URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Υπογονιμότητα - SpermaScan® // Καθέξιν Αποβολές
Blog
Υπογονιμότητα - SpermaScan®

Καθέξιν Αποβολές

Οι καθ 'έξιν αποβολές είναι μια ασθένεια σαφώς διακριτή από τη στειρότητα, και  που ορίζεται ως δύο ή περισσότερες αποτυχημένες εγκυμοσύνες. Όταν η αιτία είναι άγνωστη, κάθε αποβολή χρήζει προσεκτικής εξέτασης για να καθορισθεί αν είναι αναγκαίος περεταίρω έλεγχος. Μετά από τρεις ή περισσότερες αποβολές, ο ενδελεχής εργαστηριακός έλεγχος είναι επιβεβλημένος. Αν και περίπου 25% από όλες τις εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολή, λιγότερο από το 5% των γυναικών θα βιώσουν δύο διαδοχικές αποβολές και μόνο το 1%, τρεις ή περισσότερες. Τα ζευγάρια που βιώνουν επαναλαμβανόμενες αποβολές μπορεί να ωφεληθούν από τον ιατρικό έλεγχο και την ψυχολογική υποστήριξη.

Γενετικές / χρωμοσωμικές αιτίες. Η ανάλυση των χρωμοσωμάτων στο αίμα των γονιών προσδιορίζει κληρονομικές γενετικές αιτία σε λιγότερο από το 5% των ζευγαριών. Η αντιμετάθεση (όταν τμήμα ενός χρωμοσώματος συνδέεται με ένα άλλο χρωμόσωμα) είναι η πιο συχνή κληρονομική χρωμοσωμική ανωμαλία. Παρά το γεγονός ότι ο γονέας που έχει στο γενετικό του υλικό την αντιμετάθεση είναι συχνά φυσιολογικός, το έμβρυο μπορεί να παίρνει πάρα πολύ ή πολύ λίγο γενετικό υλικό. Όταν συμβεί αυτό, συνήθως ακολουθεί αποβολή. Ζευγάρια με αντιμετάθεση ή άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες μπορεί να ωφεληθούν από την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση σε συνδυασμό με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σε αντίθεση με το ασυνήθιστο εύρημα μια κληρονομικής γενετικής αιτίας, πολλές πρώιμες αποβολές οφείλονται στην τυχαία εμφάνιση μιας χρωμοσωμικής ανωμαλίας στο έμβρυο. Στην πραγματικότητα, το 60% ή και περισσότερο των πρώιμων αποβολών μπορεί να οφείλονται σε μια τυχαία χρωμοσωμική ανωμαλία, συνήθως στην έλλειψη ή τον διπλασιασμό ενός χρωμοσώματος.

Ηλικία. Η πιθανότητα αποβολής αυξάνεται καθώς η γυναίκα μεγαλώνει. Μετά την ηλικία των 40, περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή. Τα περισσότεροι από τα έμβρυα αυτά έχουν μη φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων.

Ορμονικές ανωμαλίες. Η προγεστερόνη, μια ορμόνη που παράγεται από το ωοθήκη μετά την ωορρηξία, είναι απαραίτητη για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με το αν τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης, κατάσταση που συχνά ονομάζεται ανεπάρκεια ωχρινικής φάσης, μπορεί να προκαλέσει επαναλαμβανόμενες αποβολές. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, τη χορήγηση προγεστερόνης ή τις ενέσεις ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG), αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών.

Μεταβολικές ανωμαλίες. Ο ανεπαρκώς ελεγχόμενος διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Σε γυναίκες με διαβήτη, η έκβαση της κύησης είναι καλύτερη αν το σάκχαρο του αίματος βρίσκεται υπό έλεγχο, πριν από τη σύλληψη. Οι γυναίκες που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως οι παχύσαρκες γυναίκες και πολλές με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), έχουν επίσης υψηλότερα ποσοστά αποβολών. Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία ώστε  να γνωρίζουμε αν τα φάρμακα που βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνουν τον κίνδυνο αποβολών σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Ανωμαλίες της μήτρας. Ανωμαλίες  στην κοιλότητα της μήτρας μπορεί να βρεθούν σε περίπου 10 έως 15% των γυναικών με επαναλαμβανόμενες αποβολές. Διαγνωστικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου περιλαμβάνουν την υστεροσαλπιγγογραφία, το υπερηχογράφημα και την υστεροσκόπηση. Συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας περιλαμβάνουν τη διπλή μήτρα, το διάφραγμα της μήτρας καθώς και τη μήτρα στην οποία έχει σχηματιστεί μόνο η μία πλευρά. Το σύνδρομο Asherman (ουλώδης ιστός στην κοιλότητα της μήτρας), τα ινομυώματα και ενδεχομένως οι πολύποδες της μήτρας είναι επίκτητες ανωμαλίες που μπορεί επίσης να προκαλέσουν επαναλαμβανόμενες αποβολές. Μερικές από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να διορθωθούν χειρουργικά.

Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο. Οι εξετάσεις αίματος για αντισώματα έναντι της καρδιολιπίνης και το αντιπηκτικό του λύκου, μπορεί να εντοπίσουν γυναίκες με αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, μια αιτία για το 3 έως 15% των καθ’έξιν αποβολών. Μια δεύτερη εξέταση αίματος που εκτελείται τουλάχιστον 6 εβδομάδες αργότερα, επιβεβαιώνει τη διάγνωση. Σε γυναίκες που έχουν υψηλά επίπεδα αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων, η έκβαση της εγκυμοσύνης έχει βελτιωθεί με τη χορήγηση ασπιρίνης και ηπαρίνης.

Θρομβοφιλία. Συγκεκριμένες κληρονομικές διαταραχές που αυξάνουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να πάθει σοβαρή θρόμβωση, μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμβρυϊκού θανάτου στο δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα οφέλη για τον έλεγχο ή τη θεραπεία γυναικών με θρομβοφιλία και με καθ’έξιν αποβολές στο πρώτο ήμισυ της εγκυμοσύνης.

Ανδρικός παράγοντας. Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι η μη φυσιολογική ακεραιότητα του DNA του σπέρματος, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου και ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά εξακολουθούν να είναι πολύ προκαταρκτικά και δεν είναι γνωστό πόσο συχνά ανωμαλίες του σπέρματος συμβάλλουν στις καθ’έξιν αποβολές.

Ανεξήγητη. Δεν βρίσκεται εξήγηση στο 50 έως 75% των ζευγαριών με καθ’έξιν αποβολές.

Δοκιμασίες χωρίς αποδεδειγμένο όφελος στη διερεύνηση των καθ’έξιν αποβολών περιλαμβάνουν τις καλλιέργειες για βακτήρια ή ιούς, τις δοκιμασίες για την αντίσταση στην ινσουλίνη, τα αντιπυρηνικά αντισώματα, τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα, τα αντιπατρικά αντισώματα της μητέρας, τα αντισώματα έναντι μολυσματικών  παραγόντων και οι εμβρυοτοξικοί παράγοντες.

Θεραπείες χωρίς αποδεδειγμένο όφελος περιλαμβάνουν την ανοσοποίηση με λευκοκύτταρα  (λευκά αιμοσφαίρια) και την ενδοφλέβια θεραπεία με ανοσοσφαιρίνη (IVIG).

Συμπέρασμα. Ένα ζευγάρι μπορεί να παρηγορηθεί γνωρίζοντας ότι η επόμενη εγκυμοσύνη είναι επιτυχής στο 60 έως 70% των ατόμων με ανεξήγητες επαναλαμβανόμενες αποβολές. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και λήψη συμπληρωμάτων φυλικού οξέος συνιστώνται πριν επιχειρηθεί μια νέα εγκυμοσύνη. Η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης, η μέτρια άσκηση και ο έλεγχος του σωματικού βάρους μπορεί να είναι όλα ιδιαίτερα ωφέλημα. Η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της θλίψης, του θυμού, της απομόνωσης και του φόβου που πολλά άτομα αντιμετωπίζουν μετά από επανειλημμένες αποβολές.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Βασίλης Σιδερής

AMERICAN SOCIETY FOR REPRODUCTIVE MEDICINE (Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής), PATIENT’S FACT SHEET, Recurrent Pregnancy Loss, Revised 8/2008

Share it