθενών. Η ολιστική ιατρική μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τη χημειοθεραπεία!

Ωστόσο, είναι σημαντικό ο θεράπων ογκολόγος να γνωρίζει ότι η ασθενής χρησιμοποιεί ολιστική ιατρική. Η ολιστική ιατρική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παρενεργειών που σχετίζονται με τη χημειοθεραπεία, όπως τη ναυτία και τον έμετο, την περιφερική νευροπάθεια που προκαλείται από χημειοθεραπεία (CIPN), τις αλλαγές στη γεύση και την κόπωση που σχετίζεται με τον καρκίνο (CRF). Η ολιστική ιατρική είναι επίσης χρήσιμη σε άτομα που επιβιώνουν από καρκίνο, καθώς μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αναρρώσουν από τις μακροχρόνιες παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Η διατροφή μπορεί να είναι ευεργετική κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία και να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής.

Υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με τη χρήση ορισμένων βοτανο-θεραπευτικών που συμβάλλουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της χημειοθεραπείας. Οι παράγοντεςς που μπορεί να κάνουν τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στη χημειοθεραπεία είναι γνωστοί ως χημειο-ευαισθητοποιητές (chemosensitizer). Η κουρκουμίνη έχει μελετηθεί ως χημειοευαισθητοποιητής και έχει αποδείξει την ικανότητά της να ρυθμίζει πολλαπλές ενδοκυτταρικές οδούς σηματοδότησης στα καρκινικά κύτταρα του μαστού. Τα βοτανο-θεραπευτικά που δρουν ως χημειοευαισθητοποιητές μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η χημειοανθεκτικότητα και να λειτουργήσουν σε συνέργεια με τη χημειοθεραπεία. Άλλοι χημειοευαισθητοποιητές περιλαμβάνουν τα φάρμακα βεραπαμίλη και κυκλοσπορίνη Α, καθώς και τις φυσικές ουσίες κερσετίνη και ρεσβερατρόλη.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ολιστική ιατρική με την ακτινοθεραπεία;

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί υψηλής δόσης ακτινοβολία για να βλάψει το DNA των καρκινικών κυττάρων, ώστε να σταματήσουν να αναπτύσσονται. Για να είναι αποτελεσματική η ακτινοβολία στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων, χρειάζονται εβδομάδες θεραπείας για να καταστραφεί αρκετά το DNA. Η ακτινοθεραπεία συνήθως συνδυάζεται είτε με χημειοθεραπεία, με χειρουργική επέμβαση ή ανοσοθεραπεία για καλύτερα αποτελέσματα.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι αλλοιώσεις στο δέρμα στην περιοχή όπου χορηγείται η ακτινοβολία και η κόπωση. Μπορεί επίσης να υπάρξει απώλεια μαλλιών που προκαλείται από την ακτινοβολία ή αλλαγές σε ορισμένες μετρήσεις στις εξετάσεις αίματος. Η ολιστική ιατρική μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό αυτών των παρενεργειών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής κατά τη διάρκεια της ακτινοβολίας. Για παράδειγμα, η καλέντουλα είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη θεραπεία της δερματίτιδας από ακτινοβολία και στη μείωση του πόνου που σχετίζεται με την ακτινοβολία σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Εργαστηριακές εξετάσεις λειτουργικής και ολιστικής ιατρικής για την υποστήριξη της θεραπείας και την αποκατάσταση στον καρκίνο του μαστού

Πολλές εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία και την ανάρρωση των ασθενών από καρκίνο του μαστού. Παρακάτω είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στην ολιστική ιατρική για την αντιμετώπιση της βασικής αιτίας των συμπτωμάτων.

Έλεγχος μικροθρεπτικών στοιχείων

Κάθε φυσιολογική λειτουργία στο σώμα απαιτεί βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη λειτουργία. Στη Διαγνωστική Αθηνών προσφέρουμε μια πολύ μεγάλη γκάμα αναλύσεων σχετικά με τις βιταμίνες, τα μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά

  • Πλήρης Έλεγχος Βιταμινών. Περιλαμβάνει τη μέτρηση 17 Βιταμινών. Υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β1, Β2, B3, B5, Β6, Β7, B9, B12 και C, λιποδιαλυτές βιταμίνες Α (β-καροτένιο και ρετινόλη), D, Ε (α- και γ-τοκοφερόλη) και της βιταμίνης Κ1 και Κ2)
  • Πλήρης Έλεγχος Ιχνοστοιχείων: Ασβέστιο (Ca), Κάλιο (K), Νάτριο (Na), Μαγνήσιο (Mg), Χαλκός (Cu), Σελήνιο (Se), Ψευδάργυρος (Zn), Χρώμιο (Cr), Μαγγάνιο (Mn), Μολυβδένιο (Mo), Κοβάλτιο (Co), Βανάδιο (V)
  • Γλουταθειόνη
  • Έλεγχος Μικροθρεπτικών Στοιχείων (Συνένζυμο Q10, α-Λιποϊκό οξύ, Καρνιτίνη, Χολίνη)
  • OmegaScan® (Έλεγχος Ω λιπαρών οξέων)
  • Αμινοξέα Πλάσματος

Με αυτές τις εξετάσεις μπορεί να προσδιορισθούν διατροφικές ελλείψεις καθώς θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε συμπτώματα κόπωσης ή σε εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτές οι εξετάσεις αποτελούν μια πολύ καλή και ολοκληρωμένη προσέγγιση για να ξεκινήσει κάποιος την αξιολόγηση της διατροφής τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη θεραπεία, καθώς οι διατροφικές ελλείψεις είναι συχνές σε όσους λαμβάνουν χημειοθεραπεία.

Έλεγχος εντερικού μικροβιώματος και των λειτουργίων του EnteroScan®

Το EnteroScan® από είναι μια ολοκληρωμένη ανάλυση που μετράει το DNA του εντερικού μικροβιώματος από ένα μόνο δείγμα κοπράνων. Η χημειοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το εντερικό μικροβίωμα, οδηγώντας σε μακροχρόνια συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα. Ο έλεγχος του εντερικού μικροβιώματος και των λειτουργιών του μετά τη χημειοθεραπεία είναι πολύ χρήσιμος στην προσπάθεια διόρθωσης των ανισορροπιών ή δυσβίωσης.

Συμπληρωματικές ολιστικές ιατρικές παρεμβάσεις για τη θεραπεία και την ανάρρωση από τον καρκίνο του μαστού

Εάν μια γυναίκα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει την ολιστική ιατρική παράλληλα με τη συμβατική της θεραπεία, ίσως αναρωτηθεί τι και πώς μπορεί να το κάνει αυτό. Οι πιο κοινές συστάσεις ολιστικής ιατρικής κατά τη διάρκεια της ενεργού θεραπείας περιλαμβάνουν τη διατροφή, τα συμπληρώματα και προτάσεις για τον τρόπο ζωής.

Διατροφή κατά τη θεραπεία και την αποκατάσταση του καρκίνου του μαστού

Πολλοί από αυτούς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού αναρωτιούνται αν η διατροφή τους έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση της νόσου τους. Αν και είναι φυσικό να θέλουμε να εντοπίσουμε την αιτία, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο καρκίνος είναι πολύ περίπλοκος και η αιτία είναι συνήθως πολυπαραγοντική. Ωστόσο, η διαχείριση της διατροφής κατά τη διάρκεια και μετά μπορεί να είναι χρήσιμη για διάφορους λόγους. Η απώλεια βάρους είναι συχνή στους ασθενείς με καρκίνο λόγω των παρενεργειών της θεραπείας. Η ναυτία και ο έμετος που σχετίζονται με τον καρκίνο μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη πρόσληψη τροφής και ως εκ τούτου, σε μειωμένη συνολικά θρέψη. Η διαχείριση των παρενεργειών της θεραπείας με ολιστική ιατρική μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό αυτής της απώλειας βάρους και στη βελτίωση της όρεξης κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Για να διατηρηθεί η επαρκής διατροφή, συνιστάται στους ασθενείς με καρκίνο του μαστού να τρώνε έως και 9 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, με έμφαση στα σταυρανθή λαχανικά. Μια άλλη πτυχή της διατροφής κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου του μαστού είναι η διασφάλιση ότι η λήψη των μακρο- και μικροθρεπτικών συστατικών του ασθενούς είναι επαρκής. Εάν μια ασθενής δεν μπορεί να επιτύχει επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες A, E, C από τα τρόφιμα, τότε θα μπορούσαν να χορηγηθούν τα κατάλληλα συμπληρώματα ή ακόμη και ενδοφλέβια θεραπεία.

Συμπληρώματα για τη θεραπεία και την αποθεραπεία του καρκίνου του μαστού

Πολλά συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των παρενεργειών της πρωτογενούς θεραπείας του καρκίνου. Είναι ζωτικής σημασίας η ασθενής να συνεργαστεί με έναν ογκολόγο που μπορεί να την καθοδηγήσει σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και βοτάνων και τη σωστή δοσολογία των συμπληρωμάτων. Κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπευτικών σχημάτων, είναι συνηθισμένο να εμφανίζετε ναυτία, έμετος και μειωμένες μετρήσεις στη γενική αίματος. Μερικά συμπληρώματα που μπορούν να μειώσουν αυτές τις παρενέργειες είναι:

Τζίντζερ για τη ναυτία

Σε μια διπλά τυφλή, πολυκεντρική μελέτη, 576 καρκινοπαθείς με ναυτία που προκαλείται από χημειοθεραπεία (CIN) κατανεμήθηκαν τυχαία για να λάβουν είτε τζίντζερ είτε εικονικό φάρμακο (placebo). Το τζίντζερ μείωσε σημαντικά τη ναυτία που προκαλείται από χημειοθεραπεία σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Η παρουσία τζιντζερολών στο τζίντζερ βοηθά στην αύξηση της γαστρικής κινητικότητας και της κένωσης του στομάχου, ανακουφίζοντας από τη ναυτία. Τα τυπικά αντιεμετικά φάρμακα που συνήθως χορηγούνται είναι γνωστά ως ανταγωνιστές των υποδοχέων σεροτονίνης 5-HT3 και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα λόγω της χρήσης τους. Το τζίντζερ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η ναυτία χωρίς παρενέργειες.

Προβιοτικά για τη Γνωστική Εξασθένηση

Πολλοί ασθενείς με καρκίνο του μαστού μπορεί να αισθάνονται γνωστικη εξασθένηση μετά τη χημειοθεραπεία, γεγονός που καθιστά απαραίτητο να μην παραβλέπεται ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου. Η βοήθεια στο εντερικό μικροβίωμα μέσω συμπληρωμάτων προβιοτικών για την ενίσχυση των υγιών βακτηρίων του εντέρου κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των γνωστικών και ψυχολογικών προβλημάτων μακροπρόθεσμα.

Τεχνικές νου-σώματος για ασθενείς με καρκίνο του μαστού

Το στρες και η κατάθλιψη σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού έχει πλέον αποδειχθεί ότι σχετίζονται με αύξηση των υποτροπών και μείωση της επιβίωσης. Είναι απαραίτητο να γίνεται έλεγχος τόσο κατά τη στιγμή της διάγνωσης όσο και κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Πολλές τεχνικές νου-σώματος μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ποιότητας ζωής σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και στη βελτίωση των συμπτωμάτων στρες ή/και της κατάθλιψης. Αυτές οι τεχνικές περιλαμβάνουν τη γιόγκα, τον διαλογισμό, τη μείωση του στρες με βάση την ενσυνειδητότητα (MBSR) και τον βελονισμό.

Γιόγκα & Διαλογισμός

Η γιόγκα είναι μια πρακτική για το σώμα και το πνεύμα. Έχει τις ρίζες του στην πνευματικότητα και την αρχαία ινδική φιλοσοφία. Η γιόγκα ενσωματώνει την αναπνοή με τις σωματικές στάσεις, γνωστές ως ασάνα, και τις τεχνικές διαλογισμού. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν την τακτική πρακτική της γιόγκα με την αυξημένη ποιότητα ζωής σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Η γιόγκα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των σωματικών λειτουργιών και στη μείωση της κόπωσης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού που υποβάλλονται σε θεραπεία. Τα μαθήματα γιόγκα μπορεί να είναι προσαρμοσμένα στους ασθενείς με καρκίνο και μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό μέρος για τη δημιουργία κοινότητας.

Μείωση του στρες με βάση την ενσυνειδητότητα

Η μείωση του στρες με βάση την ενσυνειδητότητα, ή MSBR, είναι ένα πρόγραμμα 8 εβδομάδων που δημιουργήθηκε για να μειώσει το στρες χτίζοντας την επίγνωση της παρούσας στιγμής. Καλλιεργεί την επίγνωση και την αποδοχή της παρούσας στιγμής χωρίς κρίση. Αυτή η ιδέα έχει εφαρμοστεί σε διάφορες χρόνιες ασθένειες, αλλά με τον καρκίνο του μαστού, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την κόπωση και αποκαθιστά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι τεχνικές ενσυνειδητότητας βοηθούν το σώμα να ξεφύγει από τη λειτουργία επιβίωσης και να παράγει λιγότερες ορμόνες του στρες. Οι ορμόνες του στρες μπορούν να αναστείλουν τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι ένας τύπος Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής που στοχεύει να υποστηρίξει το τσι (qi) ή τη ζωτική δύναμη του σώματος. Ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμος σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λαμβάνουν αναστολείς αρωματάσης για τη βελτίωση του πόνου των αρθρώσεων. Σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λαμβάνουν φάρμακα ταξάνης (όπως η ντοσεταξέλη και η πακλιταξέλη), ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της περιφερικής νευροπάθειας που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία (CIPN). Ο βελονισμός ωφελεί τους ασθενείς με καρκίνο και μπορεί να βελτιώσει την κόπωση και τη ναυτία που σχετίζεται με τον καρκίνο κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία.

Περίληψη

Η ολιστική ιατρική είναι ασφαλής και αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με τις πρωτογενείς αντικαρκινικές θεραπείες όπως η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία, η ανοσοθεραπεία και η ακτινοβολία σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Εάν κάποια γυναίκα έχει διαγνωστεί πρόσφατα ή υποβάλλεται επί του παρόντος σε θεραπεία, ένας επιστήμονας εκπαιδευμένος στην ολιστική ογκολογία ή μη εκπαιδευμένη επιστημονική ομάδα μπορεί να την βοηθήσει στην διαχείριση της νόσου. Εκτός από τη μείωση των παρενεργειών, μπορεί επίσης να καθοδηγήσει τους ασθενείς σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση και τις συστάσεις του τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου.

Οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλον εξειδικευμένο επιστήμονα πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής ή κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή σας ή στον τρόπο ζωής.

Share it