URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Υπογονιμότητα - SpermaScan® // Κατακερματισμός DNA και πρώιμη εμβρυική ανάπτυξη
Blog
Υπογονιμότητα - SpermaScan®

Κατακερματισμός DNA και πρώιμη εμβρυική ανάπτυξη

Η επίδραση της ακεραιότητας του DNA του σπέρματος στην πρώιμη εμβρυϊκή ανάπτυξη.

Οι ανωμαλίες στο DNA του σπέρματος μπορούν να εκτιμηθούν με τον έλεγχο του κατακερματισμού του σπερματικού DNA. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει ισχυρή επίδραση των βλαβών του σπερματικού DNA στο αποτέλεσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, συμπεριλαμβανομένων της μειωμένης γονιμοποίησης, της μειωμένης ποιότητας των εμβρύων και του ρυθμού των κυτταρικών διαιρέσεων, της μείωσης του αριθμού των εμβρύων που αναπτύσσονται σε βλαστοκύστες, της αύξησης του ποσοστού των εμβρύων που σταματούν να αναπτύσσονται όπως επίσης και της μείωσης του ποσοστού εμφύτευσης και εγκυμοσύνης .

Το ερώτημα που τέθηκε στην παρούσα μελέτη ήταν εάν οι βλάβες στο DNA του σπέρματος επηρεάζουν την πρώιμη εμβρυϊκή ανάπτυξη;  Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ο αυξημένος αριθμός βλαβών στο σπερματικό DNA επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των εμβρύων ξεκινώντας από την 2η ημέρα της πρώιμης εμβρυϊκής ανάπτυξης και συνεχίζεται και μετά την εμβρυομεταφορά, με αποτέλεσμα μειωμένα ποσοστά εμφύτευσης και εγκυμοσύνης. 

Η επίδραση της κατεστραμμένης χρωματίνης των σπερματοζωαρίων γίνεται πιο εμφανής μετά την ενεργοποίηση της μεταγραφής στο ζυγώτη. Η παρατεταμένη πατρική επίδραση στο αναπτυσσόμενο έμβρυο μπορεί να οφείλεται στην παρουσία του μηχανισμού επιδιόρθωσης των ωοκυττάρων, που προσπαθεί να διορθώσει την κατεστραμμένη πατρική χρωματίνη.

Paternal influence of sperm DNA integrity on early embryonic development. Simon L, Murphy K, Shamsi MB, Liu L, Emery B, Aston KI, Hotaling J, Carrell DT. Hum Reprod. 2014 Sep 8.

Share it