URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Παθολογικές Καταστάσεις // Υπέρταση: Η άσκηση εξίσου αποτελεσματική με τα φάρμακα
Blog
Παθολογικές Καταστάσεις

Υπέρταση: Η άσκηση εξίσου αποτελεσματική με τα φάρμακα

Η σωματική άσκηση μπορεί να έχει σχεδόν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα αντι-υπερτασικά φάρμακα για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, την πρώτη του είδους που κάνει αυτή τη σύγκριση.

Η υπέρταση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Συχνά θα διαβάσετε ότι αποκαλείται και "σιωπηλός δολοφόνος" καθώς είναι μία πάθηση που δεν δίνει συμπτώματα. Η υπέρταση αντιμετωπίζεται συνήθως με φαρμακευτική αγωγή ειδικά στις περιπτώσεις που οι ασθενείς δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των γιατρών για αλλαγή στον τρόπο ζωής τους. Μια ισορροπημένη διατροφή, ο περιορισμός στη χρήση άλατος, η απώλεια βάρους, η άσκηση είναι παράγοντες που βοηθούν στη μείωση της υπέρτασης.

Μια νέα μελέτη έρχεται να καταδείξει ότι ειδικά η άσκηση μπορεί ακόμα και να υποκαταστήσει τα φάρμακα. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Χουσεΐν Νασί του Τμήματος Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό αθλητιατρικό περιοδικό "British Journal of Sports Medicine", αξιολόγησαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από 194 κλινικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για τη μείωση της συστολικής πίεσης, καθώς και άλλων 197 μελετών για τις αντίστοιχες επιπτώσεις της άσκησης.

Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι γενικά η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλότερη στους ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα, σε σχέση με όσους ασκούνται (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι, γυμναστήριο κ.α.). Όμως όσον αφορά ειδικότερα όσους έχουν υψηλή πίεση, η άσκηση φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματική όσο τα φάρμακα. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα της άσκησης στη μείωση της πίεσης είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο πιο ψηλά βάζει κανείς τον «πήχη» για το τι θεωρείται υπέρταση (συστολική πίεση άνω του 140 mm Ηg).

Η ιδιαίτερη σημασία αυτής της μελέτης είναι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει άλλη παρόμοια που να κάνει απευθείας σύγκριση φαρμάκων και άσκησης, όσον αφορά την υπέρταση.

Οι ερευνητές -μεταξύ των οποίων ο διακεκριμένος ελληνικής καταγωγής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Γιάννης Ιωαννίδης- επεσήμαναν ότι διεθνώς τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα η συνταγογράφηση φαρμάκων για υπέρταση, μια τάση που αναμένεται να συνεχισθεί, καθώς πολλοί γιατροί κατεβάζουν πλέον το όριο της υπέρτασης για τη συστολική πίεση στα 130 mm Hg.

Επομένως τα αποτέλεσματα της μελέτης έχουν ενδιαφέρον διότι προσφέρουν μια σοβαρή εναλλακτική στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πολυφαρμακίας.

Όμως προσοχή! Ο Δρ. Νασί τόνισε ότι «οι ασθενείς δεν πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν τα αντι-υπερτασικά φάρμακά τους», καθώς είναι πρόωρο να συμβουλεύσει κανείς κάτι τέτοιο. Μόνο ο γιατρός που παρακολουθεί έναν ασθενή και έχει εικόνα για την κατάστασή του μπορεί να του δώσει τη σωστή συμβουλή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένας άνθρωπος με υψηλή πίεση θα έχει όφελος ούτως ή άλλως αν ασκηθεί περισσότερο.

 

Κάντε σήμερα κιόλας έναν Βασικό Έλεγχο του Καρδιαγγειακού σας Συστήματος (CardioScan) μόνο στη Διαγνωστική Αθηνών και δώστε ώθηση στην υγεία σας!

Share it