URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Παθολογικές Καταστάσεις // Πρόωρο Γκριζάρισμα Μαλλιών
Blog
Παθολογικές Καταστάσεις

Πρόωρο Γκριζάρισμα Μαλλιών

Το χρώμα των μαλλιών είναι από καιρό σύμβολο νεότητας και υγείας ενώ το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι συνδεδεμένο με την ωριμότητα της ηλικίας.

Το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης. Έχει αναφερθεί ότι παγκοσμίως το 6–23% των ανθρώπων έχουν 50% γκρίζα μαλλιά μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Το γκριζάρισμα ξεκινά συνήθως στην ηλικία των 30-35 ετών για τους Καυκάσιους ενώ θεωρείται ως πρόωρο των γκριζάρισμα των μαλλιών, όταν η εμφάνιση των γκρίζων μαλλιών ξεκινά πριν από την ηλικία των 20 ετών στους Καυκάσιους.

Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πρόωρο γκριζάρισμα, από τη βρεφική ηλικία έως την εφηβεία, για διάφορους λόγους.

Γενετική προδιάθεση

Αυτή είναι ίσως η πιο κοινή αιτία πρόωρου γκριζαρίσματος. Εάν κάποιος άρχισε να γκριζάρει σε ασυνήθιστα νεαρή ηλικία, είναι πολύ πιθανό να συμβεί το ίδιο και στο παιδί του.

Ανεπάρκεια βιταμινών

Εάν το παιδί δεν λαμβάνει αρκετές βιταμίνες και μέταλλα για μεγάλο χρονικό διάστημα, το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο γκριζάρισμα.

Βιταμίνη Β12. Αυτή η βιταμίνη βοηθά στη διατήρηση της υγείας του αίματος και μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση αναιμίας. Έχει επίσης συνδεθεί με το πρόωρο γκριζάρισμα. Έχουν παρατηρηθεί χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 σε ανθρώπους κάτω των 25 ετών με πρόωρο γκριζάρισμα.

Ψευδάργυρος και χαλκός. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το πρόωρο γκριζάρισμα μπορεί να συνδέεται με ανεπαρκή επίπεδα ψευδαργύρου και χαλκού, καθώς και σεληνίου.

Φυλλικό οξύ. Μια άλλη ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών που μπορεί να προκαλέσει πρόωρο γκριζάρισμα είναι το φυλλικό οξύ. Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες κάτω των 20 ετών με πρόωρο γκριζάρισμα είχαν μειωμένα επίπεδα φυλλικού οξέος.

Βιταμίνη D. Διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα βιταμίνης D ήταν χαμηλά σε μαθητές γυμνασίου με πρόωρα γκρίζα μαλλιά. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τους εφήβους να λαμβάνουν καθημερινά μια δόση ηλιοφάνειας!

Περιβαλλοντικές εκθέσεις

Το άγχος συχνά συνδέεται με την αύξηση των γκρίζων μαλλιών. Ωστόσο, τα παιδιά που εξακολουθούν να μεγαλώνουν (επίσης και στις περισσότερες περιπτώσεις στους εφήβους), το σωματικό ή συναισθηματικό στρες δεν είναι συνήθως αρκετά υψηλό για να προκαλέσει πρόωρο γκριζάρισμα.

Το περιβαλλοντικό στρες, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει πρόωρο γκριζάρισμα. Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, στις ακτίνες UV, ακόμη και σε σκληρά σαμπουάν ή προϊόντα μαλλιών, μπορεί να κάνουν τα μαλλιά να γίνουν άχρωμα. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι επίσης και ο καπνός του τσιγάρου, ο οποίος έχει αποδειχτεί ότι έχει άμεση επίδραση στη γήρανση των μαλλιών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που κάπνιζαν πριν από την ηλικία των 30 ετών είχαν νωρίτερα γκρίζα μαλλιά.

Παθολογικές καταστάσεις

Διάφορες παθολογικές καταστάσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών στα παιδιά.

Λεύκη. Η λεύκη είναι μια πάθηση του δέρματος που καταστρέφει τα μέρη των τριχοθυλακίων που παράγουν το χρώμα και επομένως ένα παιδί με λεύκη μπορεί να εμφανίσει πρόωρο γκριζάρισμα.

Νοσήματα του θυρεοειδούς. Οποιοσδήποτε τύπος δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς - υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός - μπορεί να έχει επίδραση στα μαλλιά, όπως και την πρόκληση πρόωρου γκριζαρίσματος.

Γυροειδής αλωπεκία. Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει την ξαφνική απώλεια μαλλιών. Όταν τα μαλλιά ξαναβγαίνουν, μπορεί να είναι προσωρινά ή μόνιμα γκρίζα.

Σπάνια γενετικά σύνδρομα όπως Προγηρία, σύνδρομο Werner, σύνδρομο Cri du chat και άλλα.

Σύνδρομο Μαρίας Αντουανέτας. Ένα οξύ επεισόδιο γυροειδούς αλωπεκίας μπορεί να οδηγήσει σε ένα πολύ ξαφνικό γκριζάρισμα των μαλλιών κατά τη διάρκεια πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος, ακόμη και σε μια νύχτα, (το λεγόμενο canities subita) μια διαταραχή που προκαλείται πιθανόν από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κακή διατροφή

Τα περισσότερα παιδιά είναι καλά προσαρμοσμένα στο να επιβιώνουν με μια δίαιτα αποτελούμενη από κοτομπουκιές, τοστ, χάμπουργκερ και ζυμαρικά, αλλά με την πάροδο του χρόνου, η κακή διατροφή μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία των μαλλιών του παιδιού (μεταξύ άλλων). Η ανεπάρκεια πρωτεϊνών, μαζί με την απουσία και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, μπορεί να προκαλέσει υπομελάγχρωση στο δέρμα και τα μαλλιά.

Οξειδωτικό στρες

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει το ρόλο του οξειδωτικού στρες και των δραστικών ριζών οξυγόνου στο γκριζάρισμα των μαλλιών. Μελέτες έχουν δείξει για παράδειγμα, ότι η ανεπάρκεια καταλάσης οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα μείωσης του H2O2 με αποτέλεσμα υψηλότερους αριθμούς γκρίζων τριχών. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει χαμηλότερα επίπεδα καταλάσης στα μελανοκύτταρα του θύλακα των γκρίζων τριχών. Έχει αποδειχθεί ότι πολλά πεπτίδια και πρωτεΐνες, πιθανότατα τα αναγωγικά ένζυμα του H2O2, μεταβάλλονται δομικά και λειτουργικά από την οξείδωση που προκαλείται από το H2O2, σε μια διαδικασία φαύλου κύκλου στα μελανοκύτταρα των τριχοθυλακίων που προκαλούνται από τις δραστικές ρίζες οξυγόνου (ROS).

Εργαστηριακές εξετάσεις

Για τη διερεύνηση του πρόωρου γκριζαρίσματος προτείνονται οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις:

  • Γενική Aίματος
  • Σίδηρος, Φερριτίνη, Λευκώματα, Αλβουμίνη
  • Βιταμίνη Β12, Φυλικό οξύ, Βιταμίνη D
  • Ψευδάργυρος, Χαλκός, Σελήνιο, Ιώδιο
  • FT4, TSH, Αντι-TPO, Αντι-TG
  • Ρευματοειδής παράγοντας, Αντιπυρηνικά Αντισώματα (ΑΝΑ), ASMA
  • Έλεγχος Επινεφριδιακής Λειτουργίας (AdrenalScan®) – Ενήλικες
  • Βασικός Έλεγχος Οξειδωτικού Στρες – Ενήλικες
  • SOD, MDA (Μαλονδιαλδεϋδη) – Ενήλικες
Share it