Νικοτίνη και Υπογονιμότητα
Η πρόσληψη νικοτίνης έχει συσχετιστεί πολλές φορές με μειωμένη γονιμότητα παρόλο που οι παθογενετικοί μηχανισμοί είναι ακόμα ασαφείς. Ωστόσο, το οξειδωτικό στρες έχει επανειλημμένα θεωρηθεί ως η κυριότερη αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας. Σε μια πρόσφατη μελέτη, χορηγήθηκε νικοτίνη σε αρσενικούς αρουραίους με σκοπό να μελετηθεί η επίδρασή της στο οξειδωτικό στρες και στο αντιοξειδωτικό σύστημα στους ιστούς των όρχεων των πειραματόζωων.
Τα αποτελέσματα των πειραμάτων έδειξαν μία σημαντική μείωση στα ενζυμικά αντιοξειδωτικά συστήματα των όρχεων όπως στην υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, στη ρεδουκτάση της γλουταθειόνης, στην καταλάση και στη δισμουτάση του υπεροξειδίου ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε και μια σημαντική αύξηση στην υπεροξείδωση των λιπιδίων και στο επίπεδο των οξειδίων του αζώτου στους όρχεις των πειραματόζωων, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (που δεν έλαβε νικοτίνη).
Αυτό το πείραμα απέδειξε ότι η χορήγηση νικοτίνης, σχετίζεται με μείωση της αντιοξειδωτικής άμυνας των όρχεων και αύξηση της υπεροξείδωσης των λιπιδίων, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελεί έναν παθογενετικό μηχανισμό με τον οποίο η νικοτίνη επάγει την υπογονιμότητα.
Η Διαγνωστική Αθηνών παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών για την ακριβή διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας. Όντας ένα κλινικό διαγνωστικό εργαστήριο είναι σε θέση να παρέχει το σύνολο των εργαστηριακών εξετάσεων που απαιτούνται, προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η ανδρική υπογονιμότητα. Έτσι, εκτός από τις τυπικές αναλύσεις, το εργαστήριο μπορεί και παρέχει εξειδικευμένες εξετάσεις ανδρολογίας όπως η εξέταση της υποοσμωτικής διόγκωσης των σπερματοζωαρίων, ο κατακερματισμός του DNA, ο προσδιορισμός των ελεύθερων ριζών οξυγόνου και η μέτρηση της ολικής αντιοξειδωτικής κατάστασης του σπέρματος. Η λήψη του ιατρικού ιστορικού σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των εξετάσεων επιτρέπουν τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εικόνας για την κατάσταση της υγείας του εξεταζόμενου και την αξιολόγηση του ανδρικού παράγοντα στην υπογονιμότητα του ζεύγους.