URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Παθολογικές Καταστάσεις // 12 αριθμοί που έχουν μεγάλη αξία για την υγεία σας!
Blog
Παθολογικές Καταστάσεις

12 αριθμοί που έχουν μεγάλη αξία για την υγεία σας!

Τα νούμερα της υγείας δεν είναι μόνο ο αριθμός των κιλών μας. Υπάρχουν άλλοι 12 σημαντικότατοι αριθμοί που καθορίζουν το πόσο υγιείς είμαστε αλλά και το αν θα παραμείνουμε! Ποιοι είναι αυτοί;

Περίμετρος μέσης

Το πόσα εκατοστά είναι η μέση σας είναι ένας αριθμός που δεν έχει αξία για λόγους... ομορφιάς. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι όσο πιο μεγάλη περίμετρο μέσης έχουμε-ειδικά οι άνδρες-τόσο πιο επικίνδυνο είναι να συγκεντρωθεί λίπος γύρω από τα όργανά μας, όπως η καρδιά, το συκώτι κ.ο.κ. και άρα να κινδυνεύουμε από καρδιακή νόσο, υψηλή πίεση, διαβήτη, υπνική άπνοια κ.ά. Η περίμετρος μέσης δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 94 εκατοστά για άνδρες και 80 εκατοστά για τις γυναίκες.

Αρτηριακή πίεση

Ιδανικά η “μεγάλη” (συστολική) πίεση πρέπει να είναι μεταξύ 12 και 13 και η “μικρή” (διαστολική) κάτω από 8. Νούμερα πάνω από αυτά σημαίνουν ότι έχετε πίεση της οποίας την προέλευση πρέπει να εξετάσετε ώστε να προλάβετε προβλήματα με την καρδιά σας, τα νεφρά σας αλλά και στη σεξουαλική σας υγεία.

Σάκχαρο

Τιμές σακχάρου στο αίμα κάτω από 100 mg με νηστεία και κάτω από 140 δύο ώρες αργότερα θεωρούνται τιμές... υγείας. Φυσικά ο γιατρός σας ορίζει ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές ανάλογα με το ιστορικό σας. Το να διατηρείτε το σάκχαρό σας σε φυσιολογικά επίπεδα παίζει ρόλο για μια υγιή καρδιά, αγγεία και νεφρά.

Λιπιδαιμικό προφίλ

Καλή και κακή χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και άλλοι δείκτες αίματος συνιστούν το λιπιδαιμικό μας προφίλ που μας προϊδεάζει για την πιθανότητα να αναπτύξουμε κάποια καρδιαγγειακή νόσο κ.ά. Επιδίωξη του υγιούς ανθρώπου είναι να έχει ολική χοληστερίνη κάτω από 200 mg/dL και τριγλυκερίδια κάτω από 150 mg/dL.

Άσκηση

30 λεπτά ήπιας άσκησης τη μέρα, 5 φορές την εβδομάδα είναι το ιδανικό για να διατηρείστε υγιείς. Το περπάτημα ή η ενασχόληση με τον κήπο είναι καλές μορφές άσκησης.

Χρόνος καθιστικής ζωής

Όσο και να χτυπιέστε στο γυμναστήριο είναι δύσκολο να ανατρέψετε τις συνέπειες μιας καθιστικής ζωής, η οποία αλλάζει το ρυθμό του μεταβολισμού σας, επιβαρύνει τη μέση σας και τις αρθρώσεις. Έχει σημασία λοιπόν εάν το επάγγελμά σας είναι καθιστικό να σηκώνεστε κάθε μισή ώρα για να τεντωθείτε ή να κάνετε έναν μικρό περίπατο.

Ύπνος

Ένας ενήλικας χρειάζεται από 7 έως 9 ώρες ύπνου τη νύχτα για να είναι υγιής. Σε αυτές τις ώρες ο οργανισμός συνθέτει ορμόνες, διορθώνει βλάβες, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες της ημέρας. Το να μην κοιμάστε αρκετά συντελεί στο να πεινάτε περισσότερο, να παίρνετε βάρος, να έχετε μια μόνιμη κούραση. Ακόμη και ένας υπνάκος μέσα στη μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να αναπληρώσετε το χρόνο του ύπνου που στερηθήκατε τη νύχτα.

Χρόνος μπροστά στην οθόνη

Περιορίστε αυτόν τον χρόνο σε 2 ώρες την ημέρα (εξαιρείται βέβαια ο χρόνος που αφορά εργασία ή σχολική δραστηριότητα με υπολογιστή). Ο χρόνος αυτός αφορά το πόση ώρα ασχολούμαστε με το κινητό, την τηλεόραση, τον υπολογιστή. Και αυτό για να αποφύγουμε πόνους στη μέση, στα χέρια αλλά και βλάβες στον εγκέφαλο αλλά και την αϋπνία που προκαλεί το φως των οθονών.

Νερό

Η αντίληψη ότι πίνουμε νερό μόνο όταν διψάμε είναι λάθος σύμφωνα με τους επιστήμονες. Πρέπει δηλαδή να πίνουμε 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα. Οι ανάγκες σε νερό διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν γυμναζόμαστε, στην εγκυμοσύνη κ.τ.λ. Επίσης ένα ποτήρι νερό μπορεί να μας κόψει την πείνα και να αποφύγουμε να φάμε ένα περιττό σνακ.

Φρούτα και λαχανικά ανά μέρα

Περίπου 2 φλιτζάνια φρούτου και 3 φλιτζάνια λαχανικών, ωμά ή μαγειρεμένα, την ημέρα είναι ένας μέσος όρος κατανάλωσης που μας βοηθά να είμαστε υγιείς. Οι ανάγκες διαφοροποιούνται φυσικά εάν αθλούμαστε, στην εγκυμοσύνη ή σε άλλες καταστάσεις, σύμφωνα με τη συμβουλή του γιατρού μας.

Αλκοόλ

Όσο λιγότερο τόσο καλύτερα είναι ο κανόνας της υγείας σε ό,τι αφορά το αλκοόλ. Ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες, δύο για τους άνδρες (κρασί, μπύρα ή άλλο) θεωρείται μια ασφαλής ποσότητα, διαφορετικά χάνεται κάθε όφελος, προσθέτει μόνο θερμίδες αλλά και είναι βλαβερό για το συκώτι, τα νεφρά, την καρδιά και φυσικά το έμβρυο.

Τσιγάρο

Η επιτρεπόμενη ποσότητα; Μηδέν! Το τσιγάρο ακόμα κι αν κάνετε 1-2 την ημέρα είναι βλαπτικό και επιβαρύνει την υγεία σας!

Γνωρίστε κι εσείς τις μοναδικές Εξετάσεις Πρόληψης της Διαγνωστικής Αθηνών και κάντε ένα δώρο υγείας στον εαυτό σας!

Share it