URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Υπογονιμότητα - SpermaScan® // Σελήνιο, Ολική Αντιοξειδωτική Ικανότητα και Συνένζυμο Q10 Σπέρματος
Blog
Υπογονιμότητα - SpermaScan®

Σελήνιο, Ολική Αντιοξειδωτική Ικανότητα και Συνένζυμο Q10 Σπέρματος

Σε μια πρόσφατη μελέτη, αξιολόγησαν στον ορό τους αίματος και στο σπέρμα τα επίπεδα του Σεληνίου (Se), της Ολικής Αντιοξειδωτικής Ικανότητας (TAC) καθώς και του Συνενζύμου Q10 (CoQ-10) και προσδιόρισαν τη σχέση τους με τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα και τη μορφολογία τους, σε άνδρες με ιδιοπαθή υπογονιμότητα. Συνολικά 59 άτομα μετείχαν στη μελέτη. Σαράντα τέσσερις ασθενείς είχαν διαγνωστεί με ιδιοπαθή ανδρική υπογονιμότητα και είχαν παθολογικές παραμέτρους σπέρματος ενώ 15 άτομα είχαν φυσιολογικές παραμέτρους σπέρματος και αποδεδειγμένη γονιμότητα και χρησιμοποιήθηκαν ως φυσιολογική ομάδα ελέγχου. Το Σελήνιο του ορού, το Σελήνιο του σπέρματος και τα επίπεδα της Ολικής Αντιοξειδωτικής Ικανότητας του σπέρματος ήταν διαφορετικά σε στατιστικά σημαντικό βαθμό, μεταξύ των γόνιμων και υπογόνιμων ανδρών. Ωστόσο, η Ολική Αντιοξειδωτική Ικανότητα του ορού και το Συνένζυμο Q10 τόσο στο σπέρμα όσο και στον ορό, δεν διέφερε μεταξύ γόνιμων και υπογόνιμων ανδρών.

Η σύγκριση των επιπέδων του Σεληνίου στον ορό και στο σπέρμα έδειξε θετική συσχέτιση (υψηλότερα επίπεδα στο αίμα σήμαινε και υψηλότερα επίπεδα και στο σπέρμα) σε όλα τα άτομα που πήραν μέρος στη μελέτη (γόνιμοι και υπογόνιμοι άνδρες).

Η μελέτη έδειξε ότι τα επίπεδα Σεληνίου τόσο στον ορό όσο και το σπέρμα συσχετίστηκαν θετικά με τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα και τη μορφολογία τους – όσο υψηλότερο το Σελήνιο τόσο καλύτερες ήταν οι μελετώμενες παράμετροι. Επιπρόσθετα, και η Ολική Αντιοξειδωτική Ικανότητα του σπέρματος συσχετίσθηκε θετικά με όλες αυτές τις παραμέτρους του σπέρματος. Από την άλλη πλευρά, τα επίπεδα του CoQ-10 στο σπέρμα συσχετίσθηκε μόνο με τη μορφολογία του σπέρματος αλλά όχι με τη συγκέντρωση ή την κινητικότητα. Στην συγκεκριμένη μελέτη δεν παρατηρήθηκε κάποια συσχέτιση μεταξύ της Ολικής Αντιοξειδωτικής Ικανότητας του αίματος καθώς και των επιπέδων του Συνενζύμου Q10 του αίματος, με τις παραμέτρους του σπέρματος.

Συμπερασματικά, η ανεπάρκεια του Σεληνίου στον ορό και στο σπερματικό πλάσμα μπορεί να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε άνδρες με παθολογικές παραμέτρους στο σπέρμα και ιδιοπαθή υπογονιμότητα. Η μέτρηση των επιπέδων του Σεληνίου και της Ολικής Αντιοξειδωτικής Κατάστασης στον ορό και το σπέρμα μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της διατροφικής και αντιοξειδωτική κατάστασης σε υπογόνιμους άνδρες, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει στη διάκριση εκείνων των ασθενών που θα ωφεληθούν από τη θεραπεία με συμπληρώματα διατροφής.

Βιβλιογραφία

Eroglu M., et al.: Blood Serum and Seminal Plasma Selenium, Total Antioxidant Capacity and Coenzyme Q10 Levels in Relation to Semen Parameters in Men with Idiopathic Infertility. Biol Trace Elem Res, April 2014.

Share it