URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Ορμόνες - HormoneScan® // Φρούτα: Πώς επηρεάζουν τους μεταβολίτες οιστρογόνων;
Blog
Ορμόνες - HormoneScan®

Φρούτα: Πώς επηρεάζουν τους μεταβολίτες οιστρογόνων;

Ολοένα και περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου. Ένας από αυτούς που αφορά τις γυναίκες είναι και ο καρκίνος του μαστού. Πώς ακριβώς βοηθούν τα φρούτα και τι σχέση έχουν οι μεταβολίτες οιστρογόνων με τον καρκίνο του μαστού;

Τι είναι οι μεταβολίτες οιστρογόνων;

Τα οιστρογόνα είναι ορμόνες που παράγονται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος και δεσμεύονται από ειδικούς ορμονικούς υποδοχείς σε διάφορα όργανα-στόχους. Όταν τα οιστρογόνα ολοκληρώσουν τη δράση τους, φτάνουν στο ήπαρ όπου διασπώνται (μεταβολίζονται) και τελικά απομακρύνονται από τον οργανισμό με τα ούρα. Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά βιοχημικά «μονοπάτια», μέσω των οποίων τα οιστρογόνα μπορεί να μεταβολιστούν στον οργανισμό. Οι δυο κύριες μεταβολικές οδοί είναι μέσω της 2-υδροξυ-οιστρόνης (2-ΟΗΕ1) και μέσω της 16-α-υδροξυ-οιστρόνης (16-ΟΗΕ1). Αυτά τα προϊόντα αποδόμησης ονομάζονται «προϊόντα μεταβολισμού των οιστρογόνων ή μεταβολίτες οιστρογόνων».

Είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι όταν η Αναλογία Οιστρογονικών Μεταβολιτών (ΑΟΜ) 2-ΟΗΕ1 προς 16-ΟΗΕ1 στα ούρα είναι μεγαλύτερη από 2, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων νοσημάτων (καρκίνος στήθους, τραχήλου μήτρας, προστάτη κ.λπ.) και επιπλέον η αναλογία αυτή σχετίζεται με μικρότερο βαθμό σοβαρότητας της νόσου στην περίπτωση εκδήλωσής της.

Γιατί είναι χρήσιμος ο έλεγχος των Μεταβολιτών των Οιστρογόνων;

Επειδή ορισμένες παθολογικές καταστάσεις επηρεάζονται από την αναλογία της 2-υδροξυ-οιστρόνης προς την 16-υδροξυ-οιστρόνη. Ο υπολογισμός της αναλογίας των μεταβολιτών των οιστρογόνων δίνει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον σχετικό κίνδυνο εμφάνισης αυτών των καταστάσεων. Η γνώση του αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ορμονοεξαρτώμενες παθολογικές καταστάσεις παρέχει τα απαραίτητα κίνητρα για την επιλογή πιο υγιεινών τρόπων ζωής. Ο έλεγχος της αναλογίας των μεταβολιτών των οιστρογόνων είναι απλός αφού χρειάζεται μόνο ένα δείγμα ούρων στο οποίο μετρώνται και οι δυο μεταβολίτες 2-ΟΗΕ1 και 16-ΟΗΕ1.

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η Αναλογία των Μεταβολιτών των Οιστρογόνων;

Η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων και συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της Αναλογίας Οιστρογονικών Μεταβολιτών. Όμως: δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι η αύξηση της αναλογίας εγγυάται μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ορμονοεξαρτώμενων νοσημάτων. Ωστόσο, γνωρίζουμε από πληθυσμιακές μελέτες ότι άνδρες και γυναίκες με υψηλότερη αναλογία 2-ΟΗΕ1 προς 16-ΟΗΕ1 έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια ορμονοεξαρτώμενη νόσο. Γνωρίζουμε επίσης ότι πολλά από τα συμπληρώματα, τις τροφές και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που αυξάνουν την ΑΟΜ έχουν τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία. Έτσι, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η προσθήκη αυτών των συμπληρωμάτων, των τροφών και η αλλαγή του τρόπου ζωής θα μειώσει τον κίνδυνο νόσησης.

Τι λένε οι έρευνες;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Open Journal of preventive medicine υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η κατανάλωση φρούτων και ειδικά κάποιων συγκεκριμένων ομάδων βοηθά τις υγιείς προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες να βελτιώσουν την Αναλογία Οιστρογονικών Μεταβολιτών. Οι επιστήμονες μελέτησαν 191 περιπτώσεις υγειών γυναικών στην Ουάσιγκτον. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 40 έως 45 έτη και είχαν κάνει μαστογραφία πριν συμμετέχουν στην έρευνα. Κατά την έρευνα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για την υγεία τους και λήφθησαν στοιχεία όπως το βάρος, το ύψος, η περίμετρος της μέσης και της περιφέρειας, δείγματα ούρων και αίματος κ.ά. Στις συμμετέχουσες δόθηκαν σαφείς οδηγίες για το τι έπρεπε να τρώνε και πώς να υπολογίζουν τις μερίδες για τρεις ημέρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών αυτών ήταν τα 42.4 έτη, ο μέσος όρος BMI 25.7 kg/m2. Το 59.4% των γυναικών είχαν θηλάσει και το 64.6% δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Οι κατηγορίες των φρούτων που εξετάστηκαν ήταν τα εσπεριδοειδή, οι μπανάνες, τα μήλα, τα μάνγκο, αλλά και φρούτα όπως οι φράουλες κ.ά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μπανάνας και εσπεριδοειδών συνέβαλε θετικά στην Αναλογία Οιστρογονικών Μεταβολιτών και ειδικά στις συγκεντρώσεις του 2-OHE1 στα ούρα. Αυτή μάλιστα θεωρείται η πρώτη έρευνα που εξετάζει τη σχέση των φρούτων με την ΑΟΜ σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αφού οι προγενέστερες αφορούσαν άλλα είδη διατροφής όπως τα λαχανικά, οι φυτικές ίνες, τα ωμέγα λιπαρά κ.ά.

Οι μόνοι περιορισμοί που σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι αυτή έγινε σε γυναίκες που χαρακτηρίζονται υγιείς, που έχουν ένα γενικότερα σωστό τρόπο διατροφής και ελάχιστες από αυτές κάπνιζαν. Αυτό σημαίνει ότι η έρευνα δεν μπορεί να γενικεύσει για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Από την άλλη, όμως, αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ενισχυτικοί παράγοντες του γεγονότος ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής συμβάλλει στη βελτίωση δεικτών όπως η ΑΟΜ. Όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, η έρευνά τους προστίθεται σε μια σειρά από έρευνες που υποδεικνύουν ότι τροποποιήσεις στον τρόπο διατροφής-και συγκεκριμένα η κατανάλωση φρούτων- σχετίζονται με την ΑΟΜ και ειδικά την 2-υδροξυ-οιστρόνη (2-ΟΗΕ1) στα ούρα στις προεμμηνορυσιακές γυναίκες.

Κάντε τώρα έναν έλεγχο EstroGeniX™!

Ο Έλεγχος των Οιστρογονικών Μεταβολιτών (EstroGeniX™) της Διαγνωστικής Αθηνών περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους εξετάσεις:

  • 2-Υδροξυ-Οιστρόνη (2-ΟΗΕ1)
  • 16-α-Υδροξυ-Οιστρόνη (16-ΟΗΕ1)
  • Αναλογία Οιστρογονικών Μεταβολιτών (ΑΟΜ)

Πραγματοποιείται σε δείγμα ούρων και μπορεί να γίνει:

  • Με παραλαβή του απαραίτητου δοχείου συλλογής από τη Διαγνωστική Αθηνών. Η παράδοση του δοχείου θα πρέπει να γίνει από εσάς στο εργαστήριο. Καλέστε τώρα στο 210-7777654 για να κλείσετε ραντεβού.
  • Με αποστολή του απαραίτητου δοχείου συλλογής στο σπίτι σας μέσω courier. Η επιστροφή του δοχείου στο εργαστήριο γίνεται επίσης μέσω courier. Κάνετε τώρα ηλεκτρονικά την παραγγελία σας.
  • Απευθυνόμενοι στους συνεργάτες μας σε όλη την Ελλάδα. Καλέστε μας στο 210-7777654 για περισσότερες πληροφορίες.
Share it