URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Υπογονιμότητα - SpermaScan® // Ναι, το σπέρμα έχει χρώμα! Και είναι σημαντικό για την υγεία σας!
Blog
Υπογονιμότητα - SpermaScan®

Ναι, το σπέρμα έχει χρώμα! Και είναι σημαντικό για την υγεία σας!

Μπορεί ακόμη και η λέξη «σπέρμα» να αποτελεί ταμπού για πολλούς άνδρες, η υγεία όμως είναι πάνω από όλα και το χρώμα του σπέρματος είναι μια ένδειξη υγείας. Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέξετε;

Παρόλο που ακούγεται... παιδαριώδης, είναι καλό να απαντήσουμε πρώτα από όλα στην ερώτηση «τι είναι το σπέρμα». Και αυτό διότι θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε γιατί μπορεί να αλλάξει το χρώμα του. Το σπέρμα λοιπόν πηγάζει από τους όρχεις, «ταξιδεύει» μέσω των επιδιδυμίδων στους σπερματικούς πόρους , αναμιγνύεται με υγρά από τον προστάτη, τις σπερματοδόχους κύστεις και τους ουρηθρικούς αδένες προτού βγει από την ουρήθρα κατά την εκσπερμάτιση. Η σύστασή του αποτελείται κατά βάση από ένα υγρό πλούσιο σε φρουκτόζη (65-70%) ενώ το υπόλοιπο 25 με 30% είναι ένζυμα, κιτρικό οξύ, λιπίδια, όξινη φωσφατάση, πρωτεΐνη, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ουρικό οξύ, γαλακτικό οξύ και άλλα θρεπτικά συστατικά. Το λευκό χρώμα του σπέρματος οφείλεται στην παρουσία των 4 πρώτων συστατικών που αναφέρθηκαν και προέρχονται από τον προστάτη.

Το χρώμα του σπέρματος και οι αλλαγές του

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα Express, η Βρετανή ειδικός στην σεξουαλική υγεία Helen Knox εξηγεί τι χρώμα έχει κανονικά το σπέρμα και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να προβληματίσει η αλλαγή σε αυτό. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της στους υγιείς άνδρες το σπέρμα είναι από διαυγές μέχρι γκριζόλευκο. Ενίοτε μάλιστα, μπορεί να είναι ελαφρώς κιτρινωπό εάν ο άνδρας δεν έχει ουρήσει πριν την εκσπερμάτιση. Εν τούτοις μερικοί άνδρες έχουν από φυσικού τους κιτρινωπό σπέρμα χωρίς να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Η Knox επισημαίνει ότι είναι σημαντικό οι άνδρες να προσέχουν το χρώμα του σπέρματός τους ώστε να παρατηρήσουν τυχόν αλλαγές σε αυτό. «Εάν το σπέρμα αλλάξει χρώμα για περισσότερες από δύο ημέρες είναι καλό να το ελέγξουν αντί να το αγνοήσουν», προειδοποιεί για το λόγο αυτό έδωσε μερικά παραδείγματα αλλαγής χρώματος στο σπέρμα και τι μπορεί να σημαίνουν για την υγεία των ανδρών.

Χρώμα σπέρματος: Κοκκινωπό

«Αν το σπέρμα έχει απόχρωση προς το σκουριασμένο κόκκινο ή ροζ, τότε υπάρχει πρόβλημα», λέει η Knox. «Οποιαδήποτε ερυθρότητα στο σπέρμα του άνδρα -ειδικά εάν συνεχίζεται πέρα από μερικές ημέρες- πρέπει να διερευνηθεί από γιατρό, καθώς υποδεικνύοντας την παρουσία αίματος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή που προκαλείται από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), καθώς και άλλες λοιμώξεις και ιατρικές παθήσεις, όπως τα προβλήματα του προστάτη, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθούν». Η παρουσία αίματος στο σπέρμα είναι γνωστή ως αιματοσπερμία. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής υπέρτασης, διαταραχής πήξης του αίματος ή και κάποιου καρκίνου.

Χρώμα σπέρματος: Κιτρινωπό

Εκτός από τα ούρα στην ουρήθρα που προσδίδουν μια κίτρινη απόχρωση στο σπέρμα ή τις περιπτώσεις ανδρών που έχουν από φυσικού τους κιτρινωπό σπέρμα, αυτό το χρώμα μπορεί να υποδηλώνει μια σειρά από προβλήματα υγείας. Αυτά περιλαμβάνουν τον ίκτερο, τα αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια ή κάποιο ΣΜΝ. Επίσης, η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν κίτρινη βαφή μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα του σπέρματος αλλά και οι αραιές εκσπερματίσεις. Τέλος, «μια πιθανή παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων είναι να δίνουν κιτρινωπή απόχρωση στο σπέρμα», πρόσθεσε η Knox.

Χρώμα σπέρματος: Πρασινωπό

Αυτό το χρώμα μπορεί να αποτελεί ένδειξη πιθανής μόλυνσης του προστάτη ή των περιβαλλόντων ιστών. Μια λοίμωξη του προστάτη συμβαίνει όταν τα βακτήρια στα ούρα διαρρέουν στον προστάτη.

Μην αμελείτε την υγεία σας!

Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα του σπέρματός σας μην το αμελήσετε. Ειδικά εάν υποψιάζεστε κάποιο ΣΜΝ καλό είναι να το ερευνήσετε άμεσα καθώς εάν παραμείνουν χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υπογονιμότητα και βλάβες εσωτερικών οργάνων. Το στίγμα γύρω από τα ΣΜΝ αποθαρρύνει επίσης πολλούς ανθρώπους από το να εξεταστούν, αλλά ο εργαστηριακός έλεγχος είναι ο μόνος τρόπος για να αναγνωρισθούν με βεβαιότητα αυτά τα νοσήματα. Στη Διαγνωστική Αθηνών ο Βασικός Έλεγχος για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ / STD) περιλαμβάνει τον μοριακό έλεγχο για 5 σημαντικούς μικροοργανισμούς: Χλαμύδια (Chlamydia trachomatis), Γονόκοκκο (Neisseria gonorrhoeae), Μυκόπλασμα (Mycoplasma hominis), Ουρεάπλασμα (Ureaplasma urealyticum) και Τριχομονάδα (Trichomonas vaginalis). Γίνεται εύκολα, απλά, με απόλυτη αξιοπιστία και εχεμύθεια. Μάθετε περισσότερα στη σελίδα μας

Share it