URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Βαρέα Μέταλλα - Metals & Traces® // Κάδμιο και Γήρανση
Blog
Βαρέα Μέταλλα - Metals & Traces®

Κάδμιο και Γήρανση

Το Κάδμιο μπορεί να επιταχύνει την Κυτταρική Γήρανση. Το κάδμιο έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, με αναπνευστικές διαταραχές και με διάφορες μορφές καρκίνου. Η έκθεση στο κάδμιο συνήθως γίνεται μέσω της εισπνοής του καπνού των τσιγάρων, με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που καλλιεργούνται σε μολυσμένα εδάφη ή αν κάποιος ζει κοντά σε μολυσμένες βιομηχανικές περιοχές. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο George Washington, ΗΠΑ, ανέλυσαν δείγματα αίματος και ούρων που ελήφθησαν από περισσότερους από 6.700 ενήλικες οι οποίοι συμμετείχαν στην εθνική μελέτη έρευνας της υγείας και της διατροφής (NHANES) από το 1999 έως το 2002. Οι ερευνητές λάμβαναν DNA από τα κύτταρα του αίματος και στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν μια γενετική τεχνική για τη μέτρηση των τελομερών, τα άκρα των χρωμοσωμάτων δηλαδή, που διάφορες μελέτες τα έχουν συσχετίσει με καρδιαγγειακά νοσήματα, με τον διαβήτη και άλλα νοσήματα σχετιζόμενα με το γήρας. Στη συνέχεια οι ερευνητές μέτρησαν την συγκέντρωση του καδμίου σε δείγματα αίματος και ούρων. Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες με βάση τη συγκέντρωση του καδμίου στο αίμα και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι της ομάδας με υψηλές συγκεντρώσεις καδμίου, είχαν τελομερή που ήταν περίπου 6% μικρότερα (κοντύτερα) από τους συμμετέχοντες της ομάδας με τη χαμηλότερη συγκέντρωση καδμίου. «Οι άνθρωποι με την υψηλότερη έκθεση στο κάδμιο είχαν κύτταρα που έμοιαζαν κατά μέσο όρο, 11 χρόνια μεγαλύτερα από τη χρονολογική τους ηλικία», παρατήρησε ο επικεφαλής της έρευνας. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Αυτά τα ευρήματα παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις των επιπτώσεων του καδμίου καθώς και πληροφορίες για τα βιολογικά μονοπάτια που διέπουν την τοξικότητα του καδμίου και της ανάπτυξης χρόνιων νοσημάτων».

Πηγή: Zota AR, Needham BL, Blackburn EH, Lin J, Park SK, Rehkopf DH, Epel ES.  “Associations of cadmium and lead exposure with leukocyte telomere length: findings from national health and nutrition examination survey, 1999-2002.”  Am J Epidemiol. 2015 Jan 15;181(2):127-36.

Share it