Η αγγειοτενσίνη Ι είναι ένα πεπτίδιο δέκα αμινοξέων που σχηματίζεται από τη διάσπαση του αγγειοτενσινογόνου με τη βοήθεια της ρενίνης. Η αγγειοτενσίνη Ι έχει μικρή βιολογική δραστηριότητα, εκτός από το ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις της μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή κατεχολαμινών. Μεταβολίζεται προς τη βιολογικά δραστική αγγειοτενσίνη II από το Μετατρεπτικό Ένζυμο της Αγγειοτενσίνης (ACE). Ο σχηματισμός της αγγειοτενσίνης Ι ελέγχεται από την αρνητική ανάδραση της αγγειοτενσίνης Ι και ΙΙ στην έκκριση ρενίνης και από την συγκέντρωση της αλδοστερόνης. Τα επίπεδα της αγγειοτενσίνης Ι αυξάνονται σε πολλούς τύπους υπέρτασης. Η μέτρηση της αγγειοτενσίνης I χρησιμοποιείται κατά τον προσδιορισμό της δραστικότητας της ρενίνης. Η αγγειοτενσίνη Ι αποβάλλεται απευθείας στα ούρα.
Φάρμακα όπως τα διουρητικά, αλατοκορτικοειδή, γλυκοκορτικοειδή, οιστρογόνα, από του στόματος αντισυλληπτικά, φλοιοεπινεφριδιοτρόπος ορμόνη, νάτριο, κάλιο καθώς και η στάση του σώματος κατά την αιμοληψία, επηρεάζουν τα επίπεδα της αγγειοτενσίνης Ι.
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.